Nike Free: točno ono što trebate od tenisice za trčanje

Prva Nike Free tenisica je bila hit, inovacija ispred svog vremena. Uslijedili su i drugi modeli, a godine izučavanja i vjere u fleksibilnost stvorile su moderni klasik u svijetu tenisica za trčanje

Nike Free: točno ono što trebate od tenisice za trčanje

Utjecaj


Rob Dolan, direktor odjela za dizajn obuće za trčanje u Nikeu, uvidio je koliko je važna inovacija koju je Nike uveo svojim tenisicama Free:

“Nike Free ima nevjerojatan utjecaj na način kako gradimo obuću za performanse danas – posebno u trčanju gdje se vidi njegov utjecaj kroz cijelu liniju proizvoda.”

Tijekom proučavanja što se to točno događa sa stopalom dok sportaši treniraju bosi došlo je do redefinicije sportske obuće. Dugo vremena su inovacije na tenisicama nastajale zbog potreba sportaša i bile smatrane dodacima. Ali, ova priča se temeljila na oduzimanju. Nike Free naglasak stavlja na fleksibilnosti i oponašanje prirodnih kretnji.

Taj vitki izgled s izbrazdanim potplatom je potaknuo promjene u industriji sportske obuće. Sada je tenisicama za treniranje, tenis, čak i košarku, svrha sportašu omogućiti prirodno kretanje.


Original

Koji su benefiti koje trkači kod trenera Vina Lananna, ostvaruju trčeći bosih nogu bili su ključni prilikom dizajniranja Nike Free tenisica. Vodeća sila na dizajnerskom nivou rezultat je Lananneove vjere u stopalo kao onakvo kakvo je trebalo biti uz poruku „manje tenisica, a više trkača“.

Važno je trkaču omogućiti neometano i sigurno kretanje i vodeći inovator u Nikeu, Tobie Hatfield, znao je da je upravo to potrebno postići novom tenisicom. Suosnivač Nikea, i Hatfieldov mentor, Bill Bowerman, isticao je važnost dizajniranja i proizvodnje proizvoda „u službi“ sportaša još od kasnih 1960-ih.

Uz naglasak koliko je kretnja važna izbrazdani potplat imao je smisla. Pažljivo rukom režući pjenu u oblik čvrste kocke satima, trudeći se stvoriti savršenu razinu fleksibilnosti, oslobodio je napetost materijala i doveo do još jednog otkrića. Kada se ista tehnika primijenila na gornji dio tenisice, promijenilo se i prijanjanje tenisice uz stopalo. Nastavkom taktičnog postavljanja dubokih i plitkih rezova stvoreno je više od 11 prototipova tenisica koje su pratile osnovnu liniju i bile obogaćene inovacijama Nike Sportskog Istražnog Laboratorija.

U 2004., dizajnirana je i proizvedena Nike Free 5.0 tenisica koja trkačima koji je nose pruža osjećaj udobnosti negdje između osjećaja koji im pruža standardna tenisica za trčanje i ona koja pruža osjećaj bosonogog trčanja. Nike-ov Phylite – ultra lagana mješavina gume i Phylona - stvoren je dovoljno čvrst tako da središnji sloj Nike Free 5.0 tenisice može biti i potplat.

shimmer fallback


Nike Free 5.0 (2004.)


Desetljećima nakon što su vafli inspirirali Billa Bowermana prilikom izrade potplata za tenisice, tim Inovacijske kuhinje u posudama je za led pronašao inspiraciju za kalup, dok je rezanje laserom bilo rješenje za primjenu jako iznimno uskih uzoraka koji su upotpunjavali veće brazde.

Prva Nike Free tenisica je bila hit, inovacija ispred svog vremena. Uslijedili su i drugi modeli, a godine izučavanja i vjere u fleksibilnost stvorile su moderni klasik u svijetu tenisica za trčanje.

shimmer fallback


Nike Free 5.0 (2013.)Fleksibilnost

Napor i zalaganje elitne grupe mislilaca, inovatora, dizajnera, znanstvenika, trenera i sportaša bili su potrebni kako bi se kreirala tenisica koja se „stapa sa stopalom“ i prati njegove kretnje kao niti jedna ranije.

U Nikeovom Laboratoriju za Sportsko Istraživanje subjekt detaljnog istraživanja postalo je imitiranje prirodnog pokreta bosonogog trčanja. Fleksibilnost je bila ključna za promoviranje punog opsega pokreta. To je značilo da stopalo treba osloboditi – dopustiti mu da se prirodno kreće sve od nožnih prstiju do gležnja.

