Vrat je dio tijela koji trpi jako pun napetosti. Ovo su vježbe za njega

U samo deset minuta, koliko traju vježbe, popravit ćeš držanje, potaknuti cirkulaciju, poboljšati raspoloženje i potpuno se opustiti

Vrat je dio tijela koji trpi jako pun napetosti. Ovo su vježbe za njega

Imaš česte glavobolje, teško ti se razbuditi, nedostaje ti koncentracije ili si stalno umorna? Možda nisi ni svjesna da se uzrok tvojih tegoba nalazi u vratu. Kada si pod stresom, ovaj dio tijela je pod posebnim opterećenjem, a situaciju dodatno otežava ako radiš uredski posao pa si dio dana pogrbljena za računalom.

Image

Boli vas vrat?

Joga instruktorica Adriene Mishler, koja stoji iza popularnog youtube kanala Yoga with Adriene ukazuje na važnost tzv. higijene varata pod kojom ona podrazumijeva svakodnevno razgibavanje i omekšavanje ovog dijela tijela. Na taj način rasterećuje se muskulatura vrata i ramena, krv neometano kola, mozak se opskrbljuje kisikom, a tebe više ne boli glava, bolje si raspoložena i bolje pamtiš.


Vježbe za razgibavanje vrata uzet će ti dnevno deset minuta. Priznat ćeš, to je ništa za ono što dobivaš zauzvrat, a to je zdravlje, psihičko i tjelesno. Oslobodit će te boli u ramenima, gornjem dijelu leđa, poboljšati posturu, pridonijeti ublažavanju upala u tijelu i poboljšati raspoloženje. Jedna od žena napisala je u komentaru da je usred vježbi počela plakati, dodajući kako to zaista zvuči šašavo. No, ovo je samo dokaz koliko jednostavne vježbe za vrat otpuštaju stres iz tijela. 

Opis vježbi: 

  • Udahni i pritom podigni ramena, a izdahom opusti ramena, šaljući ih daleko od ušiju, prema podu.
  • Dlanovima dodirni ramena, skupi laktove ispred sebe, podigni ih i razdovoji te nastavi raditi zamišljeni krug njima pa ramena ponovno spusti prema podu, daleko od ušiju. 
  • Pošalji ramena unatrag i dolje, isprsi se i diši duboko. Ostani u toj poziciji, udahni pa izdahni spuštajući desno uho prema desnom ramenu. U povratku u centar opet udahni i izdahni spuštajući lijevo uho prema lijevom ramenu.
  • Stavi ruke na zatiljak i spoji laktove pred sobom, lagano se pogrbljujući. Pritom izdiši. Ostani nekoliko udaha i izdaha u tom položaju. Polako se vrati u početni položaj, odnosno ispravi vrat i pogledaj pred sebe
  • Istegni ruke, razgibaj vrat i glavu. 
  • Stani ponovono u početni položaj, istegni desnu ruku tako što ćeš zamisliti da nešto guraš njome bočno od sebe, a vrat pošalji u suprotnom smjeru i zamisli liniju koja se proteže od uha do dlana. Produbi položaj tako što ćeš se drugom rukom primiti za glavu, odnosno za suprotno uho. Ponovi vježbu i na drugu stranu.
  • Potom razgibaj ramena, kružeći njima, a onda isto učini s glavom. 
  • Za kraj stani u položaj krave, odnosno neka kralježnica bude u neutralnoj poziciji pa pošalji desnu ruku bočno u zrak, a potom ispod suprotnog ramena. Ponovi i s drugom rukom.  
  • Vježbanje završi opuštanjem. Ako ti izgleda komplicirano što smo napisali, pogledaj video i sve će ti biti puno jasnije.