Beba ima neredovite stolice; nakon zatvora dolazi do izazivanja stolice i proljeva

Poštovana, imam bebu od tri mjeseca. Točno nakon šest tjedana, stolica joj je počela biti neredovita. Najprije po 2-3 dana bez stolice pa sve do 10 dana.

shutterstock_1735801265.jpg

Nakon zadnjeg, najdužeg nekakanja odveli smo je pedijatru koji je uz toplomjer izazvao stolicu (na moje negodovanje). Nakon toga opet nekoliko dana nije imala stolicu pa sam joj dala zaslađenu kamilicu (u strahu od izazivanja stolice toplomjerom) te je drugi dan imala normalno stolicu dva puta, normalne boje i konzistencije. Od tada, već 12 dana ima proljev. Od osam do deset stolica u 24 sata, koje su od tamnozelene do žute boje. Nikada boje senfa kao prije, povremeno sluzaste. Stolica je dana na analizu i ništa nije izolirano. Beba je isključivo dojena osim te kamilice jednom, i nema temperaturu. Malo je nervozna i lošije spava zbog te stolice koja joj remeti san noću. Što napraviti?

Poštovana,

dijete koje je isključivo dojeno može imati stolicu uz svaki podoj, a ista može izostati i do 14 dana. Bitno je da dijete normalno napreduje i da nema nadut trbuh. Međutim, ako imate dojam da dijete ne spava dobro i da se ne prazni kako treba, tj. da nakuplja stolicu ili je naduto ili slabo dobiva na težini, onda je potreban pregled dječjeg gastroenterologa jer se bez pregleda ne može zaključivati o tome koji je mogući problem. Provokacija toplomjerom nije mogla naštetiti, tako da ne bude u brizi.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ, dr.med, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena