Brzo i učinkovito

Jesi isprobala tabata protokol? Trening koji u četiri minute čini čuda

Riječ je o visokointenzivnoj vrsti tjelovježbe koja se odvija u intervalima od četiri minute, tijekom kojih se izmjenjuje osam vježbi, a dolazi nam iz Japana

pexels-ketut-subiyanto-4909476.jpg
Foto: Pexels

S dolaskom toplijeg vremena u svima jača motivacija za vježbanjem. Možda želiš skinuti koji kilogram i učvrstiti tijelo ili pak poraditi na kondiciji i ojačati imunitet. Što god je dovoljno jako da te digne s kauča i učini da se pokreneš, spada na listu odličnih razloga. Sad kad si psihički i fizički spremna za trening, treba izabrati onaj koji ti odgovara. Najbolje bi bilo da se vodiš srcem. Ono u čemu najviše uživaš, najdulje će te motivirati. Ako još uvijek nisi pronašla takvu vrstu fizičke aktivnosti, možda je danas tvoj sretan dan. Predstavit ćemo ti tabata trening.

Riječ je o visokointenzivnoj vrsti tjelovježbe koja se odvija u intervalima od četiri minute, tijekom kojih se izmjenjuje osam vježbi. Izumio ga je dr. Izumi Tabata, 66-godišnji japanski liječnik i znanstvenik, koji je na sportašima koji treniraju brzo klizanje proveo jednostavan eksperiment i došao da zaključka da su, provodeći njegov tabata protokol ostvarivali puno bolje rezultate anaerobne izdržljivosti od onih koji su uobičajeno vježbali.

Tabata protokol sastoji se od, kako smo spomenule, osam vježbi od kojih se svaka izvodi 20 sekundi nakon čega slijedi deset sekundi odmora. Dok ih sve napraviš i odmoriš proći će upravo četiri minute. Želiš li odraditi jaki trening, napravi četri tabate. Za to će ti trebati 20 minuta. Između svake tabate odmori jednu minutu.

Image
Ne preskači korake

Temeljni trening za početnike: Svoju fitness preobrazbu započni s ovih 6 vježbi

S tabata treningom učvrstit ćeš cijelo tijelo i potrošiti dosta kalorija, a sve što ti treba je 20 minuta vremena dnevno. No, iskusniji treneri savjetovat će da tabata treninig ne prakticiraju osobe koje nisu u kondiciji ili one koje tek počinju s vježbanjem. Naime, zbog brzog izvođenja vježbi može doći do ozljeda, stoga ovaj trening ostavi za vrijeme kada stekneš kondiciju. Ako si pak čvvrsto odlučila, unatoč neiskustvu, krenuti s tabatom, prvo prouči svaku vježbu, nauči je izvoditi i tek kad ti uđe u rutinu, vježbaj je u tabata protokolu. Za kraj pogledaj kako izgleda jedan tabata trening.