Psihijatar Đorđević:

'Sada je najbitnije ponuditi psihološku pomoć za osobe koje će je izbjegavati tražiti'

Psihijatri Slavko Sakoman i Veljko Đorđević u RTL Direktu objasnili su kako se nositi sa strahom, anksioznošću i kako pokušati pomoći sebi, ali i drugima u ovim teškim trenucima

Potres Petrinja
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Nakon razornog potresa koji je 29.12. u 12:19 pogodio Petrinju, Sisak, Glinu, a osjetio se u Zagrebu, ali čak i u susjednim državama, teško je ostati pribran i ne bojati se naknadnih udara i što oni nose sa sobom.

Image
Savjeti psihologice

"Razbijte nekako začarani krug panike, straha, tuge i boli te barem na trenutak pokušajte izaći iz njega"

Uz razrušene kuće, zgrade, ulice, izgubljene ljudske živote, ovaj razoran potres 'razrušio' je i psihu dosta ljudi. Kako se nositi s ovim teškim trenucima i kako pomoći drugima, ali i sebi, pitanja su koja sad muče mnoge od nas.

U RTL Direktu gostovali su psihijatri Slavko Sakoman i Veljko Đorđević, koji su pokušali odgovoriti na neka od ovih pitanja.

Veljko Đorđević naglasio je kako je sada najhitnije na ruralna područja otići s velikim brojem mobilnih ekipa i ponuditi pomoć za one osobe koje će najčešće izbjegavati tražiti pomoć. "Nije samo pitanje čekati da netko zatraži pomoć, nego da ponudimo pomoć ljudima kojima je to potrebno'', kazao je.

"Oni koji nikad nisu imali nikakvih psiholoških problema, oni će se sada pojaviti. Naši raniji pacijenti, njima će se još pojačati simptomi. Ovo je stanje koje će umnogostručiti mentalne poremećaje", dodao je Đorđević naglašavajući kako se odmah treba krenuti s edukacijom kako bi se mogao smanjiti broj mentalnih poremećaja koje očekuje nakon ovakve situacije.

"Trebalo bi procijeniti ljude, tko je ta ranjiva populacija koja je već, primjerice, uzimala lijekove. A za ove nove slučajeve, nekad samo jedan razgovor koji ih uputi kako da obrađuju realitet može pomoći, ali pokušaj da se stabilizira njihov pogled bit će težak. Ako ljudi ne vide neki ritam i brzinu, počet će gubiti nadu", rekao je Sakoman.

Savjete dvojice psihijatara pogledaj u videu:

Potres nas je sve opet izbacio iz 'normale', no s posljedicama se ne moramo nositi sami. Anksioznost, strah od nepoznatog i nemogućnost predviđanja idućeg podrhtavanja snažno utječe na psihu mnogih. Da se s tim ružnim osjećajima ne moramo nositi sami pobrinule su se mnoge službe koje su otvorile besplatne telefone na koje se mogu obratiti u trenucima kada se osjećaju loše. Na LINKU pronađi besplatne brojeve telefona za pružanje psihološke pomoći.