Unajmi, nosi, vrati

#podrzidomaće: Matea je pokrenula prvi domaći virtualni butik za najam svečanih outfita

Rent4style sjajan je projekt Matee Miljan Rafaj preko kojeg možeš unajmiti svečane komade, podržati održivu modu, ali i smanjiti svoju potrošnju na odjevne predmete koje u većini slučajeva nosiš samo jednom

rent4style2.jpg

Gotovo svaka žena voli se počastiti s novim modnim komadom s vremena na vrijeme. I dok su neki svakodnevni komadi poput traperica, majici, cipela ili jakni 'must have' u svakom ormaru, postoje i oni svečaniji komadi poput haljina ili odijela koje nosimo jednom ili svega nekoliko puta u životu. Pa iako je lijepo imati par vječnih elegantnih komada za posebne prilike, problem nastaje kad ti komadi skupljaju prašinu, a mi i dalje punimo ormar s novima.

Upravo tu uskače influencerica, poduzetnica i novinarka Matea Miljan Rafaj koja je ovog ljeta pokrenula sjajan projekt rent4style, preko kojeg možeš unajmiti svečane komade, nositi ih po puno nižoj cijeni, a zatim vratiti natrag. Osim što na ovaj način podržavaš održivu modu, također smanjuješ svoje trošenje na odjevne predmete koje u većini slučajeva nosiš samo jednom.

Ovakav koncept vani postoji već godinama, a iako je Matea ideju imala već godinama, tek ovoga ljeta odvažila se na realizaciju iste, pa je tako rent4style postao prvi virtualni butik za najam svečanih komada u Hrvatskoj.

Image

"Krenula sam od sebe same koja je gomilala haljine za eventualno jedno nošenje i došla na ideju kako bi bilo super posuditi i vratiti. Krenula sam istraživati i vidjela da je to vani sasvim normalno i odlučila pokušati isto", rekla nam je 33-godišnja Matea koja se na početku brinula hoće li najam haljina uopće zaživjeti kod nas, ali pokazalo se upravo suprotno.

"Publika je svakim danom sve veća kao i interes djevojaka. Puno je njih koje su naručile i drugi put što nam je zaista veliki pokazatelj da idemo u dobrom smjeru. Zadovoljna sam i sretna, drago mi je da su prepoznale ideju, a ja ću dati sve od sebe da im pružim još više i još bolju uslugu."

Image

A ako se pitaš kako funkcionira rent4style, stvari su vrlo jednostavne. Preko istoimenog Instagram profila naručuješ odabranu haljinu ili odijelo, preko dostavne službe komad stiže čist, vraća se nošen i za sve se potpisuje ugovor. Kako objašnjava Matea, cijene se kreću od 250 do 600 kuna, ovisno o komadu, što uopće nije puno, s obzirom da se u ponudi daju naći i dizajnerski komadi.

Image

Zasad u ponudi prevladavaju većinom haljine, ali od nedavno možeš pronaći i nekoliko odijela. "Gotovo svaki tjedan stižu novi modeli i planiramo zadržati taj ritam te proširiti ponudu", govori Matea koja je u samom startu iznajmljivala isključivo svoje haljine kako bi istražila tržište, ali vrlo brzo krenula je kupovati i nove modele kako bi bile dostupne različite veličine.

I sama je pobornica održive mode, pa iako i dalje kupuje nove stvari, jako brzo ih prodaje tako da sve ide dalje u krug, a priznaje da ima brojne komade koje nosi i po nekoliko godina. Upravo to je i cilj ovog sjajnog projekta - smanjiti nepotrebnu potrošnju i osvijestiti na što i koliko trošimo.

Image

S tek povremenom pomoći od najbližih, Matea zasad još uvijek sve radi sama, a do proljeća svakako planira poslovanje prebaciti na web i naravno - proširiti ponudu. Budući da već sada ima bogatu i odličnu ponudu, uopće ne sumnjamo u nastavak ove uspješne modne priče, a ako si i ti sama jedna od onih kojima svečani komadi većinom vise na vješalici i skupljaju prašinu - pravac na rent4style i 'unajmi, nosi, vrati'!