Play logo

Jedite kvalitetno i dok ste na poslu

Korisni savjeti i strategije

Jedite kvalitetno i dok ste na poslu
Play logo

Velik broj nas ima problema kako i što jesti tijekom vremena provedenog na poslu. Želite li se hraniti zdravo i kvalitetno, zacijelo nije vam nimalo jednostavno, no ako se samo malo potrudite zdrav način života i prehrana ubrzo će postati dio vaše svakodnevne rutine.

Tijekom vremena provedenog na poslu, često dolazimo u napast da grickamo i jedemo sve i svašta, uglavnom nezdrave grickalice i slatkiše. Osobito je taj problem izražen kod osoba koje rade za računalom. Lako je doći u napast i pojesti cijelu čokoladu ili bombone (govorim iz vlastita iskustva), međutim ako vam je zdravlje bitno trebali biste se naučiti kontrolirati. 

Umjesto da za stolom držite slatkiše, ponesite sa sobom voće ili zdrave grickalice poput orašastih plodova. 

Play logo


Izvor: undefined


U nastavku s vama dijelimo nekoliko vrlo korisnih savjeta i strategija koje će vam pomoći da jedete mnogo zdravije tijekom vremena provedenog na poslu. 

Maknite se od stola dok jedete 

Tijekom pauze ne biste trebali ostati sjediti za svojim radnim stolom. Dok se jede se jede, stoga se maknite od radnog prostora. Ako imate kuhinju na poslu, jedite ondje ili, ako ste poput mene pa volite imati pauzu na svježem zraku, prošećite do obližnjeg parka i tamo u miru pojedite svoj obrok. Osim toga, dobro će vam doći šetnja jer svi znamo kako stalno sjedenje nije zdravo, a svježi zrak će razbuditi vaš mozak pa ćete bez problema ispuniti ostatak radnih obaveza do kraja radnog vremena. 

Nikad ne preskačite doručak

Koliko ste puta čuli da je doručak najvažniji obrok u danu? Jeste li usvojili tu naviku? Koliko god vam to bilo teško, natjerajte se da ujutro ustanete malo ranije kako bi imali vremena pojesti zdrav doručak. Skuhajte kavu, pripremite smoothie ili namažite domaći pekmez na krišku integralnog kruha. Ili samo pojedite krišku voća. Što god pojeli, sve je bolje nego ništa. Biti će vam mnogo lakše započeti radni dan ako budete siti, a i mozak će vam puno bolje funkcionirati. 


Play logo
Izvor: undefined


Investirajte u kvalitetno posuđe

Kako tijekom pauze ne biste jeli nezdrave slatkiše ili sendviče iz dućana, najbolje je da si obrok pripremite doma i ponesete ga sa sobom na posao. Za to će vam biti potrebno kvalitetno posuđe u kojem ćete moći nositi hranu na posao. Čaša s poklopcem u kojoj ćete moći nositi smoothie i plastične posude koje se mogu dobro zatvoriti i sačuvati svježinu hrane su osnovne stvari koje su vam potrebne želite li se hraniti zdravo. 


Izvor: undefined


Zdrave grickalice

Umjesto da vam radni stol obiluje nezdravim slatkišima ili grickalicama, radije uvijek uz sebe imajte nešto poput jabuke ili banane ili pak orašastih plodova koji će zadovoljiti vašu potrebu za grickanjem tijekom radnog vremena. 

Play logo


Izvor: undefined


Ne zaboravite hidrataciju

Nije naodmet spomenuti da biste uz sebe uvijek na radnom stolu trebali držati i bocu vode kako ne biste zaboravili na hidrataciju organizma iznutra. Unatoč tome što sjedite i što se ne krećete, pijte dovoljno tekućine jer će vam to pomoći da bolje funkcionirate i da s lakoćom obavljate svoje radne zadatke. 


Play logo
Izvor: undefined


Dajte kolegama do znanja da ste odlučili hraniti se zdravo

Kako vas ljudi s kojima radite ne bi dovodili u napast nudeći vam razne slatkiše i slično tijekom radnog vremena, dajte im do znanja da ste odlučili zdravije se hraniti te ih ljubazno zamolite da to poštuju.

Ne uskraćujte si slatko

Zdrav način života ne mora biti dosadan niti restriktivan, stoga si nemojte previše uskraćivati ili u potpunosti izbaciti slatko. Kako ne biste tužno gledali svoje kolege dok uživaju u svom popodnevnom snacku ili slatkišima, ponesite na posao neki zdravi desert. Primjerice, tamna čokolada je odlična opcija koja će zadovoljiti vašu čežnju za slatkim, a uz to ima mnoge zdravstvene prednosti te potiče proizvodnju endorfina – hormona sreće. 


Izvor: undefined


Kako se vi hranite dok ste na poslu? 

Play logo

Foto: nenetus/Freedigitalphotos.net
Instagram

Play logo