Učvrsti tijelo i pronađi balans

Slackline - jedina traka po kojoj želimo hodati

Želiš li izvježbati ravnotežu, opustiti se, poboljšati posturu i ojačati sve mišiće na tijelu, ovo je sve što trebaš znati - slackline za početnike

profimedia-0295638120.jpg
Foto: Profimedia.hr

S toplijim vremenom sve si više vani, a osobito sada kada se zbog korone i preporučuje družiti isključivo na otvorenom. Želiš li obogatiti slobodno vrijeme naša preporuka je da nabaviš slackline - traku koju ćeš razapeti između dva drveta, na visini od otprilike pola metra, a koja će ti pružiti zabavu kakvu nisi mogla ni zamisliti, osloboditi te od stresa, ali i pomoći ti da učvrstiš mišiće, osobito trupa, izvježbaš fokus i ravnotežu, ali i razviješ propriocepciju - osjećaj za položaj vlastitog tijela u prostoru.

Sasvim je izvjesno da ćeš pomoću slacklinea proširiti i krug ljudi s kojima se družiš, jer će sigurno netko zastati i zamoliti te da proba i on hodati po traci. Imaš li klince, slackline je savršena zabava za rođendane na dvorištu ili obiteljska druženja.

Isto tako, možeš ga koristiti i solo, ukoliko ne želiš nikoga oko sebe. Ne treba ti nitko da drži traku, a ni da te pridržava dok hodaš po njoj jer i da padneš, tlo je vrlo blizu i moguće ozljede su minimalne. Osim toga, želiš li sama usavršiti vještinu slacklinea, dobro je imati dvije gurtne pa jednu razapeti otprilike na dva metra visine, a drugu na maksimalno pola metra te se za ovu višu pridržavati dok hodaš po onoj bliže tlu.

Image
Zavrti!

Hulahop - luda zabava i najkraći put do savršenog struka

Naravno, kada razapinješ slackline, pobrini se da ispod njega bude travnata ili neka druga mekša površina. Slackline za početnike može biti izazov, no bitno je imati strpljenja i pronaći ravnotežu, baš kao što je bilo kada si učila voziti bicikl.

"Slackline je zaista odličan i za mentalni trening ravnoteže i fokusa, baš kao i fizički kroz koji jačaš trup, ali i sve ostale mišiće na tijelu", kaže za portal Wbez.org liječnica Danette Daniels koja i sama prakticira ovu vještinu.

Slackline za početnike

Početnicima se savjetuje nabaviti traku za slacklining (tako se, naime zove, vještina kojom ćeš ovladati na slacklineu, izvođenje akrobacija na traci i hodanje po istoj). Slacklining se razlikuje od hodanja po užetu jer se izvodi na traci koja nije apsolutno zategnuta pa pruža određenu dozu elastičnosti, a time i dinamičnosti.

Slackline za početnike trebao bi biti širok oko pet centimetara, a kako s vremenom budeš sve bolje hodala po njemu, birat ćeš užu traku. Širina slacklinea je od 2,5 do pet centimetara.

Slackline možeš razapeti i između stupova ili bilo kakvih uzemljenih i stabilnih predmeta, a postoje i stalci za slackline, želiš li vježbati u kući ili ne ovisiti o okolišnoj infrastrukturi.

Za početak, izuj se i skini čarape. Na slackline ideš bosa jer ćeš tako najbolje moći osjetiti traku. Stani tako da ti ona noga na kojoj si stabilnija bude bliže slacklineu pa njome zakorači na traku, odnosno gurtnu i lagano savij tu nogu, a ruke ispruži kako bi odravala ravnotežu. Gledaj pred sebe, a ne u tlo. Sada pokušaj napraviti korak :)