Izazovna vremena

Ne želiš lijekove za smirenje? Ovo su prirodni načini da se opustiš

Sigurno si za svaki od njih čula, no podcjenjuješ njihov učinak jer ti se čini da tako "obična stvar" ne može djelovati izvanredno. Varaš se

pexels-cottonbro-4690703.jpg

Pandemija, lockdown, potresi…previše za cijeli život, a gdje li tek za jednu njegovu godinu. Stoga, osjećaš li se zabrinuto, ne možeš jesti ili spavati ili pak previše jedeš kako bi umirila misli, vrijeme je da se pobrineš za svoju psihu. To ne znači da ćeš se od danas na silu smijati i pretvarat da je sve OK, jer nije, već ćeš prihvatiti stanje u kojem se nalaziš i nastojati biti blaga prema sebi, aonda i prema drugima.

Image

Imala si stresan dan? Isprobaj ove tehnike disanja koje će ti pomoći ublažiti anksioznost

Dugorčni stres, a upravo je takav onaj koji nas sve pogađa zbog globalne situacije s korona virusom, a onda i ove lokalne s potresima, uvelike šteti zdravlju i narušava kvalitetu življenja. Konstantna nesanica, primjerice, oslabljuje imunitet i jako opterećuje mozak.

Image
Foto: Pexels

Ukoliko ne želiš piti tablete za smirenje i za spavanje, posluži se prirodnim metodama smirivanja i učini nešto dobro za sebe. U nastavku pročitaj na koje sve načine možeš smiriti svoj um i psihu.

Čajevi za smirenje

Priroda se pobrnula da u stresna vremena pri ruci imaš biljke koje će ti pomoći smiriti se. S obzirom na podneblje u kojem živimo, pravi smo sretnici da mnoge od njih rastu i po našim dvorištima. Najučinkovitiji je čaj od gospine trave. On se već stoljećima koristi za smirivanje živaca, liječenje nesanice te kao antidepresiv. Preporuča se piti ga navečer prije spavanja. Tu su još i čaj od kamilice, lavande i matičnjaka te valerijana. No, iako je riječ o sredstvu koje ne ide na recept, dobro se je posavjetovati s liječnikom oko konzumacije čajeva.

Disanje

Ono što uzimaš zdravo za gotovo, a to je zasigurno disanje, ima nevjerojatnu moć umiriti te ili pak energizirati tijelo. Disanje se odvija sasvim prirodno i na njega ne obraćaš pažnju dok ne dođe do dišnih tegoba. Temeljne vježbe disanja vrlo su jednostavne, a učinkovite. Sve što trebaš je odvojiti koju minutu za sebe, leći na krevet ili sjesti naneko mirno mjesto i duboko udahnuti u donji, a zatim i gornji dio trbuha te pluća, par sekundi zadržati zrak (tri-četiri), a onda lagano izdahnuti. Neka izdah bude sekundu - dvije duži od udaha. Vježbu ponovi nekoliko puta.

Priroda

Sigurno si čula da priroda "puni baterije" bolje, no išta drugo i to je zaista istina pa kako još uvijek oklijevaš i ostaješ sjediti na kauču, pred TV-om, krajnje je vrijeme da obuješ udobnu obuću i odeš u šumu ili negdje uz more prošetati. Mi ti toplo savjetujemo da se odvažiš za planinarenje jer kad u šumi provedeš cijeli dan jednostavno je nemoguće kući se vratiti loše volje. Čist zrak, sve one biljke u planini, višesatno hodanje djeluju na čovjeka relaksirajuće.

U zemljama sjeverne Europe boravak u priordi kao terapiju propisuju liječnici, a u JApanu postoje tzv. šumske kupke koje su na koncu isto to.

Molitva i meditacija

Religiozni ljudi puno se lakše nose s nedaćama života, što znači da i puno bolje podnose stres. Molitva i meditacija najprirodnije su metode opuštanja, usađene u čovjeka. Naravno i puno su više od toga. Pripadaš li nekoj vjerskoj zajednici, njeguj odnose koje imaš u njoj kao i duhovnu praksu. Radi po svojoj savjesti. Ukoliko nisi sklona institucijama, stvori vlastiti odnos s Bogom ili kako već nazivaš ono duhovno što osjećaš u sebi. Pomoći će ti da se pribereš i ojačaš.