Osvijesti se

Sebi najgori neprijatelj: Ovim postupcima sabotiraš vlastitu sreću

Sreća je vrlo relativan pojam i za svakoga ima drugo značenje. No, nerijetko terapeuti vide kako se ljudi bore sa skupom naučenih ponašanja koji potom silno obilježe život neke osobe. No, možda nisi svjesna da nekim ponašanjem jednostavno sabotiraš vlastitu sreću.

pexels-pixabay-289998.jpg
Foto: Pexels

Život pojedinca sastoji se od kulturoloških vrijednosti, etičkih normi i socioloških obrazaca ponašanja. Oni se razlikuju od ovisno u kojoj državi živiš i na kojem kontinentu. To su skupovi naučenih ponašanja koje usvajaš kroz odrastanje i neki oblici tih ponašanja (iako ne moraju potpuno biti ispravni za tebe kao pojedinca) snažno te obilježavaju i određuju u kojem smjeru će se kretati tvoje životne odluke.

Image
Narcis u tebi

Kako prepoznati narcističko ponašanje kod sebe - i što učiniti?

Objasnimo to ovako - svi težimo sreći u životu, ali postoje već unaprijed stvoreni obrasci kojima bi trebali težiti kako bi bili sretni. Uzmimo kao primjer ideal obitelji - potrebna ti je kuća (stan), suprug, barem dvoje djece a poželjan je i kućni ljubimac. Iako to nužno ne mora biti baš svačiji put k sreći, uvriježeno je mišljenje da to moraš ostvariti kako bi pronašla dubinsku sreću i ispunjenost. Duboko u sebi možda znaš da je tvoja sreća u nečem drugom, ali i dalje postoji pritisak okoline koji ti nameće ponašanje prema određenom tipu normi.

U stvarnosti je jako puno ovakvih primjera, uz to, svakodnevno nailazi[ na situacije koje te sprječavaju da proživiš život onako kao je najbolje za tebe kao individuu, a mi ti donosimo šest podsvijesnih ponašanja kojima sabotiraš vlastitu sreću

Misliš da znaš što je najbolje za tebe

Tvoj mozak bira potencijalne sretne situacije iz onoga što mu je poznato. Ako postoje 'obrasci sreće' - primjerice obitelj, blagostanje, poslovni uspjeh, od svega toga odabireš ono što će te najviše ispunjavati kao osobu, ali činjenica je da biraš iz već poznatih obrazaca jer tvoj mozak nije sposoban kreirati sreću iz nečega što mu nije poznato ( iako bi te to možda i usrećilo). Zato kada se dogodi da stvari baš ne idu onako kako si se nadala, ne očajavaj nego prihvati to i pokušaj u tome pronaći novi, nepoznati izvor sreće.

Image
Foto: Pexels

Čekaš uspjeh

Svi želimo biti uspješni u nečemu, bio to posao, sport ili hobi, kroz život težimo uspješnosti, mjerimo koliko smo uspješni i kako nas percipiraju drugi. I stalno čekamo da dođemo do tog uspjeha koji će nas potpuno ispuniti i nakon kojega (valjda) slijedi neki unutarnji mir. Upravo radi tog stalnog čekanja budućeg uspjeha puštamo da nam život prolazi bez da smo ga svjesni. Težeći za nečim što je možda u prošlosti zaboravljamo živjeti ovdje u sadašnjosti ne shvaćajući da tako samo jurimo u starost. A uspjeh je uživati u ovome danas.

Image
Foto: Pexels

Slijediš instinkt

Kada radiš nešto što stvarno voliš i cijeniš, prirodno je osjetiti strah od neuspjeha. Iako nam instinkt govori da su loši osjećaji nešto od čega treba pobjeći a dobri nešto čega se treba držati, to nije nužno točno. Loši osjećaji poput straha znače da ti je jako stalo do nečega, jer da nije bila bi indiferentna. Strah znači da se bojiš neuspjeha a to je pokazatelj koliko ti je to važno.

Image
Foto: Pexels

Stvaraš krize u životu

Bespotrebno stvaranje 'kriza' kroz život obično znači da te strah udahnuti taj život punim plućima. Pokrećete te strah od ranjivosti i činjenica da živiš taj život takav kakav je, pa kao obrambeni mehanizam koristiš umjetno stvaranje problema samo da bi zamaskirala u čemu je zapravo stvar.

Image
Foto: Pexels

Promjena mišljenja

Smatraš da za promjenu mišljenja moraš usvojiti potpuno novi način razmišljanja, a zapravo moraš stvoriti nova iskustva, jer iskustva stvaraju mišljenja. Ako želiš promijeniti način života, promijeni mišljenje. Ako želiš promijeniti mišljenje, morat ćeš se upustiti u nove avanture.

Image
Foto: Pexels

Misliš da te prošlost definira

Prošlost je multidimenzionalna (kao i sadašnjost pa i budućnost), postoji mnoštvo uspomena, iskustava i osjećaja između kojih biraš i kreiraš sliku prošlosti. Naglasak je na tome da tvoj mozak sam bira trenutke na temelju kojih kreira tvoje sadašnje stanje uma.

Image
Foto: Pexels