Bakterija u mokraći i otežano uzimanje lijeka kod djevojčice od 2,5 godine

Poštovana, prije četiri dana djevojčica stara 2,5 godine se žalila na bol pri mokrenju. Nikakve druge simptome nije imala, lijepo je jela i bila raspoložena.

shutterstock_1735801265.jpg

Osim što je imala crvenilo na ulazu u pišu. Istog dana smo predali urin na analizu s urinokulturom. Nalaz urina bio je potpuno uredan. Jučer su stigli nalazi urino kulture koji su pokazali prisustvo bakterije Pseudomonas aeroginosa >10⁴. Doktor je prepisao tablete Ciprobay 250 uz napomenu da rastvorimo u vodi i damo joj. Ona to ne može popiti, svaki naš pokušaj da joj damo, završi s povraćanjem.

Zakazan nam je ponovni prijem kod njega, ali bih vam bila zahvalna ukoliko biste mi pojasnili situaciju da je nalaz urina uredan a ipak ima bakterija. Da li je situacija s količinom bakterija urgentna, s obzirom na trenutnu situaciju s korona virusom, a doktor je kao drugih opciju naveo intravenozno uzimanje, što podrazumijeva bolnički tretman. Hvala unaprijed i ispričavam se na dužem pitanju.

Odgovor:

Poštovana,

možda su simptomi boli pri mokrenju samo posljedica vanjske upale spolovila. Mogli bi pokušati namazati Garamycon mast 2x na dan 5-7 dana uz to pojačati unos tekućine te kroz 10-ak dana ponoviti urin i urinokulturu, srednji mlaz. Ako dijete ne bi bilo dobro, sugeriram pregled i ultrazvuk kod dječjeg nefrologa prije odluke za bilo kakvu terapiju, osobito intravenoznu.