Dostava domaćih proizvoda procvala je za vrijeme korone, a uz pomoć naruči2GO nikada nije bila jednostavnija

Iako je izolacija i zatvaranje tržnica inicijalno unijela paniku među prodavače, ali i kupce, mladi poduzetnici iz Bamboo Laba doskočili su tom problemu

Dostava domaćih proizvoda procvala je za vrijeme korone, a uz pomoć naruči2GO nikada nije bila jednostavnija

Borba protiv zaraze koronavirusom sve nas je naglo zatvorila u domove. Svakodnevne aktivnosti poput odlaska u kupovinu potpuno su se promijenile. Iako su neke od njih sada otvorene, zatvaranje tržnica uvelike je utjecalo na posao malih poduzetnika i poljoprivrednika. No mi ljudi smo poznati po tome da smo prilagodljivi na sve situacije koje se pred nama nađu, pa tako i ovu s koronom. 

Image

#podrzidomace: Zbog korone Đurđičin posao stoji, no ona ne miruje i smišlja nove projekte


Problema je bila svjesna i mlada ekipa iz osječkog Bamboo Laba. Kompanija je to koja se sastoji od putnika, developera, dizajnera, avanturista, štrebera, volontera i vizionara. 

"Bamboo Lab je osnovala grupa IT likova i jedna marketing dama. Svi smo se upoznali kroz studentsku udrugu IAESTE, koja je bila presudna u našoj odluci da osnujemo tvrtku. Naša vizija je raditi vrhunska web i mobilna rješenja uključujući i web trgovine te osmišljavanje digitalne strategije na društvenim mrežama koje doprinose klijentovom svakodnevnom poslu. Osim klijentskog posla, razvijamo vlastite projektne aplikacije za turizam i područje edukacije."


S problemima nastalima zbog korone upoznati su mnogi, no ova je poduzetna ekipa zbog zajedničke filozofije odlučila odmah i reagirati. 

"Neka zajednička filozofija u Bamboo Labu je da podupiremo lokalne poduzetnike te kupujemo domaće kad god je to moguće. Kako smo pratili razvoj situacije i što to znači za gospodarstvo, znali smo da će lokalni proizvođači biti pogođeni, ali i da će nam biti potrebniji nego ikad. OPG-ovci su si sami dali truda na društvenim mrežama, posebice u Facebook grupama, ali smo primijetili i upite od strane osoba koje su htjele kupiti domaće."

Upravo zato su pokrenuli naruci2go.com, online platformu za besplatno oglašavanje manjih proizvođača hrane na području cijele Hrvatske. 

"Kupci mogu lako pretraživati dostupne proizvođače prema županijama, kriterijima kao što je vršenje dostave i kategorijama: meso, voće i povrće, jaja i mliječni proizvodi, med, sjemenke i brašno, orašasti plodovi, začini, riba, prirodni sokovi, pivo, vino i ostalo. Kada kupac pronađe ono što traži na području svoje županije, može kontaktirati OPG putem telefona/maila kako bi dogovorili narudžbu i način preuzimanja."

Platformi naruci2go.com mogu pristupiti svi OPG-ovci i registrirani proizvođači ispunjavanjem obrasca kojeg mogu pronaći na stranici. Tako je povezivanje između prodavača i kupca dodatno olakšano jer nema potrebe za korištenjem društvenih mreža ili dugotrajnog pretraživanja interneta u nadi da ćemo naići na nekoga tko nudi ono što nam treba. 


No Bamboo Lab ekipa ne planira stati na tome. Vrijedno rade kako bi uslugu još više usavršili.

"U drugoj fazi, na kojoj već radimo, u planu nam je omogućiti prijavljenim proizvođačima da dobiju svoj profile i sami uređuju podatke. Ovim potezom omogućit ćemo im da te detaljnije predstave svoje poslovanje, bilo to kroz tekst, video i/ili fotografije. To će pomoći kupcima da se dodatnu povežu i da dobiju sliku od koga kupuju. U kasnijim fazama ćemo vidjeti kako logistički možemo pomoći te dodatno olakšati pretragu."

Dostava namirnica možda je bila jedino rješenje ovih dana, no bilo bi odlično kada bi ti takva praksa ušla u naviku. Osim što ti olakšava planiranje budžeta, dostava namirnica pomaže ti i smanjiti bacanje hrane jer omogućuje lakše i preglednije planiranje obroka. Isto tako podrška koju pružaš lokalnim poljoprivrednicima isplatit će ti se višestruko. Osim što su proizvodi koje dobiješ znatno ukusniji i znaš da su svježi, potičeš i domaću ekonomiju koja sada treba našu podršku više nego ikad. 

Zato se uputi na naruci2go.com i #podrzidomace.