Stručnjaci otkrivaju

Grudnjak: pospješuje li pojavu karcinoma?

Žene imaju poseban odnos prema grudnjaku. Neke ga vole, a neke izbjegavaju, ali bez obzira na to postoje razni mitovi oko ovog rublja

grudnjaci

Postoje mnogi mitovi o zdravlju koji su se proširili među svima nama i u koje i dalje vjerujemo iako su informacije poprilično oprečne. Tako je i s grudnjacima - puno žena vjeruje da se neke stvari događaju jer nosimo grudnjake.


Bez obzira jesi li ih čula od svoje bake ili mame, najbolje prijateljice ili  prodavačice, ovo su najčešći mitovi o grudnjacima koji jednostavno nisu točni.

Image


(Foto: Pixabay)

1. Spavanje u grudnjaku pomaže da grudi ostanu čvrste

Image

Prije nekoliko godina glumica Halle Berry u jednom je intervjuu otkrila da spava u grudnjaku od 16. godine. Iako se Berry može pohvaliti lijepim dekolteom, to nema nikakve veze s njezinim navikama spavanja. "Nema znanstvenih dokaza da će nošenje grudnjaka bitno utjecati na ono što se s grudima događa tijekom godina", objašnjava profesorica i liječnica Amber A. Guth iz Medicinskog centra Langone. "Grudi gube svoje čvrstoću uglavnom zbog trudnoće, porođaja i dojenja", objašnjava dalje za Health. Zatim postoji ta "sitnica" koja se naziva gravitacija koja ligamente u grudima povlači prema dolje, te dalje dodaje da je to ipak prirodni proces.

2. Zbog nošenja grudnjaka doći će do većeg opuštanja grudi

Možda si također čula da nošenje grudnjaka uzrokuje opuštanje grudi. Francuski istraživači 2013. objavili su studiju koja tvrdi da bi grudnjaci mogli uzrokovati da se grudi vremenom sve više opuštaju jer sprječavaju stvaranje potpornog mišićnog tkiva.

Kako ističe dr. Guth grudi zapravo nemaju mišiće, već samo kožu, masnoću i ligamente. "Nisu poput trbuha ili nadlaktica koji se mogu pojačati vježbanjem", kaže ona. "Nošenje ili nenošenje grudnjaka ne mijenja činjenicu da su to sve fiziološke promjene koje se s vremenom događaju na grudima", dodaje dalje.

Image


(Foto: Pixabay)

Image

3. Grudnjaci mogu uzrokovati karcinom

Image

Ovaj mit pojavio se davne 1995. godine kada je tim antropologa u jednom istraživanju tvrdio da nošenje grudnjaka ograničava limfne čvorove oko dojki, čime zarobljava toksine koji uzrokuju rak u tijelu. Prema Američkom društvu za rak, ta studija nije slijedila standardnu praksu istraživanja, niti je uzela u obzir poznate faktore rizika za rak dojke i druge varijable. Ali još uvijek se ova priča vrti po internetu. 

Profesorica i liječnica Guth objašnjava zašto je ova često ponavljanja teorija netočna. "Način na koji limfa djeluje je tako da ide od ruba dojki do područja bradavica, a zatim ispod pazuha. Dakle, grudnjak ne zaustavlja normalne procese u tijelu jer se to događa daleko od košarica", kaže Guth. Također druge su studije utvrdile da nema značajnih dokaza da je nošenje grudnjaka povezano s rizikom od raka dojke.
(Foto: Pixabay)

4. Isti grudnjak možeš nositi godinama

Image

Ako grudnjak i dalje odgovara, možeš ga nositi godinama? Istina je ponešto drukčija. Čak i ako su dojke iste veličine, ne bi trebala nositi isti grudnjak cijelu vječnost."Općenito je pravilo da se grudnjak može nositi godinu dana. Ali ako je to grudnjak koji ne nosiš često može trajati i do tri godine. Sve ovisi o tome koliko često ga nosiš i koliko se dobro brineš o njemu", objašnjava Jené Luciani, autorica knjige The Bra Book. Dalje dodaje da treba baciti grudnjake koji su istrošeni oko rubova, imaju razvučene košarice ili naramenice.

Image


(Foto: Pixabay)

5. Grudnjaci se ne smiju prati u perilicama za rublje

Image

Luciani objašnjava da se grudnjaci brže troše kad se peru u perilici, dijelovi grudnjaka mogu se zakačiti za druge predmete u bubnju. "Preporučuje se ručno prati grudnjak hladnom vodom s nježnim deterdžentom ili dječjim šamponom", kaže ona.

No sve dok te ne smeta činjenica da ćeš češće morati kupovati nove grudnjake, nema ništa loše u pranju grudnjaka u perilici za rublje."Ja sam realist i zaposlena mama, pa tko ima vremena za to?", priznaje Luciani. Umjesto toga, ona savjetuje upotrebu pranja u hladnoj vodi i s nježnim deterdžentom, a grudnjaci se mogu staviti u mrežastu vrećicu tijekom pranja u perilici.

Image


(Foto: Pixabay)