Tomislav i Igor ustupili su apartmane za najam u centru Zagreba za smještaj zdravstvenim djelatnicima

Imaju više od 70 apartmana u centru Zagreba i, između ostalog, bave se dnevnim najmom luksuznih stanova. Kako su im sve rezervacije otkazane, odlučili su besplatno ustupiti stanove onima koji se moraju odvojiti od svojih obitelji zbog koronavirusa

Tomislav i Igor ustupili su apartmane za najam u centru Zagreba za smještaj zdravstvenim djelatnicima

Svakim danom u Hrvatskoj brojimo sve više zaraženih novim koronavirusom, a nažalost svjedočimo i smrtnim slučajevima. Na prvoj liniji borbe protiv COVID-19 su svi zdravstveni djelatnici - od farmaceuta u ljekarnama bez kojih ne bismo mogli do prijeko potrebnih lijekova do medicinskih sestara i bratova te liječnika i liječnica koji se svakodnevno bore da pomognu svim zaraženima.

Samim time, i sebe stavljaju u veću opasnost od zaraze. Tako je posljednjih tjedan dana sve više zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji zbog kontakata s ljudima zaraženim koronavirusom. Kako bi zaštitili svoje obitelji, najbolje rješenje je samoizolacija daleko od njih, što je u većini slučajeva neizvedivo. 

'Želja nam je da nam se pridruži što više iznajmljivača'

Igor Kordić i Tomislav Zovko bave se iznajmljivanjem apartmana. Njihova tvrtka Irundo broji više od 70 apartmana u Zagrebu, ali je većina još neuporabljiva dok se ne saniraju štete od potresa koji je prošli tjedan pogodio Zagreb. Tako sada Igor i Tomislav nude smještaj u 15 apartmana, a žurno rade na osposobljavanju još 15 koje će uskoro ponuditi za smještaj. Početkom ožujka prestale su im stizati rezervacije, a polovicom mjeseca skoro su sve rezervacije otkazane. Zato su došli na ideju pokretanja ove hvalevrijedne akcije, a nadaju se da će se u nju uključiti što veći broj iznajmljivača apartmana u Zagrebu kako bi se broj stanova znatno povećao.

"Neki naši prijatelji su doktori tako da smo iz prve ruke shvatili bit prve linije obrane od ove pandemije. Mi smo poduzetnici u duši i uvijek težimo napraviti nešto.  Željeli smo ove naše najteže poslovne trenutke, kada imamo nula kuna prihoda, kada apartmani koji trebaju služiti za uživanje turistima sa svih strana svijeta, učiniti pozitivnijima. Shvatili smo da nema 'boljeg' vremena nego sada biti društveno aktivni i humanitarni. Moramo se solidarizirati i pomoći jedni drugima jer je to jedini način da se iz ove krize izađe sa što manje štete. Nekako je uvriježeno mišljenje o nama poduzetnicima da nas motivira samo novac, što uopće nije točno. Mi želimo stvarati nešto iz ničega. Ako možemo stvoriti pozitivan val i da se drugi iznajmljivači pokrenu i postupe isto kao i mi ova će akcija uspjeti", objasnio je Igor.

shimmer fallback


Tomislav Zovko i Igor Kordić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

S vlasnicima stanova prethodno su se dogovorili da njihove stanove besplatno omoguće zdravstvenim djelatnicima, a Igor kaže da su neki vlasnici i sami prepoznali bit ove akcije pa su već pružili smještaj zdravstvenim djelatnicima. Naglašava da će režije plaćati zdravstvene ustanove tako da ni vlasnici niti oni nemaju troškove jer ih sada u ovoj krizi ne bi mogli podnijeti. "Nama u turizmu se odmah dogodio prestanak rada s pandemijom koronavirusa, ali smo se zato odmah počeli ozbiljno pripremati i vjerujem brzo i dobro prilagodili krizi. Sve će u ovoj sezoni biti bitno drugačije nego nekoliko prethodnih. Svi ćemo morati više raditi uz manji broj zaposlenika kako bi malo po malo počeli sanirati sve financijske štete ove krize", kaže Igor.

Svojim primjerom žele potaknuti i sve ostale koji su u mogućnosti ponuditi prazne stanove za samoizolaciju da to naprave. Cilj ove akcije je da se uključi što veći broj iznajmljivača apartmana u Zagrebu. Igor kaže da u Zagrebu ima više od 3.000 apartmana pa, ako napravimo jednostavnu matematičku računicu,  dolazimo do maksimalnog broja od 6.000 zdravstvenih djelatnika mjesečno koji bi se mogli zbrinuti u dvotjednim izolacijama.

Koja je procedura i kako im se zdravstveni djelatnici mogu javiti:

Akciju su zamislili na način da im se putem zdravstvenih ustanova službeno šalju upiti za potrebom smještaja ljudi u samoizolaciju. Znači doktori rade 14 dana pa su 14 dana u samoizolaciji. Također sa zdravstvenim ustanovama dogovaraju uvjete suradnje, a oni su:

1. Bolnica/zdravstvena ustanova je odgovorna za kompletnu dezinfekciju apartmana nakon odlaska doktora ili drugih zdravstvenih djelatnika koji su boravili u apartmanu, i tako za svaku smjenu.
2. Ulazak/Izlazak u Irundo apartmane je moguć bez ljudskog kontakta (self check-in).
3. Rade na tome da zdravstveni djelatnici sami donose svoju posteljinu i ručnike kako bi se minimizirala potreba doticaja sa stvarima i ljudima u apartmanu unatoč kompletnoj medicinskoj dezinfekciji. 

Ovim putem Igor poručuje svim zdravstvenim djelatnicima iz Zagreba da mu se mogu i direktno javiti ako im je potreban smještaj: Igor Kordić, igor@irundo.com, +385 91 3873 026

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.