Beba odbija hranu te popije vrlo malu količinu AD mlijeka tijekom 24 sata

Moja beba ima 5,5 mjeseci. Rođen je s 3480 g/55 cm, sada ima 6800 g/70 cm. Naš problem je što je beba prvo bila halapljiva, stalno je jeo dok grčevi nisu prestajali. Grčevi su bili užasni.

shutterstock_1735801265.jpg

Od trećeg mjeseca ima faze da iz čistog mira odbija flašicu, pije Bebelac 1. U stanju je pojesti do 300 mL u 24h. Kad se prvi put to dogodilo, tri pedijatra su potvrdila da je dijete zdravo, ali ne želi jesti. Napravili smo ultrazvuk abdomena, krvne pretrage, sve čak i uz CNS-a. Dijete je sasvim zdravo. Kad jede, ne jede više od 720 mL dnevno, znači 120 mL po obroku u najboljem slučaju. Danas je peti dan kako su ga uhvatile te "bubice", jede svega 40-50 mL na tri sata, ako ga počnem tjerati da jede, on počne plakati. Dohranu nije nikako prihvatio, a već mjesec dana pokušavamo je lagano uvesti. Ne želi vodu ni sokić. Pelene su mu jedva mokre. Više ne znam što da radim. Je li moguće da ima problema na psihičkoj bazi? Postoji li još neka pretraga koju bi mogli napraviti? Postoje li tako male bebe koje toliko drastično nemaju potrebu za hranom? Beba se normalno ponaša, spava, ne plače ako ne postoji neki razlog. Unaprijed hvala.


Poštovana,

vaš sin zaista potpuno normalno napreduje. Njegova duljina je natprosječna, težina je nešto manja, ali i dalje u zdravim granicama za njegovu dob. Ne znam koliko dugo traju te njegove faze odbijanja hrane, a razlozi mogu biti različiti, od neispavanosti do rasta zubića. Teško je ovako reći. Fokusirajte se na činjenicu: dok je dijete zadovoljno i dobro napreduje, nema razloga za paniku. Jedino što vi možete poduzeti jest postepeno uvoditi različito voće, povrće i žitarice u prehranu – u skladu s njegovom dobi te nuditi odgovarajuće količine adaptiranog mlijeka i tekućine (vode, soka ili čaja).

Ivana Purić,


nutricionist, dipl. ing., prof.eHrana – Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku


Možda će te zanimati

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Prve reakcije finalista 'Superstara': Neki nisu očekivali prolazak dalje

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Spektakl i suze u studiju 'Superstara': U finale idu Hana, Dino, Toni i Petar!