Četiri pitanja do sreće

Pitanja koja bi si trebala postaviti svaki dan kako bi bila sretnija

Sreća dolazi iznutra, a ako želiš početi graditi temelje za sretniji život, postoje pitanja koja si svakodnevno možeš postavljati kako bi postala sretnija

happiness.jpg
Foto: Pexels

Možda tvoja definicija sreće uključuje puno kvalitetnog vremena provedenog s voljenima, možda sreća za tebe znači uspješnu karijeru ili nešto treće. Sve to može unijeti radost u tvoj život, no važno je zapamtiti i da se sreća stvara svakodnevno, kroz različite pozitivne misli i navike.


Image
Usvoji bolje navike

Znaš li koje su zdrave navike sretnih ljudi?

Svi smo čuli priče o poznatim i uspješnim ljudima koji na prvi pogled kao da imaju sve, ali se iznutra osjećaju tužno i neispunjeno. Možeš imati posao iz snova i financijsku slobodu, a opet se osjećati nezadovoljno. S druge strane, možeš se osjećati vrlo zadovoljno svojim životom čak i kad se čini da na papiru nije sve savršeno.

Ono što je najbitnije jest da istinska sreća dolazi iznutra, a ako želiš početi graditi temelje za sretniji život, postoje pitanja koja si svakodnevno možeš postavljati kako bi njegovala svoje osjećaje zadovoljstva i stvorila bolji i sretniji život, kao i pozitivnije razmišljanje. Ovo su četiri pitanja koja bi si svaki dan trebala postaviti kako bi bila sretnija.

Na čemu sam zahvalna?

Iako ima smisla da bi te osjećaj redovitog uvažavanja svega što imaš s vremenom mogao pretvoriti u zadovoljniju osobu, iza odnosa između zahvalnosti i mentalnog stanja stoji stvarna znanost. Biti zahvalan može ti doslovno promijeniti mozak i misli, prema studiji u kojoj su istraživači proučavali učinke pisanja zahvalnica na ljude koji se bore s mentalnim problemima. Neki su morali drugoj osobi pisati pismo zahvalnosti svaki dan tijekom tri tjedna, a drugima je rečeno da zapisuju svoje najdublje misli oko negativnih iskustava jednom dnevno tijekom istog vremenskog razdoblja. Na kraju, oni koji su pisali zahvalnice imali su znatno bolje mentalno stanje četiri tjedna i 12 tjedana nakon završetka vježbe. To znači da kvalitetu života možeš promijeniti olovkom i papirom u nekoliko minuta dnevno. Počni se pitati na čemu si svakodnevno zahvalna i neka to pozitivno utječe na tebe.


Image
Foto: Pexels

Što bi mi moglo donijeti radost?

Između stresnih situacija, svakodnevnih obaveza kod kuće i svih ostalih problema, lako je zaboraviti na zabavu. Ali svakodnevno fokusiranje na uživanje, čak i kroz vrlo jednostavne, male korake, može donijeti drastične rezultate kada je u pitanju tvoja dugoročna sreća. Svako jutro zapitaj se što bi ti moglo donijeti radost. Možda je to malo smijeha, možda se nakon posla želiš naručiti na frizuru. Kreni u kratku šetnju za vrijeme pauze za ručak. Kupi novu svijeću i okupaj se u kupki punoj mjehurića. To ne mora biti ništa veliko, skupo i ne mora oduzimati puno vremena, a učinit će te sretnijom.

Image
Foto: Pexels

Koja je jedna stvar koju mogu postići i koja će sve olakšati?

Eliminiraj sve ostalo i usredotoči se na jednu stvar zbog koje će sve lakše doći na svoje mjesto. Ako razmišljaš o jednoj jedinoj stvari koju bi mogla svakodnevno postići kako bi pomogla racionalizirati sve ostale radnje na svom popisu, na kraju ćeš postati puno produktivnija i bit ćeš manje pod stresom. Svakodnevno razmišljanje o samo jednoj stvari koja je najvažnija na poslu ili kod kuće neće te iscrpiti i oduzeti ti puno energije, a bit ćeš toliko sretnija.

Image
Foto: Pexels

Kako se mogu dublje povezati s drugima?

U jednoj od najdužih studija o sreći ikad provedenih, koja je započela prije otprilike 80 godina, znanstvenici s Harvarda otkrili su povezanost između kvalitete naših odnosa i cjelokupnog zdravlja. Kada su skupili sve što su saznali o ljudima u njihovoj 50. godini, nije njihova razina kolesterola u srednjoj dobi bila ta koja će predvidjeti kako će ostarjeti, već to koliko su zadovoljni u svojim vezama. Ljudi koji su bili najzadovoljniji u svojim vezama u 50. godini bili su najzdraviji u 80. godini. Dakle, počni se pitati kako se možeš dublje povezati s drugima i neka ti ti odnosi budu prioritet.

Image
Foto: Pexels

Možda će te zanimati

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Prve reakcije finalista 'Superstara': Neki nisu očekivali prolazak dalje

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Spektakl i suze u studiju 'Superstara': U finale idu Hana, Dino, Toni i Petar!