Osjećajan i pametan dječak na razne načine pati zbog razvoda roditelja

Poštovani, moja kći od 25 godina se razvela prije godinu dana, ima sina kojem su sad četiri godine i tri mjeseca. Nakon razvoda teško je podnosio što tate više nema stalno nego samo povremeno.

shutterstock_1735801265.jpg

U međuvremenu je živjela s drugom osobom i dijete ga nije baš voljelo. No i ta veza je brzo pukla. Tijekom te veze dijete je počelo mucati, odmah ga je vodila logopedu. Nakon raskida te veze dijete je prestalo mucati. To je jedan divan, pametan dječak, vrlo osjećajan i mazan. Ono što me muči je sljedeće. Dakle, s tatom ima stalne kontakte i obožava tatu. Ona i bivši su u dobrim i prijateljskim odnosima. Jučer je moja kći ponudila bivšem mužu da bude kod njih nekoliko dana dok se ne snađe jer su ga njegovi izbacili van. Mene sad brine kako će to utjecati na malog jer on sad misli da tata opet živi s njima. Bojim se kako će se osjećati kad za nekoliko dana tata opet ode? Oni su mu objasnili da je tata došao malo u goste dok opet ne počne raditi. Jako sam vezana za unuka i jako se bojim da opet ne počne mucati ili da to ostavi opet ranu na njegovoj duši. Što mi savjetujete? Kako da pomognem djetetu? Napominjem da moja kći ne želi s njim ništa obnoviti, on ima drugu djevojku. Oni su isključivo prijatelji i nema tu više emocija da bi veza opet profunkcionirala. Molim Vas za odgovor. Hvala.

Draga zabrinuta majko i bako,

prema svemu što ste napisali vidi se da zaista volite svoga unučića i da ga želite zaštiti od novih situacija koje bi ga mogle zbunjivati ili na njega ostaviti neki štetni trag. S obzirom na vremenski odmak od kada ste poslali upit čini se da se situacija da tata od dječaka živi s njim i Vašom kćerkom već dogodila. U pravu ste kada kažete da takve situacija mogu kod djeteta opet probuditi nadu da će mama i tata ponovno biti skupa. On je još maleni i unatoč tome što su mu rekli kako tata samo privremeno boravi s njima, ipak takva situacija kod djeteta najčešće potkrepljuje fantaziju o cjelovitoj obitelji. Naveli ste da je dječačić divan, mazan, vrlo osjećajan i pametan. Upravo zbog te osjećajnosti koja ga, između ostalog čini divnim, on je i generalno osjetljiviji. To se i pokazalo time što je imao reakciju mucanja nakon prošle velike promjene koja se bila dogodila u njegovoj okolini – kada se odselio mamin bivši partner. Dakle, normalno je da bilo koja veća promjena koja se djetetu dogodi zapravo pobuđuje osjećaj nesigurnosti. Jer dijete ne može sa sigurnošću znati koje još posljedice neka promjena nosi sa sobom. Da bi mu se razvijao osjećaj sigurnosti djetetu je potrebno da ima jasnu i predvidivu okolinu te da ima dnevne rutine kao i reakcije okoline koje su mu jasne i predvidive. To je nešto čemu i Vi kao baka možete doprinijeti, a s obzirom na Vašu brižnost i fokusiranost na mališana u to uopće ne sumnjam.

Sretno!

Tea Knežević, magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

Centar Proventus