Ostavio me nakon bajkovite veze jer ne zna "što želi od života"

Poštovana, bila sam u vezi 3 godine. Partner i ja smo imali divan odnos, pun ljubavi i razumijevanja. Bili smo iskreni i otvoreno smo razgovarali o svemu i sve probleme smo rješavali razgovorom.

shutterstock_1735801265.jpg

Izlazili smo i putovali koliko su nam financije to dopuštale. Imali smo u planu zajednički život i razgovarali o stvarima vezanim za to i svemu što dolazi nakon toga, brak i djeca. Živjela sam svoju bajku i znala sam da je on muškarac mog života. Nikada nisam ni sanjala da će se u jednom danu sve promijeniti i da će mi srce biti slomljeno. Jednog popodneva me nazvao da moramo razgovarati i da je ozbiljno, prvo sam pomislila da mu se nešto dogodilo, jer teško je za očekivati nakon što vam netko kaže da vas voli više od sebe samoga može u trenu slomiti srce. Došla sam do njega i razgovor je počeo. D.je rekao da on ovako više ne može jer on već mjesecima smatra da smo se udaljili i da se odnos ohladio i da smo postali prijatelji s povlasticama, i da nije onako kako je bilo na početku veze.

Rekao je da je problem u njegovoj glavi te da ja nisam ništa kriva jer on zna da sam ja savršena i on treba vremena da to riješi. Rekla sam kako ćemo sve riješiti razgovorom jer njegov problem je i moj problem. On ne može zamisliti prekid te da ja budem s nekim drugim, i plakao je. Međutim, nakon dugog razgovora on je zatražio da uzmemo pauzu, da se ne vidimo i ne čujemo kako bi On mogao razmisliti što želi u životu, jer problem je što on ne zna što on želi. Bila sam u šoku i nisam pristala te smo se dogovorili da ćemo se čuti i pokušati to prebroditi. Srce mi se slomilo, trudila sam se iz petnih žila, davala mu prostora, a on je bio sve hladniji i hladniji i nije se uopće trudio da to ponovno funkcionira. To je trajalo mjesec dana i u tih mjesec dana ja sam pala na 49 kg, prestala jesti, uz ostale brige i obaveze imala sam slomljeno srce i pred očima sam gubila ljubav svog života, a nisam više znala što da napravim. On je rekao da sam ja ostala ista i da ja nisam za ništa kriva već se on promijenio i ne zna što želi i da li želi mene u životu.

Prekinula sam razgovore i kontakte s njime zbog sebe i svoga zdravlja. Nakon tjedan dana javio se i rekao da me volio svim srcem i da ne zna da li ćemo ikada biti i kad ćemo biti zajedno, ali trenutno ne vidi da bi se ovo moglo riješiti i ne želi ništa obećavati jer on ne zna što želi i ne može od mene tražiti da ga čekam jer bi to bilo sebično od njega i nefer prema meni, jer on ne želi da ja patim i plačem zbog njega. Ja sam sada ok, vratio mi se tek i jedem i spavam.

Recite mi molim Vas i pomognite mi shvatiti što se to dogodilo iz vedra neba, bacio je u vodu sve naše planove, naše zajedničke godine bez razmišljanja? Što da očekujem? Molim Vas pomognite mi kako da ja pređem preko ovoga, kako preboljeti nekoga s kime ste do prije dva mjeseca dijelili postelju i sve snove? Da li da krenem dalje ili da se nadam da će možda shvatiti što gubi? svi moji prijatelji su bili u šoku jer je on zaista dobar i sve je bio spreman za mene dati pa i umrijeti, ali citiram njega: „ ti mi nikada nisi bila na prvom mjestu.“ Da li postoji objašnjenje sa stručne strane za ovakvo ponašanje jednog muškarca? Molim Vas pomognite mi. Srdačan pozdrav.

Draga čitateljice, žao mi je zbog svega što Vam se dogodilo u zadnje vrijeme i što je Vaša veza s D. okončana uz puno nedoumica i tuge. Što da očekujete, što će on učiniti i što da Vi učinite – pitanja su na koja Vam ne mogu dati odgovor. Nikada ne možemo znati što je u glavi druge osobe i kako će se ona ponašati. Možemo pretpostavljati – ali, naše pretpostavke mogu, a i ne moraju odgovarati realnosti. Ono što mogu jest pomoći Vama da shvatite što Vi želite, pomoći Vam da usmjerite ka tome da život živite onako kako Vi želite.

Rekla bih da Vam je Vaš bivši partner zapravo odgovorio na Vaše nedoumice. Možda Vam njegove riječi nisu razumljive, ali on je vrlo jasno poručio da se on promijenio i da prema Vama više ne osjeća ono što je osjećao u početku. Kada smo dugo u vezi, normalno je da se ljudi s godinama mijenjaju – nekada se mijenjamo zajedno s tim partnerom i odnos postaje čvršći, a nekada se mijenjamo u različitim smjerovima. Vi i D. ste krenuli u različitim smjerovima. Mislim da nas netko zaista može voljeti, ali zbog prevelikih razlika i uslijed toga međusobnog nerazumijevanja veza može postati opterećenje. Je li Vaš partner osvijestio da ne želi sve ono što želite i Vi ili je osvijestio da ne zna što želi (za razliku od Vas) – moguće je. Možda ste u iskrenom maštanju o zajedničkom životu, braku i djeci bili samo Vi. Ukoliko je on shvatio da to nije ono što on sada želi i da mu je cilj posvetiti se samo sebi, tada je prekid veze jedini korak koji će omogućiti i Vama i njemu da budete sretni. Biti u braku i imati dijete s nekim tko to ne želi – bi li Vas to zaista usrećilo? Vjerojatno ne bi.

S druge strane, usrećuje li Vas „čekanje“ osobe koja nije spremna predati Vam se? Jeste li spremni uložiti jedan dio svog života u nešto čemu ne znate ishod? Ukoliko on nakon nekog vremena promijeni mišljenje i Vi obnovite vezu – kako će njegove riječi i ovakvo ponašanje u budućnosti utjecati na Vaš odnos? Hoće li se ikada vratiti ono povjerenje s početka veze ili će crv sumnje biti konstantno prisutan? Je li moguće imati kvalitetnu vezu i pritom ne vjerovati partneru u potpunosti?

Preboljeti nekoga s kim smo sve dijelili nije lako i ne možemo očekivati da sve uspomene netragom nestanu. No ono što možemo jest da se posvetimo sebi, aktivnostima koje volimo, prijateljima, obitelji... Možemo napraviti jasne kriterije kakvu osobu pored sebe želimo. Možda tada primijetimo da osoba s kojom smo donedavno bili u vezi sada ne udovoljava tim kriterijima. Nadam se da Vam je moj odgovor pomogao da sebi razjasnite situaciju. Ukoliko Vam je potrebna stručna podrška, slobodno se javite u naš Centar. Šaljem Vam podršku.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj