#podrzidomace: Antonija je privremeno zatvorila svoj kozmetički salon, ali joj ni korona niti potres nisu slomili duh

'Našli smo se u situaciji na koju ne možemo utjecati i jednostavno trebamo iz nje izvući ono najbolje i prilagoditi joj se'

#podrzidomace: Antonija je privremeno zatvorila svoj kozmetički salon, ali joj ni korona niti potres nisu slomili duh

Pandemija koronavirusa gotovo je preko noći paralizirala poslovni svijet. Najteže su pogođeni mali obrtnici koji su prema naputcima nadležnih tijela morali potpuno zatvoriti svoje obrte i s neizvjesnošću čekati daljnje upute. No i u ovim teškim vremenima, postoje ljudi koji ne posustaju i vrijeme karantene vide kao priliku za osobni i poslovni napredak.

Image

#podrzidomace: Mario je kao chef radio u hvaljenim restoranima diljem svijeta, a sada je zbog korone na prisilnom odmoru


Jedna od njih je Antonija Tretinjak,vlasnica zagrebačkog kozmetičkog salona De Luxe. No osim što je sama svoj šef, svestrana Antonija drži već drugi mandat pročelnice Sekcije kozmetičara i pedikera pri Udruženju obrtnika grada Zagreba te je ujedno i predsjednica ispitne komisije za majstore kozmetičare. 


A njezina priča započela je još u vrijeme tinejdžerskih dana kada je upisala srednju školu za kozmetičara. Dodaje kako nikada nije bila tip curice koja se šminka, niti je njezina majka išla u kozmetičke salone zbog čega nije imala pravu predodžbu što to točno znači biti kozmetičar. No ljubav prema struci razvila se s godinama.  

"Završila sam četverogodišnju školu za kozmetičara, izvanredno upisala Fakultet turističkog menadžmenta te počela raditi u kozmetičkom salonu. Vremenom je fakultet otpao, a ja sam se nastavila sustavno usavršavati u svijetu kozmetike kao kozmetičar, edukator, predavač na raznim učilištima iz stručnih predmeta. Završila sam školu za vizažista, na wellness akademiji stekla zvanje wellness managera, na Academy of Advance SkinTherapy stekla zvanje dermaestetičara i završila još jednu srednju školu za pedikera.", ispričala nam je Antonija i dodala kako je cjeloživotno obrazovanje i usavršavanje ono što ju pokreće.

Osim što je majstorica u svom poslu, Antonija je izdala i knjigu "Beauty vodič za poslovnu ženu" kojom je htjela pružiti jednostavne smjernice i savjete koje svaka žena može svakodnevno primijeniti kako bi istaknula prirodnu ljepotu i njegovan izgled. 

"Ove godine navršavam 20 godina rada u kozmetici. Kroz godine iskustva, mogu slobodno reći, upoznala sam žene, način na koji percipiraju ljepotu i zadovoljavaju svoje potrebe za uslugama u svijetu kozmetike. Generacije žena su odrastale uz uvjerenje da se moraju odricati svojih potreba i želja, da sebe stave na zadnje mjesto jer su uglavnom drugi prioritetni. Osim posla tu je i svakodnevna briga o obitelji i kućanstvu. Kako bi sve stigle obaviti, zakidamo dragocjeno vrijeme koje bi željele posvetiti sebi. Teško je mijenjati navike. Priručnik je nastao upravo s ciljem da ženama ukažem na tu potrebu i slobodu da čine ono što im godi. Žena zadovoljna sobom produktivnija je i drugima može pružiti puno više."


No stvari su naglo krenule naopako kada je izbila pandemija koronavirusa, a dodatnu štetu izazvao je i potres

"Odlukom Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i mi smo zatvoreni od sredine ožujka, baš u vrijeme kad kreće i naša "sezona". Sada bi bili popunjeni anticelulitnim tretmanima, većim brojem pedikura i depilacija, žene bi se počele buditi iz zimske letargije. Salon je u Ilici pa nas je i potres oštetio, no na sreću ništa nije urušeno tako da uskoro kreću radovi kao bi do početka otvaranja sve bilo osposobljeno za rad."

Unatoč svemu, Antonija nije dopustila da ju to zaustavi i poput pravog borca, pronašla je način kako doskočiti situaciji.

"Nekada su obrtnici radili samo svojim rukama i to je bilo dovoljno za opstanak. Danas moramo baratati s puno više znanja. Ovo vrijeme koristim za praćenje nekoliko sjajnih online edukacija, za koje inače nemam dovoljno vremena. Pratim neke usko vezane za usavršavanje u struci, ali sam odabrala i one koji pružaju puno u marketingu i poslovnim vještinama. Da, i svaki dan online sat engleskog. Pripremamo redovito sadržaj za korisnike naših usluga koje šaljemo putem newslettera, redoviti sam kolumnist jednog lifestyle magazina, dosta pišem i za portale. Do sada još nisam imala dan u kojem mi je dosadno. Mislim da to više ovisi o osobi i kako ćemo prihvatiti situaciju u kojoj smo se našli."

Pitali smo ju ima li neki savjet za poduzetnice koje se nalaze u sličnoj situaciji?

"Poduzetnice su naučile da je žensko poduzetništvo teško i mukotrpno. Osim s brojnim problemima, susrećemo se i predrasudama. Nikome nije lako, ali od samosažaljenja nemamo ništa. Našli smo se u situaciji na koju ne možemo utjecati i jednostavno trebamo iz nje izvući ono najbolje i prilagoditi joj se."

Poručila je svim poduzetnicima koji su pogođeni trenutnom situacijom da si ne dozvole da ih dan kada im omoguće ponovni početak rada dočeka nespremne i kroz jednostavan primjer pokazala kako je i sama doskočila situaciji:

"U trenutcima kada je već bilo izvjesno da je samo pitanje sata kad će nas zatvoriti, znate što sam prvo napravila? Provjerila sam zalihe robe i naručila velike količine voska za depilaciju. Veleprodaja mi se smijala i pitali su me što će mi to sada kad nas zatvaraju. Jednostavno je, tvornica u Francuskoj trenutno ne radi, javit će se problemi oko dostave robe i ne želim da mi se to dogodi. Iskreno vjerujem da će posao nastaviti na onoj razini gdje smo stali i želim klijentima omogućiti ono najbolje, ono na što su navikli i to od prvog dana otvaranja."


Priznaje kako se veseli ponovnim druženjima i zagrljajima koje trenutno propuštamo, ali i klijentima koji se stalno javljaju i šalju poruke podrške. 

Za kraj je Antonija poslala i snažnu poruku našim čitateljicama: "Nedavno sam pročitala nešto što me se jako dojmilo: 'Uspjeh nikada nije konačan, neuspjeh nikada nije fatalan. Hrabrost je ono što se računa'. Ostanite pozitivni i gledajmo u naprijed."

Antonija je samo jedna od poduzetnica koja je pogođena cijelom situacijom u kojoj smo se našli. Upravo kako bismo i mi s portala žena.hr podržali naše poduzetnike, obrtnike, dizajnere... sljedećih dana objavljivat ćemo priče i intervjue s njima i kako su se snašli.  Stay positive, ostani negativna. #podrzidomace

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.