Povremeno jak miris mokraće kod bebe od tri mjeseca

Pozdrav, moj sin ima 3 mjeseca, uvijek je zdrav, veseo i zaigran.

shutterstock_1735801265.jpg

Hrani se isključivo majčinim mlijekom te je u tri mjeseca poduplao svoju kilažu (rođen je s 3 700 g, a prije tjedan dana je imao 6700 g). Pedijatrica je zadovoljna, pregledi prolaze uredno, jedino što se još nije cijepio zbog nastale situacije s koronavirusom. Isto tako, s obzirom na situaciju, koristim pelene od 2 različita proizvođača. Tijekom dana mu stavljam jedne (violeta), a onda navečer stavljam druge pelene (babylove) jer sam u njih sigurna da neće promočiti jer mi spava cijelu noć (iako znam da je najbolje za bebu da se drže isključivo jedne pelene). Prije par dana, navečer sam mu promijenila pelenu prije spavanja i tijekom hranjenja sam osjetila da se popiškio, a nakon toga sam osjetila malo jači miris urina. Ne mogu okarakterizirati po čemu, onako rekla bi po malo jačem urinu, možda malo po antibiotiku, ali ne mogu procijeniti.

Uglavnom, miris mokraće se osjetio, inače se ne osjeća. Nakon nekih 15-ak minuta, bez da mijenjam pelenu, taj je miris prošao. Tri večeri se nije pojavljivao i evo, maloprije sam mu promijenila pelenu prije spavanja i dok sam ga hranila osjetila sam opet taj miris (mada sada blaži nego prvi puta). Dakle, tijekom cijelog dana mokraća nema nikakav miris, onako blag, jedva primjetan. Mokraća je prozirna (onako kako mogu vidjet s pelenom), sin nema temperaturu, niti nikakve druge naznake da ga nešto muči ili boli. Spolovilo je normalne boje. Dakle, taj miris ne javlja se svaki dan, nego evo u par dana javio se 2 puta, SAMO navečer, kad obavi prvi urin u peleni, ujutro pelena nema nikakav miris, niti je unutra žućkasta.

On ne pokazuje nikakve znakove da ga nešto muči, osim što ponekad nemirno jede (izdajam se u bočice i onda tako jede), ali ne odbija hranu već ne može dočekati da počne jesti. Moje pitanje je: moram li se zabrinuti i provjeriti urinokulturu? Paničar sam i molim za savjet, do pedijatrice trenutno ne mogu zbog korone, a i zbog istog razloga ne znam trebam li paničariti i kretati se po bolnici ako nemam razloga za brigu zbog tog mirisa. Molim vas odgovor, hvala i srdačan pozdrav.

Odgovor:

Poštovana,

ako se neugodan miris urina nastavi, sugeriram da se svakako napravi pretraga urina i urinokultura.