Ljeto i vježbanje: Ostani aktivna i ljeti

Vedran Spevan  avatar

Posljednjih par mjeseci, marljivo si vježbala da postigneš formu za ljeto i pokažeš svoj rezultat na nekoj plaži uz more i šum valova. Stiglo je ljeto, a s ljetom i visoke temperature, sparina i umor, što vježbanje čini totalno neprimamljivim.

luke-dahlgren-ZT8W5eptT3U-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

I sama znaš da je važno da ostaneš aktivna i nastaviš s vježbanjem kako bi ostala u formi, bez obzira na fjaku i manjak volje za vježbanjem.


Evo nekoliko savjeta uz koje će ti vježbanje postati podnošljivije u vruće ljetne dane:

  • Tokom dana pij puno vode - vrlo je važno konzumirati puno vode tokom cijelog dana jer znojenjem na visokim temperaturama gubimo popriličnu količinu vode iz organizma.
  • Treniraj ujutro ili navečer kada su niže temperature jer ćeš na taj način uspjeti izdržati trening. Tijelo se zagrijava uz bilo kakvu fizičku aktivnost te će jutarnje ili večernje niže temperature pomoći da daš svoj maksimum i doprinijet će samoj kvaliteti treninga.
  • Nosi prozračnu i laganu odjeću za vježbanje koja te neće ometati u aktivnostima, a da koža istovremeno može disati.
  • Smanji intenzitet treninga kako bi trening bio kvalitetno odrađen. Ljeto i visoke temperature povećavaju umor te je važno smanjenim intenzitetom treninga održati koncentraciju za pravilnu izvedbu da bi izbjegla potencijalne ozljede, vrtoglavicu, prenaprezanje i slično.
  • Slušaj tijelo i ne prelazi svoje granice - samo ti znaš koliko ti aktivnosti odgovara i kako se osjećaš. Izbjegavaj vježbanje ako si umorna i bez energije, radije uzmi vrijeme za odmor.
  • Uzmi dane za odmor od aktivnosti, skupi energije, napuni baterije i uživaj u ljetu. Slobodno odmori i otkaži koji trening, pogotovo kad osjećaš da ti treba pauza za dušu i tijelo.
  • Jedi lagane i hranjive obroke, voće i povrće, što svježije namirnice. Time ćeš skupiti dovoljno energije, osjećati se poletno, lakše probaviti unešenu hranu. Neka ti ljetna prehrana bude lagana i osvježavajuća.
  • Diši polako i punim plućima, a to znači da moraš pronaći način da se opustiš, manje stresiraš i odmaraš, a ujedno i uživaš u svemu što ti pružaju dugi i sunčani ljetni dani.

I zapamti, nije sve u neprestanom vježbanju i naprezanju tijela. Ponekad je potrebno usporiti i odmoriti, a i 30 min istezanja je također dobar izbor kad temperature udare u glavu.


Možda će te zanimati

Image
BEZ ADTIVA I KONZERVANSA

Dva hit recepta: S ovim specijalitetima gotovim za pola sata započinje nova tradicija mesnih blagdanskih obroka!

Image
VAŽAN KOMAD

Udobni su i topli: Kardigani koji mogu obogatiti zimske outfite