Odmori se

Rješenje za miran san krije se u šalici čaja. Ovih pet će te opustiti

Ovi čajevi nisu dobri samo za prehladu nego nam mogu pomoći lakše zaspati i mirnije spavati

cajnaslovnica
Foto: Unsplash

Šalica toplog čaja nikad nije loša ideja

Topla šalica čaja sama po sebi nam daje osjećaj mira i opuštenosti, a još kada tome pridodamo razne fitonutrijente koji hrane naš organizam, dobile smo savršen napitak za miran san. No pri odabiru trebamo paziti kako nas upravo ta šalica čaja ne bi još više razbudila.

Image

Rješenje za bolji san: Devet namirnica koje će ti pomoći lakše zaspati

Promjena vremena, posao, stres koji se u zraku osjeća zbog pandemije i pritisak nadolazećih blagdana mogu znatno utjecati na naš san. I dok se cijelu noć okrećeš, prevrćeš i meškoljiš po krevetu sigurno ti glavom prolazi beskrajno mnogo misli, no rješenje u obliku tablete za spavanje nije ti omiljeno i često te takav lijek uspava za cijeli idući dan.

Priroda se pobrinula da sve što nam treba u takvim situacijama možemo dobiti u obliku toplog napitka u šalici. No nisu svi čajevi isti. Ako, primjerice, prije spavanja popiješ šalicu zelenog ili crnog čaja, nesanica će samo postati još gora. Zato smo istražile koji su to čajevi koji će nam pomoći lakše usnuti i mirno spavati cijelu noć.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice poznat nam je kao odlična prva pomoć kada nas uhvate bolovi u trbuhu, menstrualni bolovi ili probavne tegobe, no isto nam tako može pomoći lakše zaspati. Ljekoviti sastojci poput apigenina i bisabolola djeluju protuupalno, olakšavaju tjeskobu i opuštaju naše mišiće. Za maksimalan učinak najbolje je pripremiti čaj od cijelih cvjetova, ali ako imaš samo čaj u vrećici, poslužit će i taj.

Čaj od lavande

Cvjetići lavande odlični su za smirenje anksioznosti, smanjuju bol i ukočenost tijela, a sve to doprinosi boljem snu. Iako nije popularna u kulinarstvu koliko u svijetu parfema, lavanda je vrlo potentna biljka koja umiruje živčani sustav te smanjuje razinu stresa. Kod odabira čaja važno je paziti da su cvjetići prave lavande, a ne neke od hibridnih varijanti. Takav čaj ima nježan okus i ugodan miris koji će ti pomoći u opuštanju.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak se za otklanjanje nesanice koristi još od srednjeg vijeka. Već su tada ljudi prepoznali da šalica ovog ukusnog čaja s blagom aromom limuna pomaže opustiti um i tijelo i lakše utonuti u san. Matičnjak se još naziva i melisa te ga pod tim imenom često možemo pronaći u trgovinama. Šalica čaja od matičnjaka ne samo da će umiriti tvoj um nego će pomoći i kod probavnih problema kao što su nadutost koja također uzrokuje loš san.

Čaj od valerijane

Valerijana je jedna od rijetkih biljaka koja ima sedativan učinak sama po sebi. Djeluje baš poput tablete za smirenje, ali bez štetnih nuspojava i mogućnosti ovisnosti. Jedna šalica čaja od valerijane, odnosno dva do tri grama sušenog korijena, dovoljna je da te uspava kroz pola sata. Mnogima okus korijena valerijane nije baš najbolji pa ga se preporučuje miješati s mentom ili kamilicom.

Čaj od konoplje

Industrijska konoplja postaje sve popularnija biljka kako u svijetu, tako i kod nas. Ovakav oblik konoplje potpuno je legalan i sadrži vrlo malu, gotovo zanemarivu količinu psihoaktivnog THC-a, no ono što će te opustiti i pružiti ti miran san je CBD, odnosno kanabidiol. Ovaj biološki aktivan prirodni spoj umiruje živčani sustav i savršeno te priprema za san. Dvije čajne žličice sušene konoplje dovoljne su za pripremu jedne šalice čaja, a popiti ju je najbolje oko pola sata prije spavanja.