Kako pomoći djevojčici (4,3 godine) da veliku nuždu obavlja izvan pelene?

Moja djevojčica ima 4,3 godine i imamo veliki problem s kakanjem. Od pelene smo se odvikli sa dvije godine i uredno mokri u wc, ali za kakanje još uvijek traži pelenu.

shutterstock_1735801265.jpg

Usto sam primijetila da kaka stoječki. Svašta smo pokušavali da se pokaka u wc, ali jednostavno ne ide i ako joj ne želim dati pelenu zna trpjeti i po 5 dana kad na kraju ja popustim jer ju ne mogu gledati kako se muči. Pokušali smo razgovorom, crtanjem tužnih i veselih smajlića, igrom na wc-u, nagradama, kaznama - ali baš ništa ne pali. Nije problem opstipacije, jer čim dobije pelenu ona to obavi, ali ne želi u čučećem položaju. Prije godinu i tri mjeseca smo imali stresno razdoblje. Umrla su joj dva djeda, s tim da se moj otac srušio u stanu dok smo ga mi čuvale i dok je išao na wc (ispred wc-a). Bio je teško bolestan (karcinom pluća, metastaze po kostima). Ona je naravno to vidjela i jako ju je potreslo. Hitna je došla po njega, no za nekoliko dana je umro. Inače je jako pametna i spretna curica i pored svega veliki veseljak. Molim Vas pomozite jer me to već jako frustrira i zabrinjava. Hvala!

Draga mama T.,

žao mi je čuti što je cijela obitelj prošla kroz stresno razdoblje nakon smrti Vašeg oca i svekra. Vjerujem da je taj period bio težak za cijelu obitelj. Lijepo je vidjeti da je, usprkos velikim izazovima koji su se u vašim životima pojavili, Vaša curica jedna vesela, spretna i pametna djevojčica.

Vidim da dajete sve od sebe kako biste ju bolje razumjeli te kako bi joj mogli najbolje pomoći. Teško je reći zašto ona ne želi obavljati veliku nuždu u wc školjku. S obzirom na njenu dob savjetujem Vam da potražite dodatnu podršku kod dječjeg psihologa gdje bi zajedno našli načine kako i Vama i njoj olakšati ovaj prijelazni period. U međuvremenu, važno je da ona ne osjeti pritisak s Vaše strane po pitanju vršenje velike nužde. Pritisak stvara neugodne emocije (sram, krivnja,strah, ljutnja) koje produljuju cijeli proces, stoga nagrade, ali i naročito kazne neće biti previše od koristi.

Vidim da se se već dosjetili igre kao alat približavanja wc školjke. Također možete kroz igru s figuricama (autići, lutke) inscenirati radnju koja je muči. Npr. „Patkica treba kakati ali ne može sjesti na wc...“ Radnja treba biti opuštena, vesela sa sretnim završetkom. Također, možete izmisliti priču o jednoj maci koja je htjela samo kakati u pelenu. Slobodno budite maštoviti te indirektno kroz igru ili priče joj pokušajte dodatno približiti proces vršenja velike nužde.

Želim Vam puno strpljenja,

Jelena Borić, magistra psihologije

Centar Proventus