Želiš li popraviti svoje držanje, radi ove 2 stvari

Ako želiš znati kako poboljšati držanje, moraš zaboraviti na sve savjete i vježbe naučene o tome što znači imati ravna leđa i bolje samopouzdanje

Želiš li popraviti svoje držanje, radi ove 2 stvari

Svi pojmovi dobrog držanja nepotpuni su i zastarjeli. Zašto? Jer se primjenjuju na položaj koji se ne kreće - a život je u potpunosti povezan s kretanjem. 

Uzmimo, na primjer, svoje kralježnice. Krivulja donjeg dijela leđa postoji za raspodjelu težine iznad (prsa, ramena i glava) i dolje (zdjelica i noge) za ravnotežu. Kad se sagneš da bi nešto pokupila, tvoja se kralježnica mijenja. Ako se ne promijeni, znači da si ukočena. Isto vrijedi i za vratnu krivulju. 

Ravnoteža 'u pokretu' je najvažniji 'imperativ' svih držanja - ravnoteža je ono što omogućuje sve ostale radnje. Ako si izvan ravnoteže, nestabilna si - i što će se onda dogoditi, bez obzira na pokret ili aktivnost u koje si uključena? Tvoje se krivulje neprestano mijenjaju, kako se krećeš, kako bi održaa laganu ravnotežu.

To ne znači da ne postoji previše ili premalo zakrivljenosti u kralježnici. Postoje stvari poput 'lošeg držanja', ali one se ne mogu trajno ispraviti prilagodbama ili držanjem 'dobrog držanja'. Prilagodbe ne traju i zadržavanje dobrog držanja ne podliježe dobrom kretanju. 

Image

Zašto je bitno uspravno držanje (i 5 savjeta za zdravlje vaše kralježnice)

Jednostavno se ne možeš kroz život konstantno držati 'dobrog držanja' - jer čim ti pažnja pređe na nešto drugo, zaboraviš na držanje. Dakle, takav je pristup potpuno nepraktičan.

Zato su pojmovi 'dobrog držanja' zastarjeli. Što je alternativa? Dobro kretanje. Dobro kretanje brine se za dobro držanje, automatski. A ako želiš znati kako popraviti držanje, trebaš poboljšati memoriju pokreta, poznatu i kao mišićno pamćenje.

Dobro kretanje je zapravo 'dobra memorija pokreta', izvedena automatski i fino podešena pokretima trenutka. Kako razvijaš dobru memoriju pokreta? Razvijaš je na isti način kao i svako drugo pamćenje: Ponavljanjem iskustva dok se memorija ne oblikuje. To je privremena disciplina. To je također disciplina koju malo tko poduzima. S kretanjem, kao i s drugim aktivnostima, većina ljudi se prestaje razvijati uz minimalno učenje koje je potrebno za postizanje, baš kao što je pisanje, kuhanje, pa čak i hodanje.

No pređimo na stvar. Ne trebaju ti neke profesionalne vježbe držanja već samo malo napora za poboljšanje rada na memoriji pokreta. Većina uključuje samo dvije ključne stvari: istezanje i jačanje mišića.

Istezanje

shimmer fallback

(Foto: Pexels)


Istezanje mišića obično uključuje usmjeravanje jedne mišićne skupine prema drugoj - čak i mišiće jedne osobe nasuprot mišićima druge (kao što je to slučaj kod potpomognutog istezanja, masaže ili profesionalnog prilagođavanja).

Iskustvo je općenito neugodno i, ako je uopće uspješno, samo je privremeno. Stare mišićne napetosti i držanje ponovno se pojavljuju u kratkom vremenu. 

Dakle, memorija pokreta se ne mijenja, već je samo privremeno nadjačana. Sada, primijeni to i na druge vrste memorije. Pomisli na neugodno pamćenje. Istezanje neugodne uspomene bilo bi poput pokušaja da se toga ne sjetimo ili prakticiranja poricanja. Koliko je to učinkovito? Skloni smo reagirati na isti stari način u sličnoj situaciji. Uvijek postoji pritisak, zar ne?

Memorija pokreta je upravo to - pamćenje osjećaja pokreta i načina kretanja koji kontrolira tvoje djelovanje. Ako želiš promijeniti memoriju pokreta, potreban ti je drugi pristup, koji se bavi memorijom onako kako memorija stvarno funkcionira.

Jačanje mišića

shimmer fallback

(Foto: www.profimedia.hr)


Jačanje mišića za poboljšanje držanja znači samo jedno - ti mišići nisu dovoljno jaki da nadvladaju svoje suprotstavljene mišićne skupine, koje su uvijek zategnute.

Općenito, ti 'slabiji' mišići zapravo nisu slabiji, ali su samo umorni od rada sa suprotstavljenim mišićima. Ne treba im jačanje, već osvježenje - a to je osvježenje moguće samo kad im se suprotstavljeni mišići cijelo vrijeme opuštaju od napetosti.

Drugi učinak čvrstog držanja mišića (pomoću memorije pokreta) je da tvoj mozak uzrokuje slabljenje suprotstavljenih mišića kako bi tijesni mišići mogli uzrokovati kretanje bez protu-uplitanja. Osjećamo to slabljenje kao slabost, ali to nije slabost - to koordinacija zapravo funkcionira.

Iako bi jačanje mišića za poboljšanje držanja moglo značiti da djeluje protiv toga, ono ne djeluje. Usput, zategnuti mišići obično su sitni, bolni od pritiska ili bolni od umora mišića. Dakle, imaš bolne mišiće s jedne i 'slabe' (umorne) mišiće s druge. Čvrsti mišići te izvlače iz dobrog držanja, a to čini dobro držanje umarajućim.

Misliš li da ćeš ojačati mišiće kako bi ispravila svoje držanje i da će pod tim uvjetima ostati 'korigirana'? Učinit ćeš ih samo čvršćim i bolnijim.

Dobro držanje prirodno je samo kao uvjet slobodno koordinirane ravnoteže, a ne kao uvjet napora - koji ne možeš održati u uobičajenim životnim uvjetima jer na to ne možeš stalno obraćati pažnju. Moraš osloboditi zategnute mišiće, a ne jačati umorne mišiće.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.