Od trčanja do treninga snage

Tope kilograme: Sedam vježbi koje pomažu u bržem sagorijevanju kalorija

Sve dok se krećeš radiš nešto korisno za svoje tijelo, međutim, postoje određene vježbe koje ubrzavaju proces sagorijevanja viška kilograma, a u nastavku otkrij o kojim se vježbama radi

pexels-karolina-grabowska-4498574.jpg
Foto: Pexels

Redovito vježbanje korisno je ne samo fizičkom, već i mentalnom zdravlju. Drugim riječima, pomaže u mršavljenju, popravlja držanje te podiže raspoloženje i samopouzdanje. Za postizanje željenih rezultata potrebna je samodisciplina, upornost i strpljenje. A ako se dogodi da jedna od navedenih karakteristika nedostaje, rezultat će biti slab.

Image

5 trikova uz koje tjelovježba više neće biti dosadna i teška

Istraživanja pokazuju da su kraća razdoblja vježbanja učinkovitija za uspješno skidanje kalorija. No, koje vježbe sagorijevaju najviše kalorija? Treba imati na umu da je tjelovježba samo djelić koji pomaže u sagorijevanju kalorija, a za drugi, većinski dio je zadužena zdrava i pravilna prehrana. Jedno bez drugog ne ide!

shimmer fallback

Kardio vježbe, vježbanje s utezima ili preskakanje užeta - puno je opcija, a na tebi je samo da se opremiš potrebnim alatima (i voljom!) i kreneš!

Kardio vježbe u intervalima

Kardio je sjajan za sagorijevanje kalorija, međutim za postizanje željenog rezultata potrebno je nadodati još neke vježbe koje će pomoći u učvršćivanju mišića. Kardio u stabilnom stanju i kardio vježbe u intervalima spadaju su glavne kategorije koje daju najučinkovitije rezultate. Kardio intervali sastoje se od niza vježbi poput trčanja, jogginga, plivanja ili vožnje biciklom i naglasak je na tome da se navedene vježbe kombiniraju i izmjenjuju.

shimmer fallback

Trčanje

Bilo da si ljubiteljica trčanja ili ne, činjenica je da je upravo trčanje jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za sagorijevanje kalorija. Kako bi postigla sjajne rezultate, potrebno je redovito mijenjati intenzitet trčanja. Primjerice, prvih nekoliko minuta trči sporo, zatim ubrzaj, pa opet trči u laganom ritmu.

shimmer fallback

Bicikliranje

Bicikliranje je još jedna od učinkovitih vježbi za sagorijevanje kalorija i izgradnju izdržljivosti. Ova vježba cilja na najveće mišiće na tijelu, a kada se aktiviraju ti veliki mišići, pokreće se hormon za proizvodnju više mišića. Zagrijavaj se na biciklu 10 minuta, zatim ubrzaj 30 sekundi, pa opet lagano pedaliraj 60 sekundi. Ponovi cijeli ciklus još tri puta.

shimmer fallback

Kickboks

Kickboxing je sjajan za sagorijevanje kalorija, oblikovanje mišića, ali i oslobađanje od stresa. Posebno je koristan za noge, ruke i trbušne mišiće. Uz to, pomaže na koordinaciji i izdržljivosti.

shimmer fallback

Preskakanje vijače

Preskakanje vijače je odlična vježba za cijelo tijelo. Započni sa 60 sekundi slobodnog stila preskakanja vijače. Možeš skakati s dvije noge, jednom nogom, naizmjenično, preskakati ili okretati kukove. Zatim odloži vijaču i radi 30 sekundi vježbu 'mountain climber' iliti 'penjač'. Ponovo uzmi vijaču i slobodni stilom preskači vijaču. Nakon toga, 30 sekundi planka. Odmori se 2 minute i tri puta ponovi seriju.

'Battle rope' iliti vježbe s užetom

Trening koji uključuje uže izvrstan je način za gubljenje kalorija i jačanje mišića cijelog tijela. Kako bi pravilno izvodila ovu vježbu drži krajeve užeta objema rukama i razmakni noge u ravnini ramena. Lagano savij koljena i drži prsa gore dok naizmjenično radiš valove s užetom. Eksperimentiraj s različitim tempom.

Trening snage

Trening snage jedna je od najkorisnijih metoda za skidanje kalorija i uključuje vježbanje s utezima, girjom ili medicinskom loptom. Ova vrsta treninga pomaže u sagorijevaju masti, a čvršći i definiraniji mišići znače i brže sagorijevanje masti. Lakši utezi zahtijevaju veći broj ponavljanja, ali postupno možeš povećavati kilažu utega.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.