Istaknite se na svom radnom mjestu (i postanite nezamijenjivi)

Realan stav o sebi, samopouzdanje i dobre odluke su ključne

Istaknite se na svom radnom mjestu (i postanite nezamijenjivi)

U poslovnom okruženju mladim suradnicima i zaposlenicima često je problem reći što misle o nekom problemu ili projektu. Stariji kolege ih doživljavaju nezrelima, ako se previše ističu ostavljaju dojam nametljivih sveznalica i ulizica. No, kako se izjasniti da vas shvate i prihvate kao sposobnog i jednako vrijednog kolegu?

Da biste bili dobro shvaćeni i prihvaćeni morate se znati izjasniti i prenijeti informaciju bez da to proizvodi dodatno opterećenje za vas. Komunikacija je važna u svakom segmentu života, a kako da je unaprijedite na poslu donosimo u nastavku.

Realno procijenite sebe

Najveći problem kod mladih ili kada ste novi na poslu je u vašoj procjeni sebe i svojih sposobnosti. Dok su jedni uvjereni kako sve znaju čak i kada ne znaju, drugi se ne javljaju kada znaju jer nisu sigurni da znaju. Da biste uspjeli na tržištu rada i pokazali se kao punopravni član, morate naučiti procijeniti sami sebe i na kojem ste trenutno mjestu. Odvagne li da ste upoznati s problemom dovoljno i da su vaše ideje korisne lakše će vam biti izreći svoje mišljenje i ponuditi neki prijedlog odnosno projekt.

Podići si samopouzdanje

Nisko samopouzdanje nije dobro u poslovnom okruženju nikako. Stariji i samopouzdaniji kolege će vas pojesti za doručak ako sramežljivo šutite i ne izjašnjavate se. Uljuljate li se u svoj kutak i obavljate samo ono što se od vas traži te polovica kolega niti ne zna vaše ime mogli biste ostaviti dojam da ste potpuno nezainteresirani za posao.

Znati odvagati za i protiv

U poslovnom svijetu proturječiti starijim kolegama može značiti i riskirati posao. Prije nego li se priklonite jednima ili proturječite drugima, budite sigurni da znate što nudi koja strana i odlučite koje je vaše mišljenje. Tek tada donosite odluke.

Znati se istaknuti nije lagano i to učimo čitav život od kada smo naučili pričati. Nesporazumi su vrlo česti i zato ako nemate hrabrosti, samopouzdanja niti inicijative možete biti krivo shvaćeni te se dovesti u neželjene situacije i pozicije. Za poslovni svijet komunikacija je od izrazite važnosti te ako niste vješti u komuniciranju poradite na tome jer će vam doprinijeti poboljšanju pozicije na poslu, a možda vam je to i ključ u napredovanju.

Preuzeto sa: Savjetnica.com