Kako kombinirati vježbe u teretani?

Ako studirate ili radite, sigurno je da nemate mnogo vremena. Iza 17.00 sati teretane su prepune, često ste prisiljeni koristiti gotovo pa bilo da što da bi vježbali u teretani. Ako vas netko pita zašto radite baš tu vježbu a vi odgovarate: zato što je ova sprava/uteg slobodna imate veliki problem.

Kako kombinirati vježbe u teretani?

Međutim ako strpljivo čekate i imate plan treninga, rezultati će biti itekako vrijedni. Uspjeh bilo kakve hipertrofijske sesije leži na vašoj mogućnosti da kombinirate ispravne mišićne grupe, što rezultira aktivacijom više mišićnih vlakana. Jedna od najvećih grešaka, koju ljudi rade jest da treniraju dvije velike mišićne grupe u jednom treningu. Treniranje velikih mišićnih grupa tipa nogu i leđa u istom treningu uzima previše energije i prevelik je stres za CNS (centralni živčani sustav).

Kada završite s grupom mišića koju ste prvu radili, drugu grupu mišića nećete moći raditi istim intenzitetom. Razlog za ovo je što mišići ne rade individualno. Npr. Kada radite pektoralne mišiće, vaši deltoidni mišići i tricepsi rade također. Gotovo da je nemoguće izolirati mišiće u potpunosti.

Kako bi stimulirali maksimalno rast u mišićima, preporučujemo da usvojite sljedeći princip: dakle treniranje jedne velike mišićne grupe po treningu i ostatak treninga da provedete u radu na manjim mišićnim grupama koje sudjeluju u radu jedne velike grupe mišića. Dakle leđa- biceps-abdominalni mišići, prsa-triceps-ramena, noge-listovi. Ispod se nalaze perfektne kombinacije treninga, ovako trebate trenirati kako bi osigurali maksimalan napredak ali i maksimalnu regeneraciju. Jer ne treba zaboraviti da mišići ne rastu na treningu! Ovo je primjer za 3 vrste treninga, preporučujemo dan odmora između svakog treninga.  

Primjer treninga:

  • Prsa, ramena i triceps
  • Leđa, biceps i stomak
  • Noge i listove