Upozoravajući znakovi

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti žena kod nas. Prepoznaj simptome

Puno manje žena nego muškaraca preživi prvi srčani udar. To je većim dijelom zato jer simptomi kardiovaskularnih bolesti mogu biti drugačiji kod žena nego kod muškaraca

profimedia-0411130083.jpg
Foto: Profimedia

Žene su najpogođenija skupina koja obolijeva od kardiovaskularnih bolesti

U svijetu svakih 80 sekundi jedna žena umre od kardiovaskularnih bolesti, a situacija u Hrvatskoj jednako je zabrinjavajuća.

Iako mnogi misle kako su muškarci najpogođenija skupina koja obolijeva od kardiovaskularnih bolesti, u Hrvatskoj svake godine 12.673 žena umre od kardiovaskularnih bolesti i upravo je to najčešći uzrok smrti žena u našoj zemlji. Naime, godišnje čak 3.326 više žena umire od kardiovaskularnih bolesti naspram muškaraca (9.347).

Dobra vijest je da je čak 80 posto tih bolesti moguće spriječiti odlaskom na preventivne preglede i zdravim načinom života, ali ako se srčani udar pojavi, puno manje žena nego muškaraca preživi prvi infarkt. To je većim dijelom zato jer simptomi kardiovaskularnih bolesti mogu biti drugačiji kod žena nego kod muškaraca. No krenimo od prevencije.

Image

Mjesec dana prije srčanog udara tvoje tijelo pokazuje ove znakove

Kako spriječiti kardiovaskularne bolesti?

Image
Foto: Profimedia.hr

Za početak, žene moraju znati da postoje stvari koje mogu kontrolirati kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kao i uvijek, prvi i njvažniji savjet je: nepušenje. Pušenje, čak i malog broja cigareta dnevno, udvostručuje rizik od srčanog udara, a pasivna izloženost dimu također povećava rizik.

U sklopu zdravog načina života, preporučuje se i umjereno intenzivna tjelovježba, poput brzog hodanja najmanje 30 minuta svaki dan, kao i male promjene poput penjanja stepenicama umjesto dizala ili hodanja umjesto vožnje automobilom ili javnim prijevozom.

Zdrava prehrana od cjelovitih žitarica, voća i povrća, orašastih plodova, višestruko i mononezasićenih masti i masne ribe (poput lososa) također će pomoći smanjiti čimbenike rizika. S druge strane, hrana s rafiniranim šećerom treba biti ograničena, kao i prerađena hrana i transmasti. Uz smanjenje stresa vježbanjem, pomaže i kvalitetan san te tehnike opuštanja poput meditacije.

Kao što je već spomenuto, važni su i preventivni pregledi i samokontrola. Žene, kao i muškaraci, trebaju pratiti svoj krvni tlak i razinu kolesterola i znati svoju obiteljsku povijest bolesti.

A žene koje su ili su bile trudne moraju uzeti u obzir i druge varijable. Komplikacije trudnoće poput preeklampsije ili trajnog povišenog krvnog tlaka mogu dovesti ženu u veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovdje također utječu i prijevremeni porod ili sindrom policističnih jajnika, problem uzrokovan neravnotežom reproduktivnih hormona u jajnicima.

Kad su u pitanju žene, povijest menstruacije također igra ulogu. Čini se da su žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 10. ili nakon 17. godine u većem riziku. Isto vrijedi i za žene koje su se rano našle u menopauzi. Iako se bolesti srca mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, one se uglavnom povećavaju kod žena oko ili nakon menopauze.

Najčešći simptomi kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara kod žena

Image
Foto: Unsplash

Žene čak mogu imati različite simptome srčanog udara i srčanih bolesti od muškaraca. Naime, kad su u pitanju simptomi kardiovaskularnih bolesti, žene češće prati mučnina, povraćanje i otežano disanje nego muškarce, a kada imaju srčani udar, kod žena je manja vjerojatnost da će osjetiti bol u prsima koja je najčešće asocijacija na srčani udar.

Prema klinici Mayo, kod žena je prisutan suptilniji pritisak ili stezanje, a ne puna bol u prsima, jer je vjerojatnije da će manje arterije biti pogođene. Te bi varijacije mogle biti razlog zašto liječnici nerijetko mogu propustiti znakove srčanog poremećaja kod žena.

Dakle, itekako je moguće imati srčani udar bez osjećaja boli u prsima. Osim mučnine, povraćanja i otežanog disanja, kod žena su još prisutni i sljedeći simptomi:

  • neugodna bol u vratu, ramenima, čeljusti, gornjem dijelu leđa ili trbuhu
  • kratkoća daha
  • bol u obje ruke
  • znojenje
  • vrtoglavica
  • neuobičajen umor
  • probavne smetnje

Mnoge žene rekle su kako su primijetile neke od ovih upozoravajućih znakova nekoliko tjedana ili mjesec dana prije srčanog udara. Što se prije obratiš liječniku, veće su šanse da će detektirati problem prije nego što postane potpuno razvijen kao srčani udar, stoga osjetiš li bilo koji od ovih simptoma, shvati ih ozbiljno i posjeti liječnika što je prije moguće.