Imamo odgovor

Znaš li koliko vremena treba proći da bi vidjela rezultate vježbanja?

Želiš manji broj na vagi, uži struk, ravan trbuh i pokoju pločicu na njemu? Otkrivamo ti koliko vremena trebaš provesti vježbajući da bi ti se želje ostvarile

pexels-chevanon-photography-317155.jpg
Foto: Pexels

Vježbanje može produljiti život, ojačati srce, poboljšati raspoloženje, pomoći ti da izgubiš na težini i učvrstiš tijelo, ojačati imunitet pa te poštedjeti sezonskih viroza, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka. No, koliko će trebati, nakon što počneš vježbati, da vidiš prve rezultate?

Image
Od trčanja do treninga snage

Tope kilograme: Sedam vježbi koje pomažu u bržem sagorijevanju kalorija

Sjajna je vijest da ćeš neke od njih vidjeti odmah. Primjerice, raspoloženje će ti se značajno popraviti uslijed fizičke aktivnosti, zbog pojačanog lučenja hormona sreće endorfina. Osim toga, pomoći će ti da razbistriš glavu i oslobodiš se stresa. Ne kaže se bez razloga da je fizički umor psihički odmor. No, za neke konkretnije tjelesne promjene ipak ćeš trebati biti strpljiva jer ne dolaze preko noći. Ustraj u treninzima, a kako bi izbjegla pitanja tipa: "Koliko još Papa Štrumpf?", u nastavku ti donosimo konkretne odgovore.

Stručnjaci otkrivaju da postoji opće pravilo o tome kada ćeš na svome tijelu primijetiti rezultate vježbanja. "Kada se izvodi na odgovarajući način, vježba može dovesti do fizičkih promjena za otprilike osam do 12 tjedana, kod većine ljudi", kaže osobni trener Chris Gagliardi. "To ne znači da će svi reagirati na tjelovježbu na isti način. Neki ljudi mogu vidjeti i osjetiti rezultate za manje od osam do 12 tjedana, dok će drugima trebati i više od toga", dodaje.

Neki su pomaci oku nevidljivi

Ipak, treba imati na umu da sve fizičke promjene koje se događaju u tijelu tijekom treninga, ne možemo vidjeti. Primjerice, niži broj otkucaja srca tijekom vježbanja jer srce postaje spremnije i učinkovitije u pumpanju krvi. Nadalje, povećana maksimalna potrošnja kisika, što znači da je tvoje disanje učinkovitije, potom snižavanje krvnog tlaka, poboljšanje gustoće kostiju te bolji metabolizam. Sve navedeno, rezultat je redovitog vježbanja, a ne vidi se na vagi niti u obujmu struka.

shimmer fallback

Svi ovi oku nevidljivi benefiti za koje je zaslužna redovita fizička aktivnost, dovode do toga da postaješ izdržljiva i puna energije te svakodnevne poslove obavljaš s lakoćom i osjećaš se sjajno. U takvom raspoloženju puno ćeš lakše dočekati i one rezultate treninga koje želiš što prije vidjeti - zadovoljavajući broj na vagi, čvrstu stražnjicu, ravan trbuh i lijepo tonizirano tijelo.

Ne žuri

Nešto konkretnije promjene vidjet ćeš za šest tjedana. No, stručnjaci savjetuju da ne smijemo žuriti s mršavljenjem. Želiš li zadržati kilažu koju si postigla treninzima, trebala bi stvoriti rutinu kojom ćeš je održavati. Iz klinike Mayo savjetuju da se na tjedan mršavi maksimalno jedan kilogram, što bi značilo pet kilograma manje u mjesec i pol do dva. Naravno, nećeš cijelo vrijeme mršavjeti ovom dinamikom.

"Kada je riječ o početnom mršavljenju, uobičajeni cilj kojem treba težiti je gubitak pola kilograma do kilogram tjedno. U početku se gubitak težine može dogoditi brže i uz manje napora, no s poboljšanjem kondicije bit će ti potrebno više energije i truda da skineš još pokoji kilogram", objašnjava Gagliardi za Popsugar.com. Što se tiče mišića, prve konkretnije promjene vidjet ćeš nakon osam do 12 tjedana vježbanja.

Kad tek počneš s treninzima snage, moglo bi ti se učiniti da se osjećaš snažnije pa čak i primijetiš mišiće na svome tijelu, no ove promjene nisu rezultat treninga. "Početne prilagodbe su neurološke i primarno su rezultat učenja kako učinkovitije koristiti mišiće i pokretati udove. U biti, učiš kako vježbati", kaže Gagliardi. Ove neurološke promjene (koje se događaju u prvih četiri do šest tjedana treninga) odgovorne su za početno povećanje snage - a ne stvarni rast mišića. Dugoročne prednosti treninga snage - poput povećanja mišića i izdržljivosti, bit će vidljive za osam do 12 tjedana.

Općenito, rast mišića je spor proces, no isplati se. Kako bi što prije vidjela rezultate treninga, nije dovoljno samo vježbati, već treba i prehranu prilagoditi - unositi dovoljno ugljikohidrata i proteina kako bi tijelo imalo potrebno gorivo za oporavak i obnovu mišića nakon treninga — što je proces koji rezultira rastom mišića.

I na koncu, važno je ne uspoređivati ​​se s drugima, već se usredotočiti na sebe te pratiti kako redovita tjelovježba mijenja tijelo i donosi ti brojne fizičke i psihičke dobrobiti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.