Dosad mirna beba počela je protestirati. Da li je riječ o fazi?

Poštovani, moje dijete je navršilo 15 mjeseci. Dosad savršena beba, veseo, vedar, uvijek spreman na suradnju i istraživanje.

shutterstock_1735801265.jpg

Prohodao je s 11 mjeseci, govori nekoliko riječi, vrlo tečno ih izgovara, riječi imaju suvisla značenja (voda). Unazad nekoliko dana smo malo prehlađeni i kroz isti period su počele neke nervozice, bacanja po podu ako nešto nije po njegovom. Slabije jede, sve hoće na što mi ukažemo da baš i nije igračka. Nastojimo "ne" izbaciti pa preusmjerimo njegove naume na nešto drugo, ali on svejedno protestira. Ne znam kako da tome pristupimo. Nadam se da je to samo faza u razvoju. Kako da se postavim na to njegovo ponašanje? Hvala vam. Lijep pozdrav.


Draga T.,

jedan od osnovnih zadataka odrastanja je upoznavanje svijeta koji nas okružuje. Mala djeca dobi Vašeg sinčića najčešće to rade taktilnim istraživanjem, pa tako mogu gnječiti, trgati ili stavljati predmete u usta. Zanima ih što sve mogu s svojim malim tijelom napraviti i kako mogu utjecati na okolinu. Također, njima je bitno upoznati osobe koje ga okružuju te shvatiti svoje mjesto u obitelji i to rade kroz testiranje granica odraslih.

Postavljanje granica preporučuje se u tri situacije: kada mališan ugrožava sebe (agresivnost usmjerena prema sebi, ugrožavanje zdravlja i sl.), kada ugrožava druge (tuče, lupa, štipa druge) ili kada uništava imovinu. U ovim situacijama važno je reagirati kako bi svi bili sigurni. Kada mu branite određena ponašanja probajte mu ponuditi alternativu. Što on može raditi umjesto ponašanja koja ne želite? Zadatak odraslih je usmjeriti dijete i pokazati mu što sve može učiniti jer djeca nemaju ni kapaciteta ni ideja kako zadovoljiti svoje potrebe na prihvatljiv način i u tome mu treba Vaša pomoć. S druge strane potrebno mu je dati dovoljno slobode. Razmislite, u kojim situacijama mu možete dati slobodu da istražuje i isprobava različite stvari, a da ne ugrožava sebe, druge ili imovinu.


Bitno je razumjeti da ponašanja Vašeg sina koja ste naveli često nisu namjerna, već on pokušava naučiti koja su ponašanja dozvoljena, a koja ne. Kako je još uvijek jako mali vjerojatno mu je jako teško regulirati svoje postupke iako možda razumije koja su ponašanja poželjna. Većini roditelja postavljanje granica zna biti zaista težak i izazovan zadatak, no imajte na umu da je u ovoj dobi djeci jako teško suspregnuti svoje želje te će on to učiti postepeno, kroz vrijeme, razvoj i pomoć roditelja.

Sretno.

Jelena Borić, magistra psihologije


Centar Proventus


Možda će te zanimati

Image
BEZ ADTIVA I KONZERVANSA

Dva hit recepta: S ovim specijalitetima gotovim za pola sata započinje nova tradicija mesnih blagdanskih obroka!

Image
VAŽAN KOMAD

Udobni su i topli: Kardigani koji mogu obogatiti zimske outfite