Vegetarijanske namirnice za izgradnju mišića

Nisu samo meso i riba bogati proteinima, brojne namirnice biljnog podrijetla sadrže veće količine proteina potrebnih tijelu

Vegetarijanske namirnice za izgradnju mišića

Uz ugljikohidrate, proteini su najvažniji za stvaranje energije, ne samo za normalno funkcioniranje organizma, nego i za izgradnju i obnovu mišićne mase. Poznato je da postoji 20-ak vrsta različitih proteina, odnosno esencijalnih kiselina od kojih su izgrađeni proteini, a koji su potrebni organizmu. No, nisu svi proteini jednaki, i ne smiju se svi uzimati u jednakim količinama, jer određene vrste mogu uzrokovati prekomjerno nakupljanje kilograma i zdravstvene probleme. Poznato je da je meso glavni izvor proteina, ali ne i jedini. I brojne druge namirnice koje nisu životinjskog podrijetla, pa prema tome smatraju se i veganskim namirnicama, bogate su zdravim (engl. „lean“) proteinima, odličnima za osobe koje žele izgraditi mišiće.

„United States Department of Agriculture“ (USDA) točno je definirao što znače ti „lean“ proteini u mesu i u ostalim namirnicama biljnog podrijetla. Dakle, namirnice biljnog podrijetla s „lean“ proteinima su one koje na 28 grama imaju maksimalno dva do tri grama masti, odnosno na 100 grama imaju maksimalno 10 grama masti, od toga maksimalno 4.5 grama zasićenih masnoća i manje od 95 miligrama kolesterola. Također, potrebno je ograničiti konzumaciju mesa upravo zbog toga što često ima veće od preporučenih količina masnoća, a jedan je od načina upravo konzumacija drugih vrsta namirnica koje su isto bogate potrebnim proteinima.

Hrana biljnog podrijetla – voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi, te određene biljne prerađevine mogu biti odlična i zdrava alternativa.

Zob – U pola šalice zobi dobit ćete pet grama proteina, a uz to mnogo potrebnih vitamina i minerala potrebnih za izgradnju mišića te zdravlje metabolizma. Zob ima i niski GI, što je odlično za reguliranje šećera u krvi te ima manje škrobi nego većina drugih žitarica. Počnite dan sa zobenom kašom ili pahuljicama.

Quinoa – Još je jedna žitarica koja ima sve esencijalne aminokiseline, te mnogo vitamina B i željeza. Odličan je izvor kalija i fosfora. Njezino konzumiranje preporučuje se u svim glavnim obrocima, ali i među obrocima.

Chia sjemenke – Bogate su omega-3 masnim kiselinama i potpunim spektrom proteina, željezom, kalijem, kalcijem, magnezijem i bjelančevinama. Mogu se dodati, primjerice, u zobenu kašu, domaće pecivo, kruh, žitne pahuljice, smoothie.

Zeleno lisnato povrće – Salate, špinat, brokula, peršin, celer, kupus, kelj, poriluk i tako dalje bogati su „lean“ proteinima, ali i vitaminima, mineralima i vlaknima.  

Tofu – Ovaj proizvod od soje sličan siru bogat je proteinima, ima vrlo malo masnoća i to onih nezasićenih. Zasićenih uopće nema. Može se peći i staviti u salate i spremati na brojne razne načine.

Leća – Jedna šalica leće sadrži osam grama proteina, a osim toga bogata je vlaknima, B-vitaminima, magnezijem, kalijem, željezom, fosforom, cinkom. Sadrži male, gotovo neznatne količine masnoća.

Grašak – Ova mahunarka, također je bogata zdravim „lean“ proteinima, a uz to u sebi ima posebne aminokiseline s nazivom leucin, koje se rijetko pronalaze u biljnim prehrambenim namirnicama, a vrlo su važne za izgradnju i održavanju mišićne mase. Konzumiranje graška zbog toga se preporuča barem jednom tjedno.

Bademi – Svima je već poznato da su bademi jedni od najzdravijih orašastih plodova. Bogati su zdravim proteinima, te magnezijem, vitaminima B, kalijem. Oko 15 grama badema, sadrži 7 grama proteina, što ih čini odličnim izvorom aminokiselina. Najbolje ih je konzumirati sirove i neprocesuirane, ali ne u prevelikim količinama, jer su vrlo kalorični.

Kikiriki – Na 15 grama kikirikija dolazi oko 12 grama proteina, zatim mnogo željeza, vitamina B, kalija i magnezija. Dobra opcija je i maslac od kikirikija, ali pazite s količinama koje uzimate jer sadrži prilično velike količine masnoća. Također, odaberite nezaslađenu varijantu maslaca.    

Sjemenke konoplje – Dvije žlice konopljinih sjemenki sadrži čak 13 grama proteina, bogate su željezom, magnezijem, klorofilom, vlaknima i vitaminom E. Možete ih dodati zobenoj kaši i drugim cjelovitim žitaricama, zatim u pecivo, kruh, smoothije, salate i slično.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.