HUSH, HUSH

Prvi pregled kod ginekologa: Saznale smo sve što trebaš znati

Najvažnije što svaka žena, bez obzira na godine, može napraviti za sebe i svoj život je da brine za svoje fizičko i mentalno zdravlje. Kvalitetan i sretan život ne može postići ako zanemari sebe, a briga o sebi kreće od djevojačke dobi

profimedia-0530984160.jpg

Vrijeme u kojem se djevojčica pretvara u djevojku, a zatim u ženu vrlo je osjetljiva faza života. Hormoni počinju mijenjati tijelo djevojčice, ali i njezino shvaćanje svijeta i uloga u tom istom svijetu više nisu iste. U tom periodu najvažnije je da počne brinuti za svoje zdravlje i da se nikad ne srami kada treba postaviti pitanje, ali i da potraži liječnika ginekologa u kojeg će imati povjerenje.

Prvi spolni odnosi koji često kreću u tom periodu, također su jedan od razloga zašto je važno da svaka mlada djevojka potraži savjet ginekologa. Spolne bolesti, neželjene trudnoće i mnogi drugi problemi mogu se spriječiti na vrijeme, a često se mogu izbjeći neugodne posljedice na zdravlje. Svaka mlada djevojka treba znati da svoje zdravlje čuva za cijeli svoj život.

Bilo da si i sama u ovakvom trenutku, ili je možda tvoja kći ta koja se sprema na prvi ginekološki pregled, dobro će doći poneki savjet. I mi same se sjećamo, kako nam je bilo neugodno pri pomisli na prvi posjet ginekologu. Tisuću pitanja u glavi, od onog što odjenuti, što reći, kako ću se skinuti pred nekim nepoznatim. No, iznimno je važno znati da je to pregled kao i svaki drugi.

Baš kao što odlaziš zubaru na preglede, tako i posjet ginekologu treba biti nešto svaka žena treba redovito obavljati. OK, slažemo se i da nismo sve iste i da neke žene uvijek pri posjetu ginekologu imaju dozu nelagode, no jednom kad imaš povjerenja u svog liječnika, stres i nelagoda su sve manji.

Vrlo je važno da znaš imaš sve informacije, bez obzira jesi li imala spolne odnose ili ne, i da znaš što možeš i trebaš učiniti.

U nastavku pročitaj što nam je o posjetu ginekologu ispričao vrhunski stručnjak i ugledni liječnik prof.dr.sc. Hrvoje Vrčić i ako imaš bilo kakvo pitanje, slobodno nam ga pošalji na adresu zenahr@rtl.hr, a mi ćemo za tebe potražiti odgovor.

Prvi posjet kod ginekologu

Često se smatra da je pravo vrijeme za prvi posjet ginekologu tek nakon prvog spolnog odnosa, no to nije uvijek ispravno. Naime, neki problemi se mogu javiti već početkom puberteta. Premda je svaka djevojčica različita, ako do 13. godine ne razvije sekundarne spolne osobine poput rasta dojki i stidnih dlačica, trebat će učiniti pregled i procjenu stanja od strane ginekologa. Ako je vidljiv razvoj dojki, porast pazušnih i stidnih dlaka, ali menstruacija nije nastupila do 15. godine, tada je posjet ginekologu nužan. Prva menstruacija se naziva još i menarha. Nakon nje nastupaju redoviti menstruacijski ciklusi koji traju najčešće 28 dana, (prihvatljivo je trajanje 25-35 dana) , a menstruacijsko krvarenje treba trajati od 4-7 dana. Ne mora nužno značiti da nešto nije u redu ako menstruacijski ciklusi kod djevojčice u početku nisu redoviti.

Načelno bismo mogli reći da bi djevojke svoj prvi pregled kod ginekologa trebale obaviti obaviti između 13. i 15. godine života. Sama pomisao o odlasku liječniku ili stomatologu može izazvati nelagodu kod pacijenata, a to se posebno odnosi na odlazak djevojaka ginekologu. Dobro je otvoreno razgovarati s liječnikom i reći mu da ste prvi put na pregledu i da ste zbog toga nervozni, imate tremu ili vam je neugodno.

Prvi posjet može biti samo razgovor između Vas i Vašeg liječnika. Možete saznati što možete očekivati u budućim posjetima i dobiti informacije o tome kako očuvati reprodukcijsko zdravlje. U razgovoru će Vas se pitati o zdravlju članova obitelji i Vašem zdravlju. Nadalje, neka od pitanja su osobna poput pitanja o spolnim aktivnostima , dosadašnjim partnerima i dosadašnjim problemima ili bolestima. Ako ste zabrinuti zbog povjerljivosti informacija, Vi i Vaš liječnik o tome biste trebali razgovarati prije nego što odgovorite na bilo koje pitanje. Mnogo podataka koje dijelite sa svojim ginekologom mogu se čuvati u tajnosti.

Osim razgovora može se načiniti i pregled. Tijekom pregleda uz ginekologa je medicinska sestra. Uvijek možete inzistirati na prisustvu člana obitelji, a to je obavezno do Vaše 16. godine života. Pregled započinje s općim tjelesnim pregledom koji podrazumijeva mjerenje visine i težine, krvnog tlaka, procjenjuje se razvijenost sekundarnih spolnih osobina poput dojki i dlakavosti u pazuhu, stidnim dlakama te pregled kože lica, grudnog koša, ramena i leđa. Ginekološki pregled sastoji se od pregleda vanjskih i unutarnjih genitalija.

Unutarnji pregled u principu se ne radi kod djevojaka koje nisu imale spolni odnos . U spolno aktivne djevojke vrijedno je napraviti unutarnji genitalni pregled i uzeti bris za Papanicolau (PAPA) test i možda test na mikrobiološke uzročnike spolno prenosivih bolesti kao što su klamidija trahomatis, mikoplazme i Humani papiloma virusi.

U toj dobnoj skupini važno je spomenuti i cjepivo protiv humanog papiloma virusa; ono je preporučeno, besplatno i obavlja se kroz sustav školske medicine u 8. razredu osnovne škole u RH i štiti nas od malignih bolesti koje uzrokuje HPV.

Tijekom prvog pregleda kod ginekologa možete potaknuti različite teme posebno koje Vas zanimaju ili zabrinjavaju poput: bolne menstruacije, akne, nesklad u tjelesnoj težini i visini, spolnost i libido, zaštita od neplanirane trudnoće, spolno prenosive bolesti, njega tijela, upotreba higijenskih sredstava, depilacija, donje rublje i odijevanje, pušenje cigareta, konzumacija alkohola, droge, zaštita od promiskuiteta i promiskuitetnog partnera, partnerice.

Prof.dr.sc. Hrvoje Vrčić, dr.med.,
specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije