Nema izlika!

Vježbe na otvorenom koje dostojno zamjenjuju trening u teretani

Unatoč tome što smo se nadali da će se otvoriti teretane i sportski centri, do toga nije došlo. No, uvijek možeš probati trening na otvorenom. Donosimo ti vježbe za trening na otvorenom koje mogu parirati satu u teratani

pexels-burst-374678.jpg
Foto: Pexels

Već dva mjeseca nalazimo se u lockdownu. Ne uživamo ispijajući kavu u kafićima, ne možemo se počastiti ručkom u omiljenom restoranu, a zabranjeno nam je i vježbati u teretanama i sportskim objektima. Iako su od prije par dana dozvoljeni treninzi na otvorenom, mnogi se i dalje boje sudjelovanja u grupnim sportskim aktivnostima. Ipak, to što nam je rutina narušena, a svakodnevica promijenjena ne znači da bismo se trebali predati zimskom snu i uopće se ne kretati - upravo suprotno. Psiholozi tvrde da je baš sada pravo vrijeme za pokretanje tijela jer će nam fizička aktivnosti donijeti i mentalni mir.


Image
Zdraviji i sretniji život

Male zdrave navike koje možeš usvojiti već danas

Baš zato smo ti odlučile predstaviti dva detaljno razrađena plana vježbanja na otvorenom. Jedan program traje samo 10, a drugi 20 minuta, jedan je usmjeren na vježbe snage, a drugi na kardio kondiciju. Možeš odabrati koji ti se više sviđa ili, idealno, svaki dan odraditi oba dva u svom omiljenom kavrtovskom parkiću.

Na taj češ način učiniti nešto dobro i za svoje tijelo i za psihu, a mi ti garantiramo da ćeš se osjećati bolje nego da si cijeli dan samo ležala na kauču i gledala televiziju. Uhvati se stoga u koštac s lijenošću, dobro se obuci i trk na jedan kvalitetan outdoor trening koji može zamijeniti bilo koji sat u teretani.

1. Program 10-minutne vježbe

0:00 - 1:00 minuta: Sklekovi - Zauzmi položaj za sklekove, ali tako da se prstima stopala osloniš na neku čvrstu podlogu (klupu ili kamen) koji je najmanje 20 cm od tla. Ruke ti trebaju biti razmaknute nešto više od širine ramena i, naravno, postavljene na tlo. Glava i ramena trebaju biti u istoj liniji sa leđima. Sada spusti prsa gotovo do tla i ponovo se vrati u početni položaj. Napravi 10 - 15 sklekova.


1:00 - 2:00 minuta: Čučnjevi - Napravi 20 čučnjeva, ruku ispruženih ispred sebe, ili se pridržavaj za klupu.

2:00 - 3:00 minuta: Jumping jacks (skakanje uvis, raširenih nogu i podignutih ruku - kao da želiš nešto dohvatiti - i spuštanje na tlo skupljenih nogu)

3:00 - 4:00 minuta: Vježbe za tricepse - Sjedni na klupu i savij se iz struka, gornjim dijelom tijela, prema naprijed. Spuštaj se sve dok gornji dio ruku ne bude u paralelnom položaju u odnosu na tlo. Ispravi tijelo. Vježbu ponovi 15 puta.

4:00 - 5:00 minuta: Zakorači na klupu - Ispruženih ruku podignutih iznad glave zakorači na klupu desnom nogom, a potom je spusti. Vježbu potom napravi lijevom nogom.

5:00 - 6:00 minuta: Jumping jacks

6:00 - 7:00 minuta: Duboki čučanj - Stani na ravnu površinu i spusti se u čučanj, tako da postaviš dlanove cijelom površinom na tlo. Sada, jednim skokom, zauzmi položaj za sklekove. Nakon toga, brzo se vrati u početni pložaj, tj. u čučanj, tako da ti savijena koljena budu ispod grudi. Na kraju stani u uspravan položaj. Ponovi vježbu 10 puta.

7:00 - 8:00 minuta: Vježbe za trbuh i noge - Lezi na leđa, ispred klupe ili drveta, i obuhvati stablo (ili postolje klupe) zbog oslonca. Podigni noge tako da budu blago savijene u koljenima. Nakon toga, lagano podigni gornji dio tijela prema stablu. Vrati se u početni položaj. Ponovi vježbu 10 puta.

8:00 - 9:00 minuta: Jumping jacks

9:00 - 10:00 minuta: Iskorak + skok - Zamisli da je pored tebe postavljeno uže za preskakanje. Potom napravi iskorak i "preskoči" zamišljeno uže, zamenjujući noge tako da se dočekaš na drugu nogu u iskoraku. Ponovi vježbu 15 puta.

2. Program vježbi – 20-minutni hod/trčanje

0:00 - 3:00 minute: Zagrijavanje - Hodaj nešto bržim tempa nego što je uobičajeno za tebe.

3:00 - 6:00 minuta: Brzi hod - Ispravljenih leđa, uz prirodne pokrete ruku i ubrzanog koraka hodaj 3 minute.

6:00 - 7:00 minuta: Trčanje - Najvećom brzinom koju možeš postići, a da pri tom zadržiš normalan položaj tijela i tempo disanja.

7:00 - 15:00 minuta: Dva puta naizmjenično ponovi interval hodanja i trčanja (3 min. hodanja, 1 minuta trčanja).

15:00 - 18:00 minuta: Brzo hodanje - Ponovi interval brzog hodanja.

18:00 - 20:00 minuta: Postepeno uspori tempo do hoda umjerenim korakom.


Možda će te zanimati

Image
BEZ ADTIVA I KONZERVANSA

Dva hit recepta: S ovim specijalitetima gotovim za pola sata započinje nova tradicija mesnih blagdanskih obroka!

Image
VAŽAN KOMAD

Udobni su i topli: Kardigani koji mogu obogatiti zimske outfite