5 razloga zašto je samopoštovanje važno za vaš osobni rast

Što je uopće samopoštovanje, čemu ono služi i zašto je važno za vaš život, otkrijte u nastavku

5 razloga zašto je samopoštovanje važno za vaš osobni rast

Samopoštovanje je pozitivna ili negativna slika neke osobe o samoj sebi. Sastoji se uglavnom od samopouzdanja i osjećaja osobne vrijednosti koji je povezan s velikodušnošću i pomaganjem.

Svi mi imamo neku sliku o samome sebi, našu procjenu sebe, ali i vlastita očekivanja koja proizlaze iz raznih vrijednosti koje poštujemo i ideala u koje vjerujemo, te ciljeva koje želimo dostići. Kako bismo bili zadovoljni sobom i svojim životom, moramo raditi na vlastitom samopoštovanju, bez obzira svrstavamo li se u introverte ili ekstroverte jer dok god sebe ne prihvatimo takvima kakvi doista jesmo, nećemo moći voditi opušten i sretan život. Kako bismo shvatili zašto je samopoštovanje toliko važno za naš osobni rast, donosimo 5 razloga koji će vas uputiti u samu srž ovog pojma.

PRIHVAĆANJE
Najvažniji korak za shvaćanje važnosti samopoštovanja svakako je prihvaćanje samih sebe kakvi jesmo i dodatni rad na vlastitom samopouzdanju. Neprocjenjivo je kada imamo osjećaj stabilnosti i balansa između vlastitog tijela i uma.

VRIJEDNOSTI
Svjesnost o vlastitim vrijednostima je temelj za svaku sljedeću nadogradnju koju poželimo na bilo koji način ostvariti u vlastitoj osobnosti i životu. Kada ostvarimo dovoljnu razinu svjesnosti, moći ćemo i dobro kontrolirati svoje strahove i sumnje, te regulirati očekivanja u životu.

NAPREDAK
Samopoštovanje omogućava napredak na svim životnim poljima i daje nam dodatnu snagu za osvanjanje novih izazova. Kada smo sigurni u sebe i vjerujemo u svoje znanje i rad, također ćemo biti u mogućnosti dostignuti puno veća postignuća.

ODNOSI
Vrlo je važno s kakvim se ljudima okružujemo, koliko nam daju na važnosti, koliko cijene naše mišljenje, u kojoj mjeri nam pomažu u stvaranju pozitivnih struktura u životu, koliko nas ohrabruju i dopuštaju nam da zaista rastemo. Nikako se ne smijemo uspoređivati s drugima jer to šteti svakom zdravom odnosu.

KONTROLIRANJE NEGATIVNOSTI
Kontrolom negativnosti koje pristižu poput velikih kapi kiše sa svih strana, riješavamo se osjećaja manje vrijednosti, učvršćujemo vlastite odnose s dragim ljudima, te učimo cijeniti male stvari koje doista vrijede u životu. Pozitivom se možemo boriti protiv problema od kojih se život sastoji i imamo manje šanse za razvitak raznih bolesti i depresije.