Momak kojeg volim stalno me vrijeđa. Što da radim?

Zdravo, trebam savjet ako može ili da me uputite kako da se postavim. Naime,  imam ljubavne probleme. Imam momka već 2 godine i 2 mjeseca.

shutterstock_1735801265.jpg

Na početku je bio dobar, čak me je i pazio, ali u zadnje vrijeme me stalno vrijeđa. Čak sam pokušavala razgovarati s njim zbog toga. Kad god se nađemo u razgovoru govori mi kako ga mu dosađujem i želi da ga pustim na miru. Da napomenem, to nisu neke ozbiljne stvari koje bi bile razlog za svađu.

Imam problem s tim što me počeo vrijeđati, jako teško podnosim svaki put kada mi kaže nešto ružno. Nemam više samopouzdanja. Ne vidim ni više svoj cilj. Čak sam mu i rekla za te probleme.

Mislim da je dvolična osoba, što sam mu također rekla. Kad hoću s njim razgovarati rekacija je uvijek ista s njegove strane, ja mu dosađujem. Rekla sam mu da to ne mogu podnijeti i da ću ga ostaviti ako nastavi sa svojim ponašanjem. Njegov odgovor je "idi, 'ko ti brani". Ja ne mogu tako lako odustati od svega, jer mi je pored svega stalo do njega. Kad se ne svađamo onda sam mu najbolja na svijetu, a čim izbije svađa čujem i što treba i ne treba. Ja njega nikad ne vrijeđam, a niti bi mogla. Smatram da kad nekog voliš da mu ne možeš reći ništa, ali baš ništa ružno. Ovo mi je prva duga veza. Kroz dvije godine dogodilo se puno toga. Kako je moguće da mu smetam i da mu dosađujem, a posebno, kako me može vrijeđati ako me voli? Zar je moguće ubiti u nekome nadu, a svejedno ga voljeti i dalje? Unaprijed hvala.

Draga čitateljice, žao mi je što imaš probleme s momkom i što je u vašoj vezi došlo do trzavica. Sigurno je teško kada se osoba do koje nam je stalo promjeni i ne iskazuje ljubav, toplinu, pažnju. Ako imaš u svojoj okolini nekoga s kim si bliska i tko bi ti mogao pružiti podršku u ovom trenutku, utješiti te, bilo bi dobro da se okružiš takvim ljudima (ili osobom).

Odgovor o tome kako da se postaviš ili što da radiš ti ne mogu dati jer samo si ti ta koja može donijeti odluku vezano uz tvoj život, vezu, momka. Ono što mogu jest pomoći ti da doneseš odluku. Stoga bi ti prije svega voljela postaviti nekoliko pitanja koja će ti u tome pomoći.

Jesi li sretna sa svojim momkom? Kako se osjećaš kada ti on govori da mu dosađuješ, kada te vrijeđa i govori ti neka odeš od njega? Što misliš – da je situacija obrnuta – kakvi bi tvoji osjećaji bili prema osobi koju vrijeđaš, koja ti je dosadna, koju tjeraš od sebe? Kakvog momka želiš pored osobe? Opiši ga! Koliko se taj opis poklapa s tvojim sadašnjim momkom?

Kako rastemo i sazrijevamo tako se mijenjamo mi sami ali i odnosi koje imamo s ljudima koji nas okružuju. Nekada se može dogoditi da nam u jednom periodu života odgovaraju jedni ljudi, a u drugom periodu života neki sasvim drugi. Odnosi se tada ili prekidaju ili razvodnjuju. Ono što svakako nije ok jest ako te ljude koji nam ne odgovaraju pokušavamo „izbaciti“ iz života tako da ih vrijeđamo, omalovažamo itd. Najčešće to činimo kada se ne želimo suočiti sa situacijom i reći im što mislimo već pokušavamo „isprovocirati“ reakciju s njihove strane, prebaciti odgovornost na njih u smislu da oni budu ti koji će prekinuti odnos. Iz svega što si u pismu navela čini mi se da tvoj momak čini upravo to – želi prekid (bilo svjesno ili podsvjesno) ali ne želi biti on taj koji će prekinuti dugu vezu. Pa onda čini sve kako bi to napravila ti.

Vjerujem da kada nekoga zaista voliš i sretan si s njim, situacije u kojima tu osobu povrijediš su više izuzetak nego pravilo. Naravno da kada smo s nekim bliski da je moguće da ćemo se posvađati, reći nešto što ne mislimo, reći neku ružnu riječ... No ponavljam, ukoliko je odnos zdrav i ukoliko tu osobu volimo tada su te situacije izuzetak. Kada to postane pravilo i svakodnevnica, tada je vrijeme da se zapitamo ima li taj odnos budućnost i želimo li uopće biti s nekime tko se tako ponaša prema nama.

Nadam se da ti je ovaj odgovor malo rasvijetlio cijelu situaciju i da će ti pomoći u donošenju odluke. Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.