Probudi se s osmijehom na licu

Kako savršeno započeti dan? Uvrsti ove jednostavne navike u svoju jutarnju rutinu

Čak i ako nisi jutarnji tip osobe, postoje brojne učinkovite navike koje možeš uključiti u svoju jutarnju rutinu, a koje će pozitivno utjecati na tvoje raspoloženje

pexels-vlada-karpovich-5357346.jpeg
Foto: Pexels

Jutarnje navike i rituali mogu pozitivno utjecati na naš cijeli dan. Jako je važno kako započinjemo svoje jutro jer će se to odraziti na naše raspoloženje, motivaciju i razinu energije tijekom cijelog dana. Prema tome, ako se ujutro probudiš mrzovoljna, vrlo je vjerojatno da ćeš se tako osjećati i tijekom dana.

Image
Nije komplicirano

Navike zbog kojih ćeš se osjećati (puno) lakše nakon buđenja

Brojna istraživanja sugeriraju kako je pozitivan stav ujutro povezan s našim raspoloženjem tijekom dana, a utječe i na osobno zadovoljstvo, profesionalni uspjeh i interakcije s drugima. No pitanje koje se nameće je sljedeće: kako se probuditi sretan?

Image

Izvor: Giphy

Čak i ako nisi jutarnji tip osobe, postoje brojni učinkoviti trikovi, navike i rituali koje možeš uključiti u svoju jutarnju rutinu, a koji će ti omogućiti da u novi dan kreneš s osmijehom na licu.

Nekoliko jednostavnih načina i savjeta o tome kako da savršeno započneš svaki svoj dan pročitaj u nastavku.

Pusti u sobu prirodno svjetlo

Čim se ujutro probudiš, ustani iz kreveta i otvori prozore i rolete. Prirodno svjetlo i svjež zrak pomoći će ti da se razbudiš te potaknuti pozitivne emocije. Naime, izlaganje sunčevoj svjetlosti potaknut će lučenje serotonina – hormona koji će ti poboljšati raspoloženje i pomoći ti da ostaneš smirena i fokusirana.

Image
Foto: Pexels

Razbudi se uz dobru glazbu

Brojne su studije potvrdile kako slušanje određene glazbe može značajno utjecati na naše raspoloženje i koncentraciju. Psiholozi ističu kako bi pjesme uz koje se razbuđujemo trebale biti vesele, pozitivne i imati snažan ritam. Dobar primjer takvih pjesama su Coldplayeva  'Viva La Vida'  te 'Walking on Sunshine' od Katrine & The Wavesa.

Image

Izvor: Giphy

Pokreni se

Jutarnje istezanje važno je za fizičko zdravlje, a dovoljno je napraviti samo nekoliko jednostavnih vježbi u trajanju od nekoliko minuta. Vježbe istezanja će probuditi tvoje mišiće te potaknuti protok krvi.

Image
Foto: Pexels

Izrazi zahvalnost

Izražavanje zahvalnosti još je jedna vrlo korisna navika koju bi svatko trebao uvrstiti u svoju jutarnju ili večernju rutinu. Želiš li započeti svoj dan u pozitivnom tonu, uzmi si nekoliko trenutaka i razmisli na čemu si sve zahvalna u svom životu. Možeš to i zapisati na komadić papira.

Image
Foto: Pexels

Odredi si prioritete za taj dan

Ako si želiš malo olakšati ispunjavanje svakodnevnih obaveza i zadataka, svako jutro razmisli o svojim prioritetima za taj dan. Poredaj sve svoje zadatke prema važnosti jer ćeš na taj način imati konkretne smjernice o tome što trebaš napraviti prvo, a što možeš odgoditi bez ikakvih problema. To će doprinijeti tvojoj efikasnosti i omogućiti ti da lakše ispunjavaš sve one ciljeve koji su ti zaista važni.

Image
Foto: Pexels

Pojedi zdrav doručak

Ne kaže se uzalud da je doručak najvažniji obrok u danu pa ga nemoj preskakati. Brojna su istraživanja pokazala kako su ljudi koji redovito jedu doručak zdraviji i lakše održavaju zdravu tjelesnu težinu. Ako jutro započneš sa zdravim i hranjivim obrokom, manje su šanse da ćeš tijekom dana posezati za nezdravim namirnicama.

Image
Foto: Pexels

Fokusiraj se na pozitivne vijesti

Sve one informacije i vijesti koje svakodnevno konzumiramo imaju snažan utjecaj na naše raspoloženje. Prema studijama, informacije koje upijamo u prvih pola sata uoči buđenja mogu uvelike odrediti kako ćemo se osjećati taj dan. Čitanje negativnih vijesti ili skrolanje društvenim mrežama odmah nakon buđenja može potaknuti loše raspoloženje pa čak i izazvati anksioznost. Želiš li svoj dan započeti s osmijehom na licu, radije se fokusiraj na nešto što će te inspirirati i motivirati.

Image
Foto: Pexels

Olakšaj si život i pripremi se već navečer

Želiš li svoje jutro započeti u mirnom tonu, večer prije si pripremi sve što ti je važno. Odaberi outfit za posao, spakiraj ručak, pripremi doručak ako možeš, namjesti aparat za kavu, itd. Obavi sve one sitnice koje možeš pa ujutro nećeš biti u žurbi. Na taj način, nakon buđenja ćeš imati puno više vremena da se posvetiš svim onim malim ritualima koji te ispunjavaju i usrećuju.

Image
Foto: Pexels