Pronađi distrakciju

Samo da nije 'smiri se': Četiri stvari koje možeš reći ljutoj osobi kako bi se smirila

Kada je netko bijesan i ljut, zadnje što želi čuti je "smiri se". Evo nekoliko fraza koje možeš reći umjesto toga kako bi se ta osoba bolje osjećala

ljuta-osoba.jpg
Foto: Pexels

Živimo u svijetu u kojem ljudi vrlo lako polude kada ih nešto izbaci iz takta. To može biti neki problem na poslu, svađa s partnerom ili nešto treće. Kako god bilo, svatko od nas se barem jednom našao u toj situaciji kada je osobi pored nas iz ušiju doslovno izlazila para od bijesa i ljutnje, a mi nismo znali kako joj pomoći, pa smo rekli onu klasičnu rečenicu koja nam pada na pamet kada je netko ljutit - "smiri se".


Image

Higijena psihe: Kako se nositi s ljutnjom i izvući najbolje iz nje

No "smiri se" baš i nema nekog učinka, a reći ljutitoj osobi da se smiri jednako je učinkovito kao jesti juhu vilicom. Osoba to ne želi čuti jer se ne može smiriti, a veća je vjerojatnost da će ju ta fraza još dodatno razbjesniti. Kada ljutitoj osobi kažeš da se smiri, samo pogoršavaš situaciju, no zapravo postoje neke puno bolje i smislenije rečenice koje bi joj u tom trenutku mogla reći.

Kako bi umirila nekoga, to zahtijeva pronalazak neke distrakcije, a zatim rješavanje problema, a ako se opet nađeš u sličnoj situaciji, ove bi fraze mogle pomoći.

"To je tako frustrirajuće."

Suosjećanje uvijek "pali". Izbjegavaj korištenje zamjenica "ja" ili "ti" i ostani u općem, trećem licu, kako ne bi pogoršala stvari. I još jedno upozorenje - nikako nemoj poticati ljutitu osobu da učini nešto, jer u afektu može reći svašta. Umjesto da joj kažeš nešto poput "Da, trebala bi to učiniti", što dolijeva ulje na vatru, pokaži joj da ju slušaš, ali nikako ju ne potiči.


Image

"Bi li ti pomoglo da prošećemo i popijemo kavu?"

Pronađi distrakciju i ponudi da odete na neko drugo mjesto i radite nešto drugo. Na taj će način osoba na trenutak morati razmisliti o tome, pa će na trenutak i zaboraviti na ljutnju. Ali pripazi da joj ne ponudiš previše opcija, već samo jednu i dvije, kako ju ne bi preopteretila i dodatno razljutila. Primjerice, dovoljno je samo da kažeš "Želiš li da prošećemo i popijemo kavu? Ajmo!".

Image

"Nije li ovdje užasno hladno?"

Ovo je pitanje koje je totalno neočekivano da će ljutitu osobu sigurno pomalo izbaciti iz takta, ali u dobrom smislu. Isto tako možeš pitati: "Kakvi su tvoji planovi za idući vikend?" ili "Kako su ti roditelji?". Bilo što što nema veze sa sadašnjim trenutkom, a što će tu osobu natjerati da na trenutak pomisli o nečem drugom i na taj način ublažiti ljutnju.

Image

Ništa.

Ponekad je dovoljno samo biti tu za osobu koja je ljutita, saslušati ju i ne reći ništa. Možda će pričati sto na sat, možda će samo plakati, ali treba izbaciti sve iz sebe i samo želi da ju netko sasluša bez prekidanja ili bude tu za nju. Kada osoba zna da ju netko sluša i čuje, odmah se osjeća bolje, a s vremenom će i ljutnja izblijediti.

Image

Možda će te zanimati

Image
ASTRO SAVJET ZA UTORAK

Dnevni horoskop: Ovnovi samo opušteno, a Blizanci mogu snažno naprijed

Image
PRESLATKI!

Trendi u psećem svijetu: Najslađi božićni puloveri i ove će zime grijati naše pse