Dječak (3) ne razgovara s nama s razumijevanjem

Poštovana, imam sina od 3 godine i 3 mjeseca. Ne razgovara s nama s razumijevanjem. Ponekad se jednostavno isključi i ne doživljava nas.

shutterstock_1735801265.jpg

Puno je gledao crtiće i zna brojati na engleskom, sve boje i geometrijske likove raspoznaje također na engleskom. Zna odgovoriti s "neću ovo", a tu i tamo spoji par riječi kad je dobre volje. Čini mi se da njegovim vršnjacima to ide puno bolje. Pjeva cijele pjesmice (također na engleskom). Ne ide u vrtić. Imam li razloga za brigu? P.S. Čitanje priča ga ne zanima. I rijetko traži na wc. Ne piški i ne obavlja nuždu u gaće, ali samo zato jer ga mi redovno vodimo na wc. Poštovana, svakako je važno znati da djeca u dobi od tri godine koriste rečenice od 5-6 riječi, razumljivo govore, postavljaju pitanja, prepričavaju priče. Sve što navodite daje nam dovoljno razloga da Vam svakako sugeriramo procjenu djetetovog razvoja. Osim što kod Vašeg djeteta postoje kašnjenja u razvoju ekspresivnog govora, potrebno je procijeniti i način na koji dijete komunicira koristeći neverbalna sredstva komunikacije, ali i razvoj združene pažnje kao preduvjeta uspješnom kognitivnom napretku i socijalnom razvoju, te njegovu igru. Također nam je važno odaziva li se dijete na ime, uspostavlja li kontakt očima, uvlači li druge ljude u svoju igru, odnosno u svoje interese.


Dali ste nam nešto informacija ali puno toga iz Vašeg upita ne vidimo pa bi vam svakako sugerirali da nam se obratite radi procjene. Nemojte odgađati "problem" jer se upravo u ovom razdoblju dječjeg razvoja valjanim poticanjem može mnogo toga učiniti.

Nataša Čičin-Šain, prof. defektologKabinet Korneo


Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju