Žena koja zaslužuje da se o njoj govori

Nova gošća 'Ženske strane' je Tena Kovačević Janko, doktorica fascinantne karijere koja spašava živote prije rođenja!

Život ove mlade doktorice doista je inspirativan, živjela je na svim stranama svijeta, svoj život posvetila je edukaciji – a pritom nije zaboravila raditi na svojoj unutarnjoj snazi i umu. Vrsna stručnjakinja fetalne medicine i ginekologije sjela je s našom Marijom Pajić u novoj epizodi podcasta i otkrila mnoge zanimljive detalje

_DSC6544.jpg

U jednom od najvećih svjetskih centara, glavnom gradu Velike Britanije živi profesor Kypros Nicolaides, vodeći svjetski stručnjak fetalne medicine, pionir i gigant. Sve važno u trudnoći, on je imao utjecaj na to. Spasio je nebrojeno mnogo života i baš zbog toga je uzor. U njegove klinike dolaze pacijentice s raznih krajeva svijeta, obavlja se oko 200 složenih zahvata godišnje. Dolaze žene kojima bi bilo rečeno da imaju ozbiljan problem sa svojom trudnoćom. Da su veliki izgledi da dijete ili djeca, kada su blizanci – jednostavno ne prežive.

U njegovom timu odnosno na subspecijalizaciji iz fetalne medicine je bila i Zagrepčanka Tena Kovačević Janko, jedina Hrvatica kojoj je to pošlo za rukom. Ova vrsna stručnjakinja fetalne medicine i ginekologije zahvaljujući svom znanju i odnošenju s pacijenticama odabrana je i za rad u Profesorovoj privatnoj klinici u londonskom Harley Streetu gdje najpoznatije holivudske glumice i članice britanske kraljevske obitelji vode trudnoću. 

shimmer fallback

Konkretno, uz pomoć moćnog ultrazvuka i softvera analizira slike fetusa i već u prvom tromjesečju trudnoće može pretpostaviti ima li srčanu manu, oštećenje bubrega ili neku genetsku anomaliju.

Život ove mlade doktorice doista je inspirativan, živjela je na svim stranama svijeta, svoj život posvetila je edukaciji – a pritom nije zaboravila raditi na svojoj unutarnjoj snazi i umu. Radila je u Zagrebu, vijetnamskom Hanoiu -  a sada je nakon boravka u svjetskom centru fetalne medicine – stigla u Poreč. Zbog ljubavi vratila se u rodnu zemlju i na taj način brojnim Istrijankama pružila priliku za domaćom uslugom svjetske klase. 

"Istru od ranije osjećam kao drugi dom s visokom kvalitetom života, mogućnostima i pristupačnosti svijetu. Surađujem sa Zagrebom, a u Poreč mi dolaze žene iz cijele Hrvatske. Jedina sam ta koja nosi to usko znanje londonskog FMF-a. Mali komad papira iza kojega je puno odricanja, rekli bi krv, znoj i suze", naglašava doktorica Kovačević Janko.

Nedavno je imala težak slučaj Splićanke koja je nosila bebicu s otvorenom kralježnicom. Došla je kod nje po drugo mišljenje. U Hrvatskoj nitko nije ni pomišljao da bi žena išla na operaciju tijekom trudnoće, iako bi bez nje dijete bilo osuđeno na trajni invaliditet.

"Na ultrazvuku se vidjelo da se bebine nožice miču. Konzultirala sam se s kolegama u Londonu. Žena je u roku od 24 sata završila na operaciji u Barceloni. Dijete se kasnije rodilo, jako je dobro, nitko nije mogao vjerovati da je to moguće", naglašava Tena. 

Definitivno žena koja zaslužuje da se o njoj priča. Naša Marija Pajić ugostila ju je u novoj epizodi podcasta Ženska strana. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.