Fleksibilnost u trkaćoj obući, ili obući za treniranje, nije predstavljala ništa novo. Obuća kao što su Nike Sock Racer, Air Presto i Air Kukini postavila je temelj u proizvodnji obuće za prirodno kretanje s naprednim konceptom savitljivih kanala (žljebova) u potplatu. No, pravo otkriće je tek slijedilo, a nastalo je jer si je ekipa u Nikeu postavila pitanje što bi se dogodilo kada bi se čitav dizajn vodio principom fleksibilnosti?

Izazov izrade potplata, koji je postao ekstenzija stopala, umjesto platforme na koju se stopalo oslanja zbog zaštite, dovelo je do neusporedive artikulacije Nike Free fleksibilnog potplata. On je preklopiv, taktilan, pokretljiv i prirodan u svom kretanju.

Transtarzalna ulegnuća u sredini potplata tenisice poboljšavaju fleksibilnost srednjeg dijela stopala trkača. U tenisicama za treniranje višesmjerne inovacije, poput DiamondFLX, proširuju taj opseg pokreta. Svaka Nike Free tenisica se savija kako bi se vaše stopalo slobodno kretalo. Kao rezultat toga potičete stopalo i pomažete osnažiti mišiće u stopalu koji su često zapostavljeni. Zato flex kanali u potplatu privlače pozornost.

shimmer fallbackTočno ono što trebate

- Bill Bowerman


Točno ono što trebate. Ni više, ni manje. Trener Bowerman stavlja sportaše na prvo mjesto i kao suosnivač Nike-a, njegov pristup prožima svaki proizvod. Istinski pionir performansi, stvorio je vlastita pravila i vlastiti pristup tome kako se trebaju izrađivati tenisice. Rijetki su shvaćali da je njegov tvrdoglavi, direktni, pristup obući pravi put. Odlučan u namjeri da dobije samo najbolje od svojih sportaša, Bowerman je bio opsjednut svakim gramom i kalkulirao je kako učiniti tenisice laganijima.

Manje prepreka (u opremi) značilo je prirodno, neometano, trčanje i, u konačnici, pobjedu. U svojoj potrazi za smanjenjem Bowerman je doslovce “obrijao” grame s tenisica u svojoj kućnoj radionici, stvarajući dizajne tenisica za svoje sportaše i pritom uočavajući potrebu za ublažavanjem, fleksibilnošću i tijesnim prianjanjem uz stopalo desetljećima prije nego što je to postala norma.

Legendarni trener je bio polovični znanstvenik i izumitelj koji je bio poznat po svojim razmišljanjima da je sprinterica zapravo bosa noga s čavlom koji prolazi kroz nju. Na sreću, stvari nikad nisu otišle tako daleko, ali prateći svoje ideale Bowerman je težio onom najboljem u iskonskom u prirodnosti trkačke izvedbe. Ta filozofija je spojena sa svime što Nike radi na polju performanse. Što bi Bowerman mislio o Nike Free-u? Bio bi impresioniran. Nametnulo bi se i neizbježno pitanje: „Kako Free napraviti lakšim?“ Jer Bowerman je znao, više nego itko drugi, da nema kraja inovacijama i napretku - Nema Crte Finiša.

shimmer fallback


Bill Bowerman


Kuhinja

Stanari „Inovacijske Kuhinje“ su elitni mislioci i stvaratelji, i u samom srcu Nike sjedišta utire se put za budućnost sportova. Baš kao što je Nikeov suosnivač Bill Bowerman prvi uveo trenje Waffle potplata - koristeći toster za vafle Barbare Bowman, taj jednostavni pristup rješenjima zastupljen je i ovdje. Ideje dolaze sa svih strana, ali Inovacijska Kuhinja je mjesto gdje te ideje dobiju oblik.

Kakve tehnolgije su proizašle iz eksperimenata Inovacijske Kuhinje i kakav je Bowerman kao mentor? Tobie Hatfield zna.X-factor

Kada se želi ugoditi sportašu nije dovoljno pogađati što on želi. Potrebno je konstruktivno prići tematici i to od strane stručnjaka, onih koji se znoje, dišu i žive sport. Sportaši su srce svakog Nike proizvoda. Blisko surađuju s dizajnerima i inovatorima u Nikeu prilikom uvođenja raznih inovacija u Nikeove proizvode. Profesionalci poput Allyson Felix, Gabby Douglas i Dathana Ritzenheineacha koriste Nike Free sustav tijekom svog programa vježbanja - on je esencijalno oruđe u njihovom „arsenalu“ za zagrijavanje, hlađenje, oporavak i vježbe snage. U svakoj tenisici je utjelovljen X faktor koji potvrđuje da su inovacije prošle najrigoroznije moguće testove.


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.