Tragovi krvi u bebinoj stolici. Koje pretrage napraviti i što bi moglo biti?

Poštovani, moja beba ima 4 puna mjeseca, lijepo napreduje, samo je na dojenom mlijeku, vesela je beba, osim kada pojede dosta bljucka mlijeko i u toku dana plazi jezik.

shutterstock_1735801265.jpg

Pedijatrica nam je rekla da je beba halapljiva, a taj jezik koji je često vani je od refluksa, jer bebi još nije razvijen sfinkter (ako sam dobro rekla, a mislim na poklopac od želuca) i pedijatrica kaže da će to proći. Prije dva mjeseca pojavili su se u stolici mali tragovi krvi kao končići. Doktorica nam je dala da kontroliramo stolicu na bakterije i viruse i rekla da je nalaz uredan. Beba u ova dva mjeseca ima jednu do dvije ili maksimalno tri stolice dnevno i ti tragovi krvi se pojave svaki treći ili četvrti dan.


Pedijatrica nam je rekla da može biti alergija na mlijeko, tako da sam izbacila iz svoje prehrane sve mliječno ali se krv i dalje pojavi svaka tri do pet dana i tako već 1,5 mjesec. Ponovnom kontrolom i slikom stolice, doktorica je rekla da je bebi stolica malo rijetka i da su možda crijeva osjetljivija pa tako reagiraju na rjeđe stolice. Ponovno nas je poslala na analizu stolice jer nakon cijepljenja protiv rota virusa, sutradan u stolici je bio i veći trag krvi, kao mali ugrušak.

Molim vas za savjet i mišljenje, jer ju s obzirom na ovu situaciju s koronom, ne bi još vodila kod gastropedijatra i molila bih vas mišljenje što to može biti i kako provjeriti o čemu se radi tj. koje pretrage napraviti?

Odgovor:

Poštovana,


na žalost bez pregleda pedijatrijskog gastroenterologa teško ćete riješiti ovu situaciju. Vrlo vjerojatno se radi o alergijskom reagiranju, ali je pitanje na koje namirnice. Najčešće to bude mlijeko, međutim mogu biti i druge namirnice, kao što su jaje, orašidi, gluten… Mislim da i vašu prehranu i prehranu djeteta treba voditi, da ne nastanu deficiti, a također važna je i provjera krvne slike budući da se ponavljaju tragovi krvi. Danas je moguće i putem skypa ili video poziva napraviti dobro savjetovanje, a da se pretrage rade kasnije. Stoga savjetujem da pokušate tim putem.


Možda će te zanimati

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Osigurajte bezbolnije liječenje najteže bolesnoj djeci iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"