#podrzidomace: Jedinstvene Lukse mirisne svijeće spoj su obiteljske tradicije i modernog dizajna, a Toni nam je otkrio kako je na posao utjecala korona

'Svjesni smo kako u ovo vrijeme nismo djelatnost koja je ljudima neophodna za život pa smo sretni i zahvalni svim kupcima'

#podrzidomace: Jedinstvene Lukse mirisne svijeće spoj su obiteljske tradicije i modernog dizajna, a Toni nam je otkrio kako je na posao utjecala korona

Većina nas je trenutno u neizvjesnoj poziciji i nismo sigurni kako će korona utjecati na naše živote nakon što karantena završi. No neki poduzetnici već sada osjete promjene u poslovanju pa je tako iznimno važno da se okrenemo njima. Iako smo trenutno više orijentirani na proizvode koji su nam od životne važnosti, nekada se trebamo počastiti i sitnicama koje nas vesele. U tim trenutcima dobra je ideja podržati lokalne obrtnike.

Image

Podrška domaćim malim brendovima sada je važnija nego ikad: Ovo su jednostavni načini kako im možeš pomoći


Jedan od njih je i osječki brend mirisnih svijeća Lukse iza kojeg stoji obiteljski obrt,  odnosno Toni Pavlić koji je savršeno nastavio tradiciju. 

"Proizvodnja svijeća je dugogodišnji obiteljski posao. Svaka generacija trebala bi ostaviti svoj trag tako da sam htio u naš posao donijeti nešto novo i drugačije. Moram priznati da su za ideju o mirisnim svijećama djelomično i zaslužni bliski prijatelji koji su me poticali da konačno napravim taj korak. Svi su željeli nešto dobro i 'osječko'", ispričao nam je. 


Baš kao što je Toni spojio obiteljsku tradiciju s modernom idejom, tako je nastalo i ime Lukse: "Što se tiče imena, ono je plod dugog razmišljanja i konzilija na brojnim kavama. Bazira se na latinskoj riječi 'lux', što znači svjetlost, pa smo se odlučili za 'luuuukse' kao hommage Osijeku".


A limenke u kojima se svijeće nalaze krasi vrlo moderan dizajn. Naravno, ni on nije nastao bez promišljanja

"Htjeli smo da osnova našeg dizajna bude geometrija i jednostavnost. Osim meandra kojim još jednom naglašavamo mjesto odakle dolazimo, drugi oblici bili su plod trenutne inspiracije", pojasnio nam je. Meandar je osnovni i prepoznatljiv motiv osječkog slikara Julija Knifera, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća.

Ono po čemu su nama Lukse svijeće zapele za oko su jedinstvene kombinacije mirisa. 

"Odlučili smo se predstaviti s četiri vrste mirisa. Nastojali smo imati za svakog ponešto, odnosno spojiti egzotično i klasično. Tako smo kombinaciju vanilija/mošus predvidjeli za sve odane klasičare u duši, ljiljan/ruža je za sve ljubitelje cvjetnih nota. Moram priznati da smo se za sandalovinu odlučili kada smo se s tim mirisom susreli u većoj količini prilikom putovanja u Maroko. I tu je još kombinacija smokve i koprive koju smatramo apstraktnim mirisom Hrvatske", ispričao nam je Toni i dodao kako ne planira stati tu: "Naravno, ove četiri kombinacije mirisa i dizajna limenke samo su početak. U pripremi već imamo nove kombinacije mirisa te suradnju s jednim lokalnim akademskim slikarom vezano za dizajn etikete".

Hrvatsko tržište je danas prepuno odličnih mirisnih svijeća, no po čemu se onda Lukse izdvajaju od ostalih. 

"Svjesni smo da nismo izmislili svijeće u limenkama, ali ono što smo htjeli naglasiti svojim proizvodom je kvaliteta na svim razinama. Htjeli smo dizajn koji će se uklopiti u svaki interijer, odnosno da svijeća bude ugodna svim osjetilima, stoga naše svijeće mirišu ugodno, lijepo izgledaju, a i print smo radili u sitotisku što omogućuje da ga doživite i taktilno. Još da pričaju (smijeh). Moramo se ovim putem zahvaliti i našim prijateljima iz Prototyp-a koji su omogućili da naše ideje zažive."


Baš kao i mnoge druge poduzetnike, situacija s koronom utjecala je na njihov posao. "Novonastala situacija je definitivno ostavila trag na našem poslovanju. Temelj našeg rada bio je putem direktnog kontakta s kupcima na našim prodajnim mjestima koja su trenutno privremeno zatvorena. Svjesni smo kako u ovo vrijeme nismo djelatnost koja je ljudima neophodna za život pa smo sretni i zahvalni svim kupcima koji su se odlučili za ovaj, možemo reći, dašak luksuza u vidu mirisnih svijeća", priznao je.

Ako i ti želiš dašak luksuza u svom domu, Lukse svijeće se trenutno mogu kupiti narudžbom na Instagram i Facebook profilu po cijeni od 40 kuna. Iako su ovog trenutka zatvorena zbog korone, svijeće možeš kupiti i direktno na maloprodajnim mjestima u Osijeku. "Uskoro ćemo se pojaviti na još nekim lokacijama, ali o tome i svim ostalim novostima informirat ćemo Vas na društvenim mrežama", rekao nam je. 

Za kraj smo pitali ima li neki savjet za sve one koji planiraju zaploviti poduzetničkim vodama?

"Treba biti ustrajan i svjestan da uspjeh ne dolazi preko noći, no u konačnici uz malo vjere u sebe i podršku bližnjih sve se može ostvariti."

Toni je samo jedan od poduzetnika koji je pogođen cijelom situacijom u kojoj smo se našli. Upravo kako bismo i mi s portala žena.hr podržali naše poduzetnike, obrtnike, dizajnere... sljedećih dana objavljivat ćemo priče i intervjue s njima i kako su se snašli.  Stay positive, ostani negativna. #podrzidomace