Play logo

Kako pomoći djevojčici (4,3 godine) da veliku nuždu obavlja izvan pelene?

Moja djevojčica ima 4,3 godine i imamo veliki problem s kakanjem. Od pelene smo se odvikli sa dvije godine i uredno mokri u wc, ali za kakanje još uvijek traži pelenu.

shutterstock_1735801265.jpg
Play logo

Usto sam primijetila da kaka stoječki. Svašta smo pokušavali da se pokaka u wc, ali jednostavno ne ide i ako joj ne želim dati pelenu zna trpjeti i po 5 dana kad na kraju ja popustim jer ju ne mogu gledati kako se muči. Pokušali smo razgovorom, crtanjem tužnih i veselih smajlića, igrom na wc-u, nagradama, kaznama - ali baš ništa ne pali. Nije problem opstipacije, jer čim dobije pelenu ona to obavi, ali ne želi u čučećem položaju. Prije godinu i tri mjeseca smo imali stresno razdoblje. Umrla su joj dva djeda, s tim da se moj otac srušio u stanu dok smo ga mi čuvale i dok je išao na wc (ispred wc-a). Bio je teško bolestan (karcinom pluća, metastaze po kostima). Ona je naravno to vidjela i jako ju je potreslo. Hitna je došla po njega, no za nekoliko dana je umro. Inače je jako pametna i spretna curica i pored svega veliki veseljak. Molim Vas pomozite jer me to već jako frustrira i zabrinjava. Hvala!

Play logo

Draga mama T.,

žao mi je čuti što je cijela obitelj prošla kroz stresno razdoblje nakon smrti Vašeg oca i svekra. Vjerujem da je taj period bio težak za cijelu obitelj. Lijepo je vidjeti da je, usprkos velikim izazovima koji su se u vašim životima pojavili, Vaša curica jedna vesela, spretna i pametna djevojčica.

Vidim da dajete sve od sebe kako biste ju bolje razumjeli te kako bi joj mogli najbolje pomoći. Teško je reći zašto ona ne želi obavljati veliku nuždu u wc školjku. S obzirom na njenu dob savjetujem Vam da potražite dodatnu podršku kod dječjeg psihologa gdje bi zajedno našli načine kako i Vama i njoj olakšati ovaj prijelazni period. U međuvremenu, važno je da ona ne osjeti pritisak s Vaše strane po pitanju vršenje velike nužde. Pritisak stvara neugodne emocije (sram, krivnja,strah, ljutnja) koje produljuju cijeli proces, stoga nagrade, ali i naročito kazne neće biti previše od koristi.

Play logo

Vidim da se se već dosjetili igre kao alat približavanja wc školjke. Također možete kroz igru s figuricama (autići, lutke) inscenirati radnju koja je muči. Npr. „Patkica treba kakati ali ne može sjesti na wc...“ Radnja treba biti opuštena, vesela sa sretnim završetkom. Također, možete izmisliti priču o jednoj maci koja je htjela samo kakati u pelenu. Slobodno budite maštoviti te indirektno kroz igru ili priče joj pokušajte dodatno približiti proces vršenja velike nužde.

Želim Vam puno strpljenja,

Jelena Borić, magistra psihologije

Play logo

Centar Proventus

Play logo