Za zdravlje

10.000 koraka dnevno? Može i manje, kažu stručnjaci!

Famozna brojka od 10.000 koraka dnevno, kao u kamen, 'uklesala se' u pedometre i fitness aplikacije, a ispostavilo se da i manji broj koraka ima učinka

profimedia-0474685748.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kada se govori o zdravom stilu života i skidanju viška kilograma, uvijek se spominje 10.000 koraka koje bi trebalo svakodnevno napraviti. Čak su i brojne aplikacije i pedometri, namijenjenje mjerenju tjelesne aktivnosti i poticanju na istu, podešene na čarobnih 10.000 koraka.


Image

Želiš imati isklesano tijelo? Isprobaj Callanetics, odličnu fitness tehniku jačanja mišića tijela

Odakle ta magična brojka i je li zaista potrebno napraviti toliko koraka svaki dan kako bi zadovoljila potrebe koje tvoje tijelo ima po pitanju kretanja? Za nju možeš zahvaliti Japancima koji su 60-ih godina prošlog stoljeća izumili prvi moderni pedometar (prvi pedometar uopće patentirao je u 16. stoljeću francuski matematičar Jean Fernel), kako bi potaknuli svoje sunarodnjake na zdraviji stil života i više kretanja. Zvao se manpo-kei, što u prijevodu znači - 10.000 koraka.

Image
Foto: Pexels


Osim u Japanu, preporučenu dnevnu količinu kretanja od 10.000 koraka, prihvatili su ljudi širom svijeta, a i istraživanja su pokazala da ona poboljšava zdravlje srca, mentalno zdravlje pa i smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa II. No, za one koji ne mogu svakodnevno dosegnuti ovaj cilj, imamo dobre vijesti.

Studija provedena na Harvardu potvrdila je da čak i upola manje koraka dnevno, ima pozitivni utjecaj na zdravlje. Samo 4,400 koraka dovoljni su da snize rizik od prerane smrti kod žena, tvrde znanstvenici s tog uglednog sveučilišta, a prenosi Inverse.com. Do ovog otkrića došli su kada su usporedili koliki učinak na zdravlje imaju 2,700 koraka dnevno, a koliko 4,400. Što više se krećeš, to je pozitivni učinak veći, a najveći je napraviš li dnevno 7,500 koraka.


Naime, napraviš li 10.000 ili 7,500 sasvim je isto, barem kada je riječ o ženama i riziku od prerane smrti. Studija provedena na Sveučilištu Teksas slaže se s harvardskom. Pokazala je da, hodaš li manje od 5,000 koraka, usporava se metabolizam masti, a povećane masnoće u organizmu, povećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča odraslima 150 minuta tjedno umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti, kako bi postigli i održali kondiciju. No, ukoliko radiš sjedilački posao, trebala bi svakodnevno provesti 60 minuta rekreirajući se kako bi poništila štetni utjecaj sjedenja na tijelo.


Zaključak je da ne trebaš biti opterećena dosezanjem famoznih 10.000 koraka dnevno. Štoviše, dovoljno je upola manje, a poželjno 7,500 prehodanih koraka na dan. Kako bi povećala broj koraka, hodaj umjesto da koristiš dizalo i automobil.


Možda će te zanimati

Image
PRESLATKI!

Trendi u psećem svijetu: Najslađi božićni puloveri i ove će zime grijati naše pse

Image
ČEŠKI FENOMEN

Što se dogodi tinejdžeru kada otkrije da mu je tata gej? Život mu se okrene naglavačke