Nostalgija i usamljenost

Vrtlog emocija: Kako se nositi s osjećajima kad ti netko silno nedostaje?

U trenucima razdvojenosti s dragom osobom mogla bi se suočiti s neraspoloženošću i osjećajem praznine. Osjećaj da im netko nedostaje drugačije utječe na ljude, a ovo su najčešći znakovi da tvoje tijelo i um prolazi kroz vrtlog emocija

isabela-drasovean-e33oAo9dapU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi koji su se s njim suočili, složit će se da je nedostajanje gadan osjećaj. Možda ti nedostaje bivši partner jer još nisi prešla preko prekida i procesuirala lavinu emocija. Nedostajat ti može i član obitelji ili prijatelj s kojim si iz nekog razloga izgubila kontakt ili vas dijele kilometri. A uz prijatelje i primarnu obitelj, obično nam najviše nedostaje partner. Bilo da je otišao na poslovni put ili su vas razdvojile neke druge okolnosti, u tim trenucima možeš osjetiti neku prazninu. Emocionalno ste bliski i nije čudno da ti nedostaje.


Image
Vječno pitanje

Može li veza na daljinu preživjeti? Da, ali uz ovih nekoliko pravila

''To znači da vam je stvarno stalo do te osobe i da je cijenite. Trebate tu osobu u svom životu jer se zbog nje osjećate bolje i sretniji ste. Zato vam nedostaje'', kaže Katie Lasson, klinička seksologinja i savjetnica za odnose za portal Very Well Mind.

U danima kad ti netko nedostaje mogla biti u 'svom filmu' i puna čežnje za trenucima kad je osoba bila uz tebe - o kome god se radilo. Kako tijelo tada reagira? I psiha i tijelo tad bi ti jasnim znakovima mogle dati do znanja da ti taj netko nedostaje. Izdvajamo najčešće, ali i otkrivamo kako se nositi s tim osjećajem.

Image
Foto: Unsplash

Sve te podsjeća na njega ili nju

Kad prođeš pored kafića ili parka u kojem ste znali šetati ili u trgovini vidiš neki predmet koji on/ona voli, tvoje se misli prebacuju na tu osobu. Često misliš na nju i prisjećaš se uspomena. Nedostajat ti može netko s kim si izgubila kontakt, ali i netko od koga si nakratko razdvojena, no osjećaj je vrlo sličan. Tvoje misli su u tom trenutku usmjerene samo na tu čežnju. Jasan je to znak da ti netko nedostaje.


Image
Foto: Unsplash

Ne možeš se fokusirati

A budući da stalno razmišljaš o toj osobi, vjerojatno ti se teže usredotočiti na radne zadatke. Imaš osjećaj da nisi prisutna i da ti 'lete' misli? I to je očiti znak da je tvoj mozak okupiran odsustvom partnera ili druge drage osobe.

Image
Foto: Pexels

Problemi sa snom

O toj osobi misliš čim se probudiš, ali i kad pokušavaš zaspati. I baš zato što ti je psiha preopterećena, teško ti se opustiti i zaspati. 'Krivac' za to je i hormon stresa koji se može povećati kad draga osoba nije uz nas.

Image
Foto: Pexels

Često mijenjaš raspoloženja

Čas si tužna, čas sjetna, čas zabrinuta. Osjećaj da mu netko nedostaje i usamljenost koja iz toga može proizaći, ne ostavlja traga na sve ljude niti utječe na sve jednako. Neće se svi suočiti s intenzivnim posljedicama odsustva drage osobe, no ipak se kod određenog broja ljudi to manifestira u obliku promjena raspoloženja. Ovisno o situaciji u kojoj se nalaziš i razlozima zašto taj netko nije uz tebe, mogla bi doživjeti vrtlog emocija. No zapravo je to sve normalno - da bismo procesuirali neke trenutke, potrebno je dopustiti emocijama da prorade i prožmu nas. Tek tada možemo nastaviti.

Image
Foto: Unsplash

Nervoza

Zato što ti netko nedostaje mogla bi se suočiti s osjećajem tjeskobe, nervoze i bolova u želucu. Kod nekih se radi o nemiru i zabrinutosti, kod drugih o osjećaju da su bez te osobe usamljeni. Pod tim pritiskom mozak utječe na, primjerice, crijeva te izaziva čudan osjećaj u želucu.

Image
Foto: Pexels

Kako si pomoći?

Osjećaj da ti netko nedostaje može biti iznimno težak, pogotovo ako ti je ta osoba jedna od najznačajnijih osoba u životu. Najprije treba prihvatiti da, iako se sada boriš s nedostatkom, taj osjećaj neće trajati zauvijek. Ako je osoba nakratko otišla, ona će se i vratiti. Ako ste se pak svjesno razdvojili, tada je vjerojatno postojao valjan razlog za to. Preko takvog prekida ćeš proći u nekoliko faza koje smo objasnile u ovom tekstu.

Nedostajanje ima mnogo lica, ali u tim se trenucima najvažnije otvoriti novim mogućnostima i osobi od povjerenja. Osobe koje te dobro poznaju trebale bi biti svjesne kroz što prolaziš i pokušati te razveseliti. Trebala bi skrenuti misli s te jedne osobe i fokusirati se na druge ljude i život općenito. Pokušaj prihvatiti da je u redu što se trenutno ne osjećaš najbolje, ali zato nastoji biti među ljudima, posvetiti se sebi i boraviti u prirodi. Zapitaj se zašto ti ta osoba toliko nedostaje, budi nježna prema sebi i odluči jesi li spremna nastaviti dalje.

Dakle, ovdje ne govorimo o gubitku drage osobe, već privremenoj razdvojenosti pa imaj na umu da njemu ili njoj možeš reći da ti nedostaje, biti u kontaktu i obećati si da ćete se posvetiti jedno drugome i zajedno prebroditi razdvojenost.

A ako si pak nesretna zbog odnosa koji je završio, prigrli svoje emocije i daj si vremena. Nakon toga svoju energiju usmjeri na neke druge stvari. Na početku nije lako, ali s vremenom ćeš prijeći i preko toga. Samo zato što ti bivša ljubav nedostaje u ovom trenutku, ne znači da ga trebaš ponovno u svom životu .

Image
Foto: Pexels

A ako ne ide, uvijek je dobro zatražiti savjet ili stručnu pomoć.


Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju