'Self-care' trikovi

Pet načina da već danas počneš brinuti o sebi

Premda može biti teško sebe staviti na prvo mjesto, a da se zbog toga ne osjećaš krivom, razmisli o tome na ovaj način: ako to ne učiniš, tko će drugi?

profimedia-0179690217.jpg
Foto: Profimedia

Između posla, obitelji, obaveza i pokušaja da se sjetiš kad si posljednji put išla zubaru, odvajanje vremena za sebe može biti popriličan izazov - ako ne i posve nemoguć.

Samo da napomenemo: Svjetska zdravstvena organizacija stres je prije nekoliko godina proglasila svjetskom epidemijom, a prošle godine po prvi put u svoj priričnik uvrstila i sindrom izgaranja, popularno zvan 'burnout'.

Image

Potpuni 'burnout': Pet znakova da si emocionalno iscrpljena

I premda može biti teško sebe staviti na prvo mjesto, a da se zbog toga ne osjećaš krivom, razmisli o tome na ovaj način: ako to ne učiniš, tko će drugi? Trik je u pronalaženju onoga što odgovara tebi i tvom životu, jer te 'briga o sebi' ne bi te trebala još dodatno stresirati.

Kako bismo ti pomogle u ovome, pronašle smo par ključnih savjeta kako pronaći vrijeme za sebe bez obzira na zauzeti raspored.

Budi više aktivna

Bez obzira znači li 'aktivno' za tebe šetnju oko kvarta, trčanje za djetetom ili planinarenje po Sljemenu, smatraj ovaj izraz otvorenim za interpretaciju.

Ono što je važno je da ne prođe nijedan dan, a da se barem malo ne oznojiš. Je li to šetnja, joga, trčanje ili planinarenje - smatraj svoju aktivnost besplatnim načinom da se opustiš i zaboraviš na sve što se događa u tvom životu.

Meditiraj na svoj način

Ako ti sama pomisao na mirno sjedenje i duboko disanje zvuči nelagodno, aplikacija za meditaciju možda nije za tebe - i to je u redu. Kod meditacije je manje važno kako to radiš, a više je važno kako se osjećaš.

Pronađi ono što te usmjerava na sebe i radi to umjesto. Za neke je joga meditacija, a za druge štrikanje. Bez obzira na radnju, ako ona podrazumijeva da se isključiš iz svega, ostaviš tehnologiju sa strane i upustiš se u razmišljanje o sebi i onome što želiš postići taj dan, taj tjedan ili tu godinu, to je meditacija za tebe.

Pronađi pozitivu u svom danu

Dnevnik zahvalnosti odličan je način kako započeti svaki dan. Primjerice, zapiši tri stvari na kojima si zahvalna svako jutro i tri stvari koje bi ti uljepšale dan, a to moraju biti stvari koje možeš kontrolirati, naravno. Ne može biti ništa što želiš, već nešto što možeš učiniti kako bi si uljepšala dan.

A navečer prije spavanja zapiši tri lijepe stvari koje su ti se danas dogodile, bez obzira kako male ili velike one bile. Te pozitivne vibracije pomažu ti da se lakše odmoriš i da svako jutro započinješ, a svaku večer završavaš s pozitivnim mislima.

Pripremi se za dobar san

Ako si imala stresan dan, ostavi ga iza sebe. Smisli rutinu prije spavanja koja ti omogućuje da se opustiš. Također, pokušaj biti u krevetu do nekog pristojnog vremena prije ponoći i pronađi ono što za tebe funkcionira, primjerice čitanje neke zabavne, romantične ili napete knjige kako bi dopustila umu da 'pobjegne' i jednostavno se izgubi u ovom lažnom svijetu.

Učini 'normalno' posebnim

Čak i ako ne možeš otići na neko priželjkivano putovanje, još uvijek možeš istraživati kod kuće i biti, primjerice, turist u svom gradu, županiji ili državi. Iako neke od sljedećih prijedloga ne možeš ovog trenutka prakticirati zbog pandemijskih mjera koje su na snazi, sjeti se da i to neće trajati zauvijek.

Izbaci se iz svoje rutine i tada isprobaj neki novi restoran, idi pogledati predstavu ili prošeći dijelovima grada koje ne znaš tako dobro. Isto vrijedi i za ostatak županije ili države. Izleta je toliko puno, a prekrasna mjesta su svugdje oko nas. Pustolovina i nova iskustva uvijek su važna, pa čak i ako si umorna i jedva čekaš vikend da se odmoriš, a ne da lutaš okolo, vjeruj nam - neće ti biti žao.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.