Pokreni se

Vježbom protiv boli: Uz ovih šest vježbi riješi se menstrualnih bolova

Biti aktivna tijekom menstruacije najbolja je stvar koju možeš učiniti ako te muče grčevi i nadutost, a uz ove ćeš vježbe lakše podnijeti bolove koji te svaki mjesec muče

menstrualni-bolovi.jpg
Foto: Unsplash

Menstruacija je svakog mjeseca nezaobilazna, a sve one koje muku muče s bolnim menstruacijama znaju da to nije nimalo ugodan osjećaj. A kada se boriš s bolnim grčevima u trbuhu i dosadnom nadutosti, posljednje o čemu razmišljaš je vježbanje i odlazak u teretanu.

Image
Mjesečnica i hrana

Može li hrana, i kako, utjecati na menstrualne grčeve?

Ipak, ako te muče bolne menstruacije, to je upravo ono o čemu bi i trebala razmišljati, jer biti aktivna jedna je od najboljih stvari koje možeš učiniti kako bi ublažila grčeve tijekom menstruacije. Najbolja stvar? Ne moraš ni ići u teretanu, jer sve vježbe koje ti mogu pomoći u ublažavanju boli možeš izvoditi i kod kuće, bez skupe opreme.

Bolne mjesečnice mogu biti itekako iscrpljujuće, a ovih šest jednostavnih vježbi pomoći će ti da se riješiš nelagode i da lakše preživiš one dane u mjesecu.

Most

Ova jednostavna vježba stavlja tvoje tijelo u obrnuti položaj, pomaže ti da skineš težinu sa zdjelice i smanjiš bol u donjem dijelu trbuha. Lezi i savij koljena, tako da su ti oba stopala ravno na podu. Neka ti vrhovi prstiju budu na podu, što bliže petama, i podigni zdjelicu nekoliko centimetara iznad prostirke. Pritisni zdjelicu prema stropu i ponovite ovaj pokret osam do deset puta.

Image
Foto: Giphy

Hodanje

Hodanje je najlakši način da očuvaš zdravlje srca i ublažiš te neugodne grčeve tijekom menstruacije. Ovaj lagani kardio trening niskog intenziteta pomaže smanjiti stres koji mnoge žene osjećaju tijekom menstruacije, a hodanje bi moglo biti posebno korisno pred kraj menstruacije.

Image
Foto: Unsplash

Istezanje koljena do prsa

Ova opuštajuća vježba mogla bi ublažiti grčeve u donjem dijelu trbuha. Lezi ravno na leđa i ispruži jednu nogu. Zatim lagano povuci drugo koljeno prema bradi, zadrži nekoliko minuta, a zatim sve ponovi, ali sa suprotnom nogom.

Image
Foto: Unsplash

Joga i pilates

Osim što ublažavaju stres i pomažu ti pronaći unutarnji mir, joga i pilates mogu smanjiti mnoge neugodne simptome menstruacije, poput grčeva, bolova u trbuhu i u mišićima. Ove vježbe mogu biti posebno korisne nekoliko dana prije početka menstruacije. No, imaj na umu da bi se tvoje tijelo tijekom tog vremena moglo drugačije ponašati i odmori se ako smatraš da je vježbanje preintenzivno za tebe.

Image
Foto: Giphy

Istezanje nogu

Ako patiš od glavobolje i promjena raspoloženja tijekom menstruacije, onda bi ova jednostavna vježba mogla biti upravo ono što će ti pomoći. Sjedni, s ispruženim nogama ispred sebe. Zatim se polako savij prema naprijed, trbuh uvuci unutra i rukama primi svoja stopala te zadrži ovaj položaj do tri minute.

Image
Foto: Pexels

Dizanje laganih utega

Odlazak u teretanu i dizanje teških utega možda nije najbolja ideja kada pokušavaš ublažiti grčeve u trbuhu tijekom menstruacije, no dizanje laganih utega zapravo može pomoći kod bolova. Pokreti koji se ponavljaju čine tvoje mišiće fleksibilnijima i snažnijima, a dobra stvar je da možeš vježbati i u udobnosti vlastitog doma.

Image
Foto: Pexels