Dojena beba (5 mjeseci) odjednom se budi više puta noću. Da li joj pojačati prehranu dohranom?

Poštovani, dijete je 23.01. napunilo 5 mjeseci. Rođeno je s 3150 g i dugačko 51 cm. Na trećoj kontroli imalo je 6500g i dugačko je 66 cm.

shutterstock_1735801265.jpg

Isključivo je dojena beba (dojenje na zahtjev), međutim u zadnjih par tjedana često se budi noću (tri-četiri puta) što prije nije bio slučaj (jedanput-dvaput buđenje) i traži sisati. Pedijatrica je rekla da mu pojačamo obroke tako da mu prije spavanja u mlijeko dodamo rižine pahuljice te da polako krenemo s dohranom (povrćem, voćem). Moje pitanje je da li je to prerano za početak dohrane i da li dijete zaista malo slabije napreduje od prosjeka u težini? I je li moguće da se tako često budi zato jer je gladno? Želja mi je bila isključivo dojiti do šestog mjeseca, ali sad sam malo u dilemi. Hvala na odgovoru i lijepi pozdrav! Sensie

Poštovana, dijete vam odlično napreduje. Do 5. mjeseca je udvostručilo tjelesnu masu što je i više od prosjeka. Istina, budući da dijete tako brzo napreduje i sad je dosta veliko, može biti da se noću češće budi jer je gladno (no to ne mora uvijek biti slučaj). Ako je tako, preporučila bih vam češće dojenje, ne treba odmah skakati na nadohranjivanje i dohranu. No ukoliko vidite da dijete vrlo često traži jesti, jasno će biti da je gladno i da mu treba dati dodatnu hranu. Sve ovisi o vama, koliko vam je teško buditi se noću i koliko često dojite danju. Ukoliko stvarno budete iscrpljeni i vidite da vam je dijete gladno, uvedite dohranu uz dojenje (nema potrebe uvoditi adaptirano mlijeko). Kombinirajte namirnice, npr. žitarice, povrće i voće s vašim mlijekom. Pokušajte korak po korak, prvo povećajte broj dojenja, ako to bude nedovoljno uvedite dohranu.

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Definicija hrane d.o.o.