Veza između mame i kćeri je neraskidiva, no nekad nije sve idealno: Kako poboljšati odnos?

Nekada su odnosi između mama i kćeri poprilično klimavi, ali puno toga se može popraviti

Veza između mame i kćeri je neraskidiva, no nekad nije sve idealno: Kako poboljšati odnos?

Odnosi majki i kćeri vrlo su kompleksni i različiti. Neke majke i kćeri su najbolje prijateljice. Neke razgovaraju jednom tjedno. Neke se viđaju tjedno, druge žive u različitim gradovima. Neke se često svađaju. Neke izbjegavaju sukob. Druge razgovaraju o svemu. Nesumnjivo, u većini odnosa mama i kćeri ima od svega ovoga pomalo.

Image

Saznaj zašto je tvoja starija sestra najvažnija osoba u tvom životu


Postoje usponi i padovi, bez obzira koliko je odnos pozitivan. Kakav god bio tvoj odnos s mamom uvijek ga možete poboljšati. Evo kako poboljšati komunikaciju i povezanost te smanjiti sukobe: 

1. Komunikacija u pravo vrijeme
Prije nego što započneš proces popravljanja napetog odnosa važno je otvoriti sve komunikacijske kanale. "Telefonski poziv, poruka ili razglednica uvijek su dobar početak ako sastanak nije moguć", objašnjava psihologinja Kristina Hallett. Ako si u vezi s mamom, ali izbjegavate određene teme jer mogu dovesti do napetosti u odnosu, razmisli kada bi bilo najbolje vrijeme za otvaranje određenih tema. "Nemoj krenuti u određeni razgovor prije nego budeš spremna", dalje kaže Hallett.

2. Budi suosjećajna
Budi suosjećajna prema sebi i mami. "Volim podsjetiti sebe (i druge) da u ovom trenutku svi radimo najbolje što možemo, s onim što imamo", kaže Hallett. Pokazivanje suosjećanja ne znači da moraš u potpunosti odbaciti probleme i rane koje su se dogodile, dalje objašnjava. To znači da treba razumjeti da nemaju svi isti kapacitet za donošenje odluka koje su najbolje. Jedan od načina da stvarno razumiješ svoju mamu je da razmisliš i njezinom odrastanju. Ovo će ti možda dati bolji uvid u njezine motive i objasniti način na koji ona reagira u sukobima. Neki ljudi, osobito starije generacije, teško govore o svojoj prošlosti osobito ako je bila teška. Reci svojoj mami da ju želiš bolje upoznati i razumjeti njezinu prošlost.

3. Budi otvorena
"Ne postoji objektivnost u odnosima, već samo subjektivno iskustvo", kaže psihoanalitičarka Hilary Jacobs Hendel za Mindbodygreen.  Zapravo "postoji velika vjerojatnost da ti i tvoja majka stvari vidite iz drugačije perspektive", dodaje Hallett. To ne znači da je jedno ispravno, a drugo pogrešno, ali ponekad kada su u pitanju naši roditelji nismo popustljivi kao u drugim odnosima. Budi otvorena za razumijevanje perspektive svoje mame. Čak i ako ona ne razumije tebe, otvorenost može pomoći da krenete dalje.


(Foto: Pexels)

4. Slušaj aktivno
"Prečesto, posebno u razgovorima s ljudima koje dobro poznajemo, prestajemo slušati i počinjemo pripremati svoj odgovor dok druga osoba još uvijek govori", objašnjava Hallett. Aktivno slušanje je suprotno od toga. Dok si u razgovoru s majkom, razbistri svoj um i usredotoči se samo na slušanje. Ne razmišljaj o tome što ćeš sljedeće reći, zašto nije u pravu ili ne osuđuj. Pokušaj shvatiti njezinu stranu priče, čak i ako se ne slažeš s njom. "Aktivno slušanje jača tvoje razumijevanje onoga što ona zapravo komunicira, povećava osjećaj povezanosti i nudi priliku za novu vrstu interakcije", kaže Hallett.

5. Realna očekivanja
Ljudi često imaju idilična očekivanja od svojih majki i zamišljaju kakav bi trebao biti odnos majke-djeteta, ali kako ni jedna od vas ne može ispuniti ta očekivanja može doći do sukoba i gorčine. "Vrlo je važno imati niža i realna očekivanja kako bi se ublažilo razočaranje i bijes", dodaje Hendel. Pokušaj izbjeći uspoređivanje vašeg odnosa s onima koje vidiš na TV-u ili u svojoj okolini. Svaki odnos je jedinstven. Samo se usredotoči na poboljšanje svog odnosa s mamom.

6. Oprosti
Da, tvoja mama je pogriješila dok si odrastala i ona to vjerojatno radi i danas. Pokušaj se sjetiti i svojih pogrešaka. Ako te tvoja mama spremno poslušala i ispričala se zbog svojih postupaka budi spremna da joj oprostiš. 

7. Budi spremna na činjenicu da se ne može svaki odnos popraviti
"Potrebna su dvije osobe da bi se odnos popravio i postao zdrav", kaže Hendel. Ako si samo ti kriva za sve i samo primaš napade onda će biti gotovo nemoguće popraviti odnos. Nadalje, Hallett preporučuje potpuni prekid odnosa ako je veza na bilo koji način nasilna (fizički, emocionalno, verbalno). "Dopušteno nam je odmoriti se ili prekinuti odnos koji je toksičan", kaže Hallett.

"Prirodno je da budemo defenzivni ili da želimo dokazati svoje stajalište ako osjećamo da su prema nama postupali pogrešno ili nepravedno. Ali strpljenje, smirenost, razumijevanje i otvorenost za različita stajališta pomoći će u popravljanju odnosa. Možeš se pokušati sjetiti i vremena s mamom koja su bila pozitivna", kaže Hallett. "Prihvati da možda imate pomiješane osjećaje i to je potpuno u redu", kaže Hallett na kraju.

Image