Naučili smo preživjeti

Kako sačuvati psihički mir? Savjeti koji će ti koristiti u ovoj godini

2020. nas je doista šokirala na nebrojene načine, a mi smo ipak pronašli načine kako da se othrvamo stresu. Ovih pet metoda koristit ćemo i u novoj godini

anthony-tran-vXymirxr5ac-unsplash.jpg

Pandemija, potresi, rad od kuće, prekidi i nategnuti obiteljski odnosi - sve su to bili elementi 2020. godine koji su pogodili mnoge, a uz najavu ekonomske krize koja nam predstoji, većina ljudi našla se pod iznimnim udarom stresa. I iako nam je mnogo puta došlo da samo sjednemo i plačemo, mnogi od nas odlučili su se za druge strategije te su se uspješno borile sa stresom većinu vremena.

Image
Mentalno zdravlje

Strah od potresa i dalje me prati, istražila sam kako si pomoći

Uz uspone i padove, mnoge isprobane tehnike, poslušane savjete stručnjaka i psihologa, na kraju smo došle do zaključka da postoji pet metoda koje su nas izvukle iz depresije te nas veselile čak i u trenucima najvećih problema i neizvjesnosti. Od meditacije do šetnje u prirodi, ako ništa drugo, 2020. nas je naučila neke odlične metode nošenja sa stresom koje će nam zasigurno koristiti i u 2021. Sve o njima pročitaj u nastavku.

Boravak u prirodi

Psiholozi odavno preporučuju svjež zrak, tjelovježbu i kretanje kao sjajne alate borbe protiv anksioznosti, a ove godine se pokazalo koliko nam boravak u prirodi treba da bismo zadržali zdrav razum. Za vrijeme karantena, ograničenog kretanja i nemogućnosti normalnog socijaliziranja okretali smo se šumama i outdoor aktivnostima koje ujedno smiruju naš um, povezuju nas s prirodom i pružaju nam osjećaj slobode. Od ovog proljeća definitivno svaki slobodni trenutak koristimo za odlazak u zelenilo - ništa nas ne vraća spokoju kao zvukovi lišća, mora ili pak cvrkuta ptica.

Meditacija

Meditacija je duhovna vježba u kojoj meditant svoju pažnju sistematično i planski usmjerava prema određenom sadržaju. Metode i ciljevi kontemplativnih praksi vrlo su različiti. U tradicionalnim religijskim okvirima ovise filozofijskom zaleđu neke skupine, no danas meditacijske metode sve više koristimo u terapijske svrhe. Istraživanja pokazuju da kontrolirano i svjesno disanje i fokusiranje imaju blagotvoran učinak na naše mentalno stanje i smanjuju depresivna stanja. Definitivno treba meditirati, što nam drugo preostaje u ovim izazovnim vremenima?

Slušanje klasične i umirujuće glazbe

Poznato je da klasična glazba sjajno djeluje na ljudske kognitivne funkcije, a ove je godine po statistikama YouTube-a i Spotifyja bila slušanija no ikad prije. Dokaz je to da klasična, umirujuća glazba smiruje naš um i opušta tijelo te pospješuje odjećaj spokoja. Uz klasičnu, osobito je popularno bilo slušati i duhovnu istočnjačku glazbu, napjeve buduističkih mantri i verbalne meditacije. S obzirom da smo se uvjerili u učinkovitost svakodnevnog slušanja ovakve glazbe, nastavit ćemo s praksom boljeg upoznavanja tog glazbenog svijeta i sljedećih godina.

Uživanje u kulinarstvu

Psihologija tvrdi da je kuhanje jedno od kreativnijih i korisnijih vještina koje možemo vježbati u sigurnosti svog doma, a ujedno podiže i razine serotonina i endorfina u našem mozgu, čineći nas sretnijima. Kao nikad prije nismo pekli kruhove, kolače, slastice, isprobavali nove egzotične recepte i veselili se nabavci domaćih proizvoda - 2020. nas je odlučila da je za naše mentalno zdravlje sjajno kuhati i na tome smo joj zahvalni.

"Skidanje" s društvenih mreža

Iako nam je u 2020. bilo jako bitno svakodnevno pratiti vijesti i informirati se o epidemiološkoj situaciji, naučili smo i kako je bitno filtrirati sadržaj informativnih emisija kao i društvenih mreža. Za psihičko se zdravlje pokazalo kako je bitno okružiti se samo pozitivom, a ne stalno se hraniti negativnim vijestima ili osobama koje nas ne inspiriraju. Zato su mnogi krenuli s procesom "skidanja" s društvenih mreža, limitiranja vremena provedenog za kompjuterima i mobitelima i počeli više živjeti u onom stvarnom svijetu, a ne samo virtualnom.