Ponavljajući kašalj bez temperature kod bebe - vrijedi li riskirati i voditi je u bolnicu?

Dobar dan. Bebica od 4 i pol mjeseca prije tri tjedna se probudila s promuklim glasićem i mokrim kašljem. Jede normalno, raspoložena je, nema temperature.

shutterstock_1735801265.jpg

Inhalirali smo je redovno i čistili nosić s fiziološkom i nakon tjedan dana smo je odveli pedijatru. Preslušao je bebu i ništa nije čuo na plućima. Radili smo nalaze koji su uredni. Doktor je rekao da ako se nastavi kašalj naredna četiri dana, da je odvedemo na slikanje pluća.

Kašalj joj se smirio nakon tri dana i nismo je vodili, nismo je htjeli izlagati vani i po bolnicama radi ovog virusa. Međutim, nakon tjedan dana što nije kašljala, sada se opet sve isto ponovilo. Opet je počela kašljati, inhalirali smo je, ali nema temperature, jede, raspoložena je. Jutros sam se čula opet s pedijatrom i rekao je da je dovedemo na slikanje pluća i da riješimo to, ali ne znam koliko je pametno dijete izlagati po bolnicama dok je stanje korona virusa, a dijete se osjeća i ponaša dobro, osim tog kašlja.

Odgovor:

Poštovana,

prema ovome što opisujete ne doima se da je nešto ozbiljno i da je hitno da vodite bebu u bolnicu i slikate pluća. Svakako je pratite, pa se za početak prvo ponovo javite na pregled pedijatra da se beba presluša. Ako se kašalj ne smiruje, a prema potrebi, tražite prvo pregled alergopulmologa, koji će ako je stvarno potrebno indicirati Rtg pluća